Home ΚοινωνίαΕλλάδα Από την Μάνη μέχρι την Κάσο και την Ικαρία -6 εστιατόρια που φέρνουν την Ελλάδα στο πιάτο σου

Από την Μάνη μέχρι την Κάσο και την Ικαρία -6 εστιατόρια που φέρνουν την Ελλάδα στο πιάτο σου

by ikariaki.gr
3 views

Oσοι αυτές τις γιορτές δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν κι έμειναν στη πόλη, σίγουρα ένα γαστρονομικό απωθημένο θα το έχουν, καθώς δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις υπέροχες συνταγές της ελληνικής επικράτειας.

Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε ιδιαίτερα εστιατόρια που αγαπούν την παράδοση και την τιμούν, ώστε να αναπληρώσετε τον χαμένο χρόνο.

1) Χοχλιδάκι

Από τα πιο γνωστά στέκια του Χαλανδρίου, το Χοχλιδάκι φημίζεται για τις ελληνικές του συνταγές και τη μεγάλη ποικιλία σε μεζέδες και ούζα. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι ο κατάλογός του ανανεώνεται τακτικά και κάθε φορά είναι αφιερωμένος σε μια συγκεκριμένη περιοχή της χώρας. Εδώ, λοιπόν, θα ταξιδέψετε από τις Κυκλάδες μέχρι την Κωνσταντινούπολη και θα ανακαλύψετε τα μικρά μυστικά της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας με μια εσάνς Ανατολής.

Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες του διοργανώνουν και κύκλους σεμιναρίων διάσωσης τοπικών συνταγών υπό εξαφάνιση, με σκοπό να διαφυλάξουν την γαστρονομική μας παράδοση. Αυτή την περίοδο στο μενού, πέρα από τα κλασικά πιάτα, την τιμητική της έχει η Μακεδονία. Δοκιμάστε την Όρνιθα Μάσκουλι με καταγωγή από την Καστοριά,  ή το ποντιακό πεϊνιρλί με αρμένικο σουτζούκι κι αυγό της ημέρας από τα Τουρκοβούνια, ενώ πολύ ιδιαίτερα είναι και τα γκαβόψαρα από την Νάουσα, που καμία σχέση δεν έχουν με τη θάλασσα, καθώς είναι μελιτζάνες- τουρσί σε αλάτι και νερό, αλλά επειδή έχουν σχήμα μικρού ψαριού πήραν αυτό το παράξενο όνομα.

Αδριανείου 31, Νέο Ψυχικό, 210 674 6661 

2) Κρίθαμος

Γεύσεις από την Κάσο και την Κάρπαθο την ιδιαίτερη πατρίδα του κυρίου Στέλιου Κωνσταντινίδη, ο οποίος άφησε την Αμερική και επέστρεψε στην πατρίδα, φτιάχνοντας αυτή την ιδιαίτερη ταβέρνα με αγάπη και μεράκι. Ξεκινήστε με την εξαιρετική κασιώτικη φάβα με λιαστές ντομάτες και το τυροπιτάρι από τον Όλυμπο Καρπάθου με χειροποίητο φύλλο, κατσικίσια φέτα και δυόσμο. Μην φύγετε, όμως, αν δεν δοκιμάσετε δυο υπέροχες και πολύ παλιές συνταγές, τον Οφτό Καρπάθου, που είναι βυζαντί ρίφι γεμιστό με πλιγούρι και σιγοψημένο στο φούρνο, και το περίφημο μοσχαρίσιο κότσι που ψήνεται επί ώρες με ξινόμαυρο κρασί και τα λαχανικά.

Επίσης, να ξέρετε ότι εδώ πάντα θα βρείτε φρεσκότατα ψάρια που τα προμηθεύονται από τα καΐκια της Κάσου και της Καρπάθου.

Μπουμπουλίνας 25, Ψυχικό, 21 0672 8790

3) Μόλυβος

Ξεκίνησε το 1990 από την Πέτρα της Λέσβου (Τυχερό Πέταλο), προσφέροντας φρέσκα ψαράκια, καλομαγειρεμένο φαγάκι και παραδοσιακούς μεζέδες με άρωμα Λέσβου, όμως, από το 2008 έχει μεταφερθεί και στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Οι ιδιοκτήτες του προμηθεύονται από το νησί πρώτες ύλες, όπως λάδι, πολύ καλά τυριά και φυσικά πολλές ετικέτες ούζου (πάνω από είκοσι) για να συνοδεύσετε τους μεζέδες σας. Από τα must είναι η σαρδέλα παντρεμένη με κρεμμύδι και ντομάτα, που σερβίρεται σαν σάντουιτς, οι γκιουζλεμέδες (πιτάκια με τυρί ή σπανάκι), αλλά και τα παραδοσιακά σουγάνια (κρεμμυδοντολμάδες), ενώ όταν βρίσκουν στη αγορά φτιάχνουν και τέλεια λουλούδια, δηλαδή γεμιστούς κολοκυθοανθούς.

Χρ. Σμύρνης 8, Νέα Φιλαδέλφεια, 2102582091

4) Mάνη Μάνη

Ένα μοντέρνο εστιατόριο στο Κουκάκι που εδώ και δεκαπέντε χρόνια σερβίρει πιάτα εμπνευσμένα από συνταγές της Μάνης ως επί το πλείστον, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία, αν και δεν λείπουν και νοστιμιές κι από άλλα μέρη της Πελοποννήσου. Δοκιμάστε τις μανιάτικες τσουχτές, (ζυμαρικά) με σύγκλινο, μανιτάρια και μυζήθρα που σκεπάζονται με χωριάτικο τηγανητό αυγό, τον γεμιστό κόκορα με μανταρίνια και πεκορίνο Αμφιλοχίας σε σπασμένη πατάτα με καπνιστό χοιρινό και πράσο, αλλά και την πολύ ιδιαίτερη πανσέτα  σιγομαγειρεμένη  με χειμερινά φρούτα και σάλτσα πιπερόριζας.

Φαλήρου 10, Κουκάκι, 210 9218180

5) Zεύκιν

« Ζεύκια» στην Ικαρία λέγονται τα ολονύκτια γλέντια με μεζέδες, κρασοπότι, μουσική και ξέφρενο χορό, οπότε, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτό το μουσικό μεζεδοπωλείο δεν θα φάτε απλώς ικαριώτικες συνταγές, αλλά θα διασκεδάσετε μέχρι πρωίας, όπως συνηθίζεται σε όλα τα πανηγύρια του νησιού.

Ξεκινήστε με τα παραδοσιακά πιτάκια με χόρτα, ταμπουρά και κοπανιστή, ή με παστουρμαδοπιτάκια που σερβίρονται με γιαούρτι και συνεχίστε με τα μοσχαρίσια συκωτάκια με κρεμμυδάκι, γλυκό ξύδι με μυρωδικά και σουσάμι ή με την πατροπαράδοτη παστιτσάδα.

Τις Παρασκευές μπορείτε, αν θέλετε, να παραγγείλετε πλήρες μενού με απεριόριστη κατανάλωση φαγητού και ποτού στα 16 ευρώ.

Λεωφόρος Ελευθερίας 45, Άλιμος, 2109855795

6) Κατσούρμπος

Από τα πιο γνωστά στέκια του Παγκρατίου, ο Κατσούρμπος δανείζεται το όνομά του από έναν ήρωά του Γεώργιου Χορτάτζη που αγαπούσε το καλό φαγητό. Εδώ, λοιπόν,  θα γευτείτε την κρητική κουζίνα σε όλο της το μεγαλείο με υλικά  που οι ιδιοκτήτες προμηθεύονται αποκλειστικά από μικρές παραγωγικές μονάδες του νησιού.

Όλα τα κρέατα είναι φρέσκα και πάντα μαγειρεμένα με αγνό παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας από το Λευκοχώρι Μονοφατσίου, ενώ τα ζυμαρικά και το ψωμί που φτάνουν στο τραπέζι σας είναι χειροποίητα. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε χοχλιούς με ξίδι και δεντρολίβανο και το κλασικό γαμοπίλαφο με γίδα.

Αμύντα 2, Πλατεία Μ. Χατζιδάκι, Παγκράτι, 21 0722 2167

Αναδημοσίευση από : http://www.bovary.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue