Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αποτελέσματα εκκαθάρισης εισφορών μη μισθωτών

Αποτελέσματα εκκαθάρισης εισφορών μη μισθωτών

by ikariaki.gr
2 views

 

 

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 11-05-2018

banner

Δελτίο Τύπου

Η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το “αφήγημα” ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων. Καταρρίπτει, επίσης, και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών  εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους  αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες.

Η εκκαθάριση η οποία έγινε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο Ν. 4387/16) και 2016 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν. 4387/16) καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018, κατέδειξε ακριβώς τα αντίθετα.

Όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων και τα ειδοποιητήρια τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ για 1.155.354 μη μισθωτούς, που έχουν υποχρέωση να καταβάλλουν εισφορές αποκλειστικά από εισοδήματα ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ανεξάρτητα αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες:

  • Η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε η εισπραξιμότητα κατά 24%.
  • Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%. Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο. Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά. Το 22,1% έχει κάνει μερικές καταβολές και το 25,6% δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue