Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Απολογισμός Περιφέρειας – Αντιδράσεις από τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης

Απολογισμός Περιφέρειας – Αντιδράσεις από τους Συμβούλους της Αντιπολίτευσης

by ikariaki.gr
7 views

Σε ειδική συνεδρίαση στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε χθες το απόγευμα ο απολογισμός των πεπραγμένων της Περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου για το έτος 2018.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης διαδοχικά παρουσίασαν το έργο και σύμφωνα με τον τομέα και την περιοχή ευθύνης τους, οι εξής:

1. Κώστας Αδαμίδης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

2. Χρύσανθος Αργυρίου, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Διοικητικών- Οικονομικών Υπηρεσιών.

3. Θεόδωρος Βαλσαμίδης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών

Έργων, Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού

4. Καλλιόπη Γόμου- Πρωτογεράκη, Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας.

5. Γεώργιος Κυριαζής, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Εμπορίου.

6. Ιωάννης Ξενάκης, Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών- Επικοινωνιών.

banner

7. Παντελής Μπουγδάνος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

8. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Παιδείας & Αθλητισμού.

9. Παναγιώτης Προβέτζας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δημόσιας Υγείας.

10. Αγγελική Σαραντινού, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού.

11. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος, Έπαρχος Λήμνου.

12. Παναγιώτης Γενούζος, Έπαρχος Ικαρίας.

13. Ευστράτιος Κύτελης, Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου.

14. Σταμάτιος Κάρμαντζης, Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

15. Νικόλαος Κατρακάζος, Γεωγραφικός Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου μετά το τέλος της αναλυτικής παρουσίασης του έργου και χαρακτηρίζοντας το 2018 ως έτος δύσκολο και απαιτητικό, είπε τα εξής:

«Όπως προκύπτει μέσα στο 2018 συντελέστηκε ένα ουσιαστικό έργο, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε αυτό που προηγήθηκε σε αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη ήδη και σε αυτό που έρχεται για το 2019.

Μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και χωρίς ποτέ να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνοδεύουν την εποχή, έχει πιστεύω συντελεστεί ένα έργο που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.

Σε κάθε έργο, σε κάθε αποτέλεσμα μιας προσπάθειας, σε κάθε απολογισμό όπως τον σημερινό για παράδειγμα μπορούν να διατυπωθούν παρατηρήσεις και να ασκηθεί κριτική.

Ποτέ δεν μπορεί κανείς να πει ότι νοείται κατά τα ανθρώπινα μέτρα μια καθολική απάντηση στα προβλήματα.

Η προσπάθεια έχει σημασία, η ενότητα των απαντήσεων και των λύσεων πάει τα πράγματα παρακάτω, το κριτήριο του αποτελέσματος είναι αυτό που μετράει, η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των περιορισμένων πάντα διαθέσιμων πόρων είναι το σημαντικό.

Αξιοποιήσαμε τους πόρους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, το κριτήριο του αποτελέσματος ήταν και είναι πάντα ο οδηγός μας.

Προτάξαμε επεμβάσεις για την Πολιτική Προστασία, ιδίως με καθαρισμούς ρεμάτων, για να προστατεύσουμε τη ζωή και την περιουσία και εδώ δώσαμε δύσκολο αγώνα με τον χρόνο, δεδομένου ότι η σχετική αρμοδιότητα μεταβιβάστηκε σε εμάς το καλοκαίρι του 2018.

Παράλληλα, δώσαμε έμφαση στην οδική ασφάλεια με έργα βελτίωσης του δικτύου και των ενδονησιωτικών συνδέσεων που είχαν εκτεταμένες ανάγκες συντήρησης λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης.

Ενεργοποιήσαμε μια σειρά συνεργασίες με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα και ευρωπαϊκές υπηρεσίες για να στηρίξουμε τα τοπικά μας προϊόντα, να ενισχύσουμε την καινοτομία, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση των επερχόμενων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών.

Αναμφίβολα θα θέλαμε κάποια πράγματα να προχωρήσουν γρηγορότερα. Οι αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας και οι δυσλειτουργίες

από τις συνεχείς αλλαγές του θεσμικού πλαισίου υπήρξαν σοβαρός ανασταλτικός παράγοντας.

Το έργο που προκύπτει, κύριοι συνάδελφοι, από τη δράση μιας εκλεγμένης αρχής όπως η δική μας, τίθεται στη διάθεση των ανθρώπων φυσικά , τίθεται όμως και στη δική τους κριτική.

Εμείς κάνουμε με προσοχή και σύνεση τον δικό μας απολογισμό σήμερα. Χωρίς υπερβολή, χωρίς μεγάλα λόγια, χωρίς υπεροψία και υποσχέσεις.

Εξάλλου, όλοι εμείς χωρίς εξαίρεση, εκλεγμένοι αντιπρόσωποι και εργαζόμενοι στην Περιφέρεια δεν είμαστε παρά υπηρέτες των συμπολιτών μας.

Ο νόμος προβλέπει τον απολογισμό, ο σημερινός απολογισμός είναι για μας μια οφειλόμενη λογοδοσία που αναφέρεται στους συμπολίτες μας».

 

 

Τοποθέτηση  Αγλαΐας Κυρίτση στη συνεδρίαση του Π.Σ., στις 31/1/2019, για τον απολογισμό πεπραγμένων 2018

Για δεύτερη συνεχή χρονιά κ. Καλογήρου με εκπλήσσετε και με εκπλήσσετε κάθε φορά διαφορετικά

Αυτή τη φορά γιατί παραδώσατε την σκυτάλη των πολιτικών εισηγήσεων στους αντιπεριφερειάρχες, με την δικιά σας να δίνει το πραγματικό στίγμα του έργου της περιφερειακής αρχής την 5ετία που διανύσαμε. Παρά τον όγκο των υπηρεσιακών εισηγήσεων , κοντά στις 500 σελίδες , οι οποίες μας κοινοποιούντο κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, οφείλω να ομολογήσω ότι η δική σας, η βασική, πολιτική εισήγηση η οποία θα έπρεπε να μας γνωστοποιηθεί από τις πρώτες, ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα ουσιαστικής πολιτικής τοποθέτησης και κριτικής, όπως αρμόζει στην ιδιότητα και τον ρόλο μας, κρατήθηκε επτασφράγιστο μυστικό…

Τι έχουμε λοιπόν να πούμε για τα όσα ακούσαμε από την τοποθέτηση σας;

Για άλλη μια χρονιά ,γενικόλογες αναφορές,χωρίς πολιτικές στοχεύσεις , απολογισμό αυτών των στοχεύσεων και βάσει αυτών, σχεδιασμό ή καλύτερα τις δεσμεύσεις σας για τα επόμενα βήματά σας αφού ήδη διανύουμε και επίσημα την προεκλογική περίοδο για τις τοπικές εκλογές.

Εγώ θα την χαρακτήριζα ως μια αναλυτικότερη , ως προς τα σημεία συνέντευξη, όπως αυτή στα ΝΕΑ , η οποία επιτρέψτε μου να πω ήταν γεμάτη μεγαλόσχημα λόγια , αλλα κενη περιεχομένου.

Και τι εννοούμε εμείς περιεχόμενο κ. Καλογήρου;

-Εννοούμε αυτή την πολιτική που θα στοχεύει στα πραγματικά προβλήματα των νησιωτών

-Εννοούμε αυτή την πολιτική για έργα, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας κι όχι ανεξέλεγκτων (και οικονομικά και σχεδιαστικά) δράσεων και έργων που εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα και στην προκειμένη περίπτωση , ψηφοθηρικά. …

Μια ματιά στις τελευταίες συνεδριάσεις των περιφερειακών συμβουλίων θα σας πείσει για των λόγων μου το αληθές. Από τα διψήφια νούμερα των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τουλάχιστον τα 2/3 είναι προγραμματικές συμβάσεις για έργα που θα εγκλωβίσουν και τη νέα περιφερειακή αρχή, αν δεν είστε εσείς, στο καλούπι των ανερμάτιστων σχεδιασμών σας…

-Εννοούμε αυτή την πολιτική, η οποία θα αναδείξει τον πραγματικό ρόλο της τοπικής διοίκησης χωρίς φτιασιδώματα κι επικοινωνιακές τακτικές, με ιεράρχηση των αναγκών, που στην ανάγκη θα τολμήσει τον δρόμο της διεκδίκησης, θα έλθει αντιμέτωπη με το νομικό κατεστημένο , αλλά την ίδια ώρα θα γνωρίζει ότι ο αγώνας αυτός κι η διεκδίκηση, θα είναι ενάντια στην καταδίκη των νησιών μας στην φτώχεια, την απομόνωση και το περιθώριο.

Όμως κ. Καλογήρου, επιτρέψτε μου να πω ότι και αυτή τη φορά η πολιτική σας τοποθέτηση ήταν και αρκετά αποκαλυπτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον ρόλο και το έργο σας.

Οι πολιτικές διαπιστώσεις που κάνατε σε ό,τι αφορά στον περιορισμένο και αποκλειστικά γραφειοκρατικό ρόλο των Περιφερειών, λίγο έως πολύ πιστεύω ότι μας βρίσκουν όλους σύμφωνους, με επί μέρους διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, η συμφωνία μας δυστυχώς τελειώνει εκεί.

Και σ’ αυτές όμως τις ασφυκτικές συνθήκες ο ρόλος του Περιφερειάρχη, δεν είναι απλά για να κάνει διαπιστώσεις και να περιγράφει μια κατάσταση -χρειάζεται κι αυτό. Η κατ’ εξοχήν πολιτική του στόχευση , θα πρέπει να σχετίζεται με το πώς παρεμβαίνει και πώς τροποποιεί, έστω και λίγο κάθε φορά, αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο.

Οι αναφορές σας στα τοπικά ζητήματα ήταν ελλιπείς και επιγραμματικές. Θα μου πείτε ανέπτυξαν τα επιμέρους οι αντιπεριφερειάρχες. Εισηγήσεις, τις οποίες έχουμε ακούσει και τοποθετηθεί σε όλα τα Π.Σ που προηγήθηκαν.

Απολογισμός, όμως, για μας και των επιμέρους, σημαίνει περιγράφω τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2018 και απολογίζω το πώς και σε ποιο βαθμό τους πέτυχα, ποιους δεν πέτυχα και γιατί.

Να σας το πω και με παραδείγματα, αρχίζοντας τις αναφορές μου από τα όσα εισηγήθηκε ο κ. Αδαμίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα σφαγεία . Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των κτηνοτρόφων μας. Ασχοληθήκαμε με τα σφαγεία είπατε κ Αδαμίδη, άσχετα αν αυτά πέρασαν αργότερα σε ιδιώτες. Και μόνο αυτή η διαπίστωση λέει πολλά. Πως δηλαδή ασχοληθήκαμε κ. Αδαμίδη, όταν γνωρίζουμε τι σημαίνει για τον κτηνοτρόφο και για το κάθε νησί, δημόσιο σφαγείο και τι σημαίνει πέρασμα σε ιδιωτικά χέρια. Όπως επίσης γνωρίζετε ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και μετέωρο σε αρκετά νησιά όπως στην Ικαρία , τη Σάμο, τη Χίο κλπ…

Να περάσουμε στα ζητήματα τουρισμού και αγροτικής ανάπτυξης; , όπως και στον απολογισμό του 2017 έτσι και φέτος παραθέτετε σειρά εκθέσεων, είτε τροφίμων είτε τουριστικής προβολής στις οποίες συμμετείχε η περιφέρεια. Μια χαρά, λοιπόν, ο υπηρεσιακός απολογισμός. Συμμετείχαμε σε δεκάδες εκθέσεις.

Τον ουσιαστικό, όμως, απολογισμό για τη συμμετοχή μας σ’ αυτές τις εκθέσεις ποιος θα τον κάνει, από ποιον θα τον ακούσουμε;

Και τι σημαίνει ουσιαστικός και πολιτικός απολογισμός γι’ αυτό το θέμα; Σημαίνει ότι η περιφερειακή αρχή είχε μια σχεδιασμένη στρατηγική, για παράδειγμα, την προβολή των νησιών και των μοναδικών σε αρκετές περιπτώσεις προϊόντων τους, και για τον λόγο αυτό συμμετέχει σε μια σειρά δράσεις. Με την εμπειρία σχεδόν πέντε χρόνων τώρα, ποια είναι

τα στοιχεία και πως αυτά αξιολογήθηκαν ότι θα αποδώσουν; Τι αποτελέσματα έφεραν στην προώθηση και τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες; Που είναι αυτά τα στοιχεία;Κάθε φορά , εδώ και 5 χρόνια σας θέτουμε το ίδιο ερώτημα, το οποίο μεταφράζετε εν τέλει σε ρητορικό…

Αντίστοιχα και με τις εκθέσεις για τον τουρισμό. Με ποια στρατηγική πήγαμε σε μια έκθεση και όχι σε μια άλλη και τι πετύχαμε με αυτή την επιλογή μας, στο πλαίσιο διακηρυγμένων στόχων που έχουν τεθεί, δεν υπάρχει πουθενά.

Να αναφερθούμε στην Γενική Διεύθυνση εσωτερικής λειτουργίας;

Για μείωση των λειτουργικών δαπανών και καλύτερη λειτουργία της διοίκησης έκανε λόγο ο κ. Αργυρίου, με συγκεκριμένα και πενιχρά οικονομικά . Και θα συμφωνήσουμε. Πως όμως μπορεί α σχεδιαστεί και να παραχθεί έργο όταν το ανθρώπινο δυναμικό της περιφέρειας συνεχώς μειώνεται ενώ οι εργολαβικές αναθέσεις αυξάνουν ;Για μας καλύτερη λειτουργία της διοίκησης σημαίνει κάλυψη των αναγκών με όσο το δυνατόν περισσότερο μόνιμο προσωπικό κι όχι αναθέσεις σε εργολάβους . Προς αυτή την κατεύθυνση τι σχεδιασμό κάνατε; Αρκεστήκατε να πείτε ότι η δουλειά βγαίνει…αλλά βγαίνει χάρις την αυτοθυσία των υπαλλήλων…

Να μην αναφερθώ στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και στις αναφορές της κ. Πρωτογεράκη. Όλοι γνωρίζουμε την έννοια και το νόημα αυτού νευραλγικού τομέα και μάλιστα σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Ακούσαμε κάτι για τον βιοπορισμό , την αξιοπρεπή διαβίωση και τις ανάγκες της κοινωνίας, πέρα από τη μακρά λίστα των εκδηλώσεων που μας διάβασε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης και που αυτές κρίθηκαν αναγκαίες; Μια λίστα που αποχαυνώνει αντί να κλείνει πληγές, σε περιόδους μάλιστα που τα ποσοστά ανεργίας στα νησιά μας χτυπάνε κόκκινο…

Σ’ αυτά αγαπητοί συνάδελφοι κάνει απολογισμό μια περιφερειακή Αρχή. Στους στόχους που είχαν τεθεί, στο πώς υπηρετήθηκαν και τελικά τι αποτέλεσμα καταγράφεται.

Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός γίνεται και αφετηρία για την υπηρέτηση των νέων ή ίδιων στόχων για την επόμενη χρονιά.

Το ότι έγιναν, για παράδειγμα, τόσες μεταβιβάσεις, αγροτικών μηχανημάτων στην περιφέρειά μας είναι ένα υπηρεσιακό δεδομένο και μέχρι εκεί.

Το ουσιαστικό είναι που λείπει και η απουσία του, είναι αυτή που κραυγάζει για τον διεκπεραιωτικό ρόλο που έχετε επιλέξει, λες και δεν είσαστε εκλεγμένη περιφερειακή, δηλαδή, πολιτική Αρχή, αλλά υπάλληλοι.

Για να μην αναφερθώ στα πεταμένα εκατομμύρια σε έργα που εγκαταλείφθηκαν , έργα ημιτελή, εξαιρετικής επικινδυνότητας που ούτε καν αναφέρονται ή έστω καταγράφονται…

Κι είναι πολλά Θα υπέπεσε στην αντίληψή σας αγαπητοί συμπατριώτες και συνάδελφοι της Χίου για τις τελευταίες καταγγελίες αναφορικά με το φράγμα Σαραπιό, που αποτελεί εστία σοβαρών κινδύνων κι έχει αποκόψει τα Καρδάμυλα απ την υπόλοιπη Χίο και το οποίο αν και προτάθηκε για ένταξη στο ΕΣΠΑ ουδέποτε εγκρίθηκε , είτε λόγω μελετών είτε

λόγω κατεύθυνσης χρημάτων . Η δε Περιφέρεια που κληρονόμησε το έργο των 4ων εκατομ, αδιαφόρησε μιας κι ασχολούνταν με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας…

Για την πληροφόρησή σας συμπληρώνω ότι η εισαγγελέας Χίου διέταξε προκαταρκτική εξέταση…

Ή να αναφερθώ στα ημιτελή έργα -ωρολογιακές βόμβες για τους κατοίκους παρατημένα στην τύχη τους όπως το Φράγμα Κόρης Γεφύρι, το τσιμέντωμα Παρθένη, άλλα πεταμένα εκατομμύρια που αποδεικνύονται επικίνδυνα….

Τα παραπάνω συνιστούν εγκληματικής αμέλειας και κυβερνητικών παραγόντων που έχουν περικόψει στο έπακρον τα κονδύλια των δημοσίων επενδύσεων αλλά και αυτών που διαχειρίζονται την υδρευτική πολιτική στα νησιά τα τελευταία χρόνια …με αποτέλεσμα το κάθε Σαράπιο όπως κι άλλα, να παραμένουν άταφοι νεκροί που έρχεται κάποια στιγμή η ώρα κι εκδικούνται…

Κατ α τα άλλα κ. Καλογήρου,μόλις 4 μήνες πριν τις εκλογές ενεργοποιήσατε πρόσκληση μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος , για έργα ύδρευσης αξίας 6 εκ ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους…

Στο προσφυγικό, ένα μείζον θέμα για τα νησιά μας, τι περιέχει ο απολογισμός;

Και είναι κυριολεκτικά ντροπή για όλους εμάς εδώ μέσα, τα εκατομμύρια για το προσφυγικό να μην έχουν βρει τους σωστούς αποδέκτες, να τρέχουν στις τσέπες των κάθε λογής ΜΚΟ και χιλιάδες άνθρωποι να πεθαίνουν στην παγωνιά και τις λάσπες.

Θα έπρεπε ως περιφερειακό Συμβούλιο να είχαμε ξεσηκωθεί να είχαμε παραιτηθεί όλοι για τη συνειδητή απαξία της ανθρώπινης ζωής κι αξιοπρέπειας που υλοποιείται από ΕΕ και κυβέρνηση στα νησιά μας. Υποσχέσεις εκτόνωσης , παχιά λόγια , έρευνες , τάχα για τα λεφτά και χιλιάδες μωρά να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες.

Σας λένε μήπως κάτι τα πρόσφατα στοιχεία στη Μυτιλήνη; 6.903 …, στη Σάμο όπου καθημερινά πλέον καταφθάνουν άνθρωποι απ τις εμπόλεμες ζώνες κι τις οικονομικά μαραζωμένες χώρες τους για μια καλύτερη ζωή, 4020, Αντίστοιχα στη Χίο 1600…

Κατά τα άλλα, οι υποσχέσεις Βίτσα υλοποιούνται κ. Καλογήρου κι εσείς είστε ικανοποιημένη όπως με τη σύνδεση του αγωγού λυμάτων , που αν και εισηγήθηκε αρνητικά από τους ειδικούς, εγκρίθηκε απο την πλειοψηφία της συμπολίτευσης. Η κατάσταση είναι επικίνδυνη κι εσείς απλά παρακολουθείτε όσα συμβαίνουν. Αυτή είναι η αλήθεια…

Για ξεφυλλίστε τον απολογισμό της πολιτικής Προστασίας. Κάναμε αυτό, κάναμε εκείνο κι όλα μια χαρά. Το ότι λόγω των έντονων βροχοπτώσεων όχι μόνο των φετινών γιατί και πέρυσι είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, πλημμύρισαν χείμαρροι και καταστράφηκαν καλλιέργειες, καταστράφηκαν τμήματα δρόμων της περιφέρειας που ήταν και σε εξέλιξη έργα, σημειώθηκαν κατολισθήσεις , έργα από τον σεισμό πριν από 1,5 χρόνο δεν έχουν

ακόμη αποπερατωθεί….με τους κατοίκους εγκαταλελειμμένους στην μοίρα τους, αυτά τα ξεχάσαμε. Τι έλεγχοι έγιναν; /γίνονται και στα εν εξελίξει έργα και στα παραδοτέα; Είναι δυνατόν κατασκευαστικά να μην προβλέπονται το ενδεχόμενο της έντασης κάποιων φαινομένων; και οι κάτοικοι, οι περιουσίες πως προστατεύονται;

Όλο το χρόνο σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα συζητάμε φαίνεται θέματα, γίνονται προτάσεις και μετά χάνονται κι έρχονται απολογισμοί καταγραφής των όσων επιμέρους όλη τη χρονιά εισηγηθήκατε κι όλα μια χαρά καμωμένα, με ευχαριστίες και αλληλοεπαινέσεις…

Ποιοι ήταν οι πολιτικοί σας στόχοι κα Καλογήρου ως περιφερειάρχη, πώς τους υπηρετήσατε και ποιους πετύχατε τελικά; Έχετε να μας πείτε επ’ αυτού κάτι; Σε τι αλλάξατε τα νησιά μας, σε τι κάνατε κατά τι καλύτερη τη ζωή των νησιωτών μας;Σε τι τους καλείτε να σας ξαναπροτιμήσουν;

Στη συνέντευξη στα ΝΕΑ στην ερώτηση ποιο είναι το όραμά σας για το Β.Αιγαίο;

απαντήσατε “η καθημερινή βελτίωση της ζωής των ανθρώπων”. Πολύ ανθρώπινο και συναισθηματικό. …Τι κάνατε προς αυτή την κατεύθυνση;

Μιλήσατε και για “διαμόρφωση των συνθηκών ώστε μέσα σε μια κοινωνία ζωντανή, οικονομικά εύρωστη και ανοικτή να μπορεί ο καθένας η καθεμιά να βελτιώνει” λέτε “τη ζωή τους μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης συλλογικής μας κατάστασης”…..

Πως κ. Καλογήρου; όταν οι πολίτες των νησιών ματώνουν οικονομικά όταν θελήσουν να έχουν επαφή με την ενδοχώρα;, είτε με πλοίο είτε με αεροπλάνο;

όταν η νοσοκομειακή περίθαλψη κτυπάει κόκκινο στα νησιά κι αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη στις ιδιωτικές κλινικές του κέντρου ή των νησιών;

όταν τα σχόλιά , ασυντήρητα καταρρέουν με μια βροχή, ή εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά και τους δασκάλους από τις κακοτεχνίες των εργολάβων; Απτό παράδειγμα η Πορφυριάδα στο Καρλόβασι;Ένα έργο κόσμημα, 4ων εκατ που κληρονομήσατε, αποπερατωμένο , και πριν 15 ημέρες κινδύνεψαν ζωές. 230 παιδιά που στεγάζονται σε αυτό. Από αμέλεια του εργολάβου να συνδέσει το σύστημα πυρασφάλειας και πυρανίχνευσης και τα λιωμένα καλώδια που τοποθέτησε…

Κι όμως οι εκπαιδευτικοί έκρουσαν το κουδούνι του κινδύνου. Κι έστειλαν υπόμνημα αιτημάτων από τον Ιούλιο του 2018. Από τότε περιμένουν απάντηση…

Αν βγείτε έξω στον δρόμο ξέρει κανείς να σας πει αν κάνατε κάτι καλύτερο ή χειρότερο εδώ και μια πενταετία;

Το κριτήριο της δράσης μας είναι το αποτέλεσμα λέτε παρακάτω στη συνέντευξη σας κ. Καλογήρου. Μια κάθε μέρα καλύτερη Περιφέρεια αυτό είναι το όραμα μας….

Να αναφερθώ και στον ΦΠΑ που με το σταγονόμετρο παίρνουμε τις παρατάσεις λόγω προσφυγικού, λες και τα χρόνια που ίσχυε λόγω νησιωτικότητας υπήρχε το προσφυγικό.

Τι κάνατε για να κινητοποιηθεί ο κόσμος ; Εμείς κάναμε προτάσεις: Να κλείσουν τα πάντα συντονισμένα στην Περιφέρεια για όσο χρειαστεί…Ακουστήκαμε;

Αυτή ακριβώς είναι η υπαλληλική και διαχειριστική αντίληψη για την οποία σας κατηγορούμε συνέχεια. Δυστυχώς όμως η ζωή για τους νησιώτες μας τραβάει την ανηφόρα ο οποίος απλά βιώνει χωρίς να γνωρίζει ….

Αυτό ακόμη κι από την αστική πολιτική επιστήμη, είναι ο ορισμός της μη πολιτικής.

Εάν δεν διεκδικήσει, αν δεν παλέψει ο εκλεγμένος είτε είναι περιφερειάρχης, είτε είναι δήμαρχος τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που έως έναν βαθμό περιγράψατε, να τα κάνει κτήμα, υπόθεση και μεγάλο αίτημα των διεκδικήσεων του κόσμου και απλά τα αναφέρει στις συνεδριάσεις είτε του ΠΣ, είτε της ΕΝΠΕ, απλά δεν κάνει πολιτική, κάνει διαχείριση του ρου των πραγμάτων.

Να σας θυμίσω πράγματα που ίσως γνωρίζετε. Πολιτική απ’ το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο σημαίνει: Διαπιστώνω, Προτείνω, Κινητοποιώ, με στόχο είτε να αλλάξω πολιτικές, είτε να σταματήσω πολιτικές.

Σε αυτά τα σημεία λοιπόν θα έπρεπε να ήταν οι κύριες αναφορές του απολογισμού σας, ο οποίος εμένα τουλάχιστον με παρέπεμψε σε προεκλογική περίοδο και φαντάζομαι επειδή το 2019 πάμε για τοπικές εκλογές , σας αναγκάζει να μιλάτε ήδη με προεκλογική γλώσσα.

Κλείνοντας να επαναλάβω:

Πολιτική κα Καλογήρου και κύριοι της συμπολίτευσης σημαίνει κάνω ό,τι μα ό,τι περνάει από το χέρι μου και κυρίως από το χέρι της κοινωνίας για να αποτρέψω μια ήδη αποφασισμένη καταστροφική πολιτική.

Αυτό δεν το κάνετε και δεν θα το κάνετε ποτέ. Γι’ αυτό και οι λειψοί κατ εμάς απολογισμοί σας, δεν λένε τίποτα όπως δεν θα πουν και στην κοινωνία που δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια περιφερειακή αρχή που δεν προτείνει, δεν κινητοποιεί για τα μεγάλα που έρχονται κι απλά διαπιστώνει …

Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε.

 

Μαρία Νικολάρα   Περιφερειακή Σύμβουλος

4ος και τελευταίος απολογισμός της Περ. Αρχής της κ. Καλογήρου…..

Μια 5ετής θητεία κλείνει σε λίγους μήνες και έχει ενδιαφέρον μαζί με τον απολογισμό να δούμε τι αφήνει πίσω της.

Σίγουρα όπως μας διαβεβαιώνουν οι υπηρεσίες με τις εισηγήσεις τους, οι εργαζόμενοι δούλεψαν, παρήγαγαν έργο .Οι περισσότεροι υπάλληλοι έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και τους ευχαριστούμε θερμά γι αυτό. Μας μίλησαν και οι Αντιπεριφερειάρχες για το έργο τους.

Το θέμα όμως αφορά το ίδιο το έργο, που χωρίς όραμα και σχέδιο, πάνω σε μια πορεία που λες κι αφορούσε Νομαρχία, βαδίσαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Οι πολίτες δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μάθουν τι είναι Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και ποιος ο πολιτικός ρόλος , αυτής της μικρής Κυβέρνησης.

Ξέρουν μόνο ότι το κύριο οδικό δίκτυο είναι ευθύνη της Περιφέρειας, το εμπέδωσαν απ το γεγονός ότι το 60% των έργων πάει σε συντηρήσεις οδικού δικτύου.

Κάτι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τώρα τελευταία για τα ποτάμια που ήρθε ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ 1 για να πει ότι αφού η Περιφέρεια έχει τη χρηματοδότηση του ΠΔΕ να έχει και την αρμοδιότητα για γίνουν οι καθαρισμοί και τα αντιπλημμυρικά για τα οποία γενναία χρηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια με αφορμή και τις πλημμύρες στα νησιά μας. Κι έτσι με κάμποσο χρήμα απ τον κρατικό κορβανά, σαρώνονται και οι βιότοποι….

Ξέρουν επίσης, ότι οι σύλλογοι που αγωνίζονται πράγματι να παράξουν πολιτισμό , ή να κάνουν δουλειά με την νεολαία για τον αθλητισμό, πως χωρίς σχέδιο ή προγραμματισμό μιας και κανείς δεν τους το ζητά , το είπε και η κ.Γόμου ,ότι ώρα και να χτυπήσουν την πόρτα σας όλο και κάτι θα βρεθεί με κάποια τροποποίηση του προϋπολογισμού , για να ενισχυθούν. Λες και είναι αυτός ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Έχετε όμως κι εσείς την ευκαιρία να παρίσταστε σε γιορτές και πανηγύρια, ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.

Σας γνωρίζουν και από εμφανίσεις σε ημερίδες, συναντήσεις, και άλλα events εντός και εκτός των τειχών της Περιφέρειας και της χώρας, με την ανάλογη δημοσιότητα και με βαρύγδουπες δηλώσεις προς εντυπωσιασμό των ιθαγενών του Β.Αιγαίου.

Αυτά έμαθαν οι πολίτες πάνω κάτω την τελευταία 5ετία.

Τι δεν περιλαμβάνει ο απολογισμός σας?

Δεν περιλαμβάνει ότι ποτέ το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν λειτούργησε δημοκρατικά και δεν ενθαρρύνθηκε η λειτουργία των θεσμών δημοκρατίας που μας παρέχει ο νόμος όπως η Π.Επιτροπή Διαβούλευσης. Ούτε λέξη γιατί δεν κάνετε απομαγνητοφώνηση των πρακτικών των συνεδριάσεων τώρα που κανείς δεν σας εμποδίζει, ή γιατί δεν δώσατε την ευκαιρία στους πολίτες των νησιών μας να μας παρακολουθούν μέσω web tv την ώρα που συνεδριάζουμε? Δεν αναφέρεστε γιατί δεν προχώρησε η εμβάθυνση συνεργασίας και συνεργειών ανάμεσα στους φορείς και τους πολίτες ,που να οδηγεί εντέλει στον πραγματικό ρόλο της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Δεν αναφέρετε για ποιο έργο πληρώσαμε τους ειδικούς συμβούλους και τους δημοσιογράφους? Ποιο το έργο που παρήγαγε το γραφείο των Βρυξελλών προς όφελος των κατοίκων των νησιών μας ανάλογα και με το κόστος του?

Δεν υπάρχει κάποιος απολογισμός για το ΕΣΠΑ ,που θέλει να τρέξει αλλά δεν μπορεί, γιατί του λείπουν ώριμες προτάσεις, του λείπουν μελέτες. Με ποιο σχέδιο πάτε? Ποιος είναι ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Β.Αιγαίου? Πως θα γίνουν τα νησιά μας τόποι ελκυστικοί για να ζει ή να τα επισκέπτεται κανείς? Γιατί αφέθηκε για παράδειγμα το φράγμα στο Σαραπιό , ένας ανοιχτός λάκκος που σκέπασε τα εκατομμύρια που έπεσαν μέσα κι έκοψε τη Χίο στα δυο?

Δεν μας είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου, Απασχόλησης και ΔΒ Μάθησης, που αρκέστηκε στην ανάγνωση των εισηγήσεων των υπηρεσιών, χωρίς μια λέξη δικιά του, τις πολιτικές κατευθύνσεις που έδωσε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του στο νευραλγικό αυτόν τομέα!! Ούτε καν την επέκταση σε περιφερειακό επίπεδο του CHIOSJOBS.GR ως περιφερειακού παρατηρητήριου απασχόλησης .

Ακούστηκε κάτι για τον καταρροϊκό στη Λέσβο. Στην καλύτερη περίπτωση και για τον καλοπροαίρετα σκεπτόμενο πολίτη, σας πήρε τουλάχιστον δυο χρόνια να καταλάβετε ότι το πρόγραμμα επιτήρησης έπαιρνε τα λεφτά, αλλά τελικά έμενε ανεπιτήρητο, τα ζώα έμεναν και μένουν στην καραντίνα κι οι κτηνοτρόφοι στην απελπισία και στην εκμετάλλευση απ τους εμπόρους.

Ποιες ήταν οι πρωτοβουλίες για το προσφυγικό και την αλληλεγγύη σε ντόπιους και μετανάστες στα νησιά της Π.Β.Αιγαίου , που τα τρία μεγαλύτερα σηκώνουν το βάρος, πέρα από κορώνες και φωνές που χαϊδεύουν ακροδεξιό ακροατήριο? Μέσα απ τον μακροσκελή κατάλογο εκδηλώσεων της κ. Γόμου για την κοινωνική πολιτική τι είναι αυτό που μένει τελικά στο κομμάτι της αλληλεγγύης? Το Κοινωνικό παντοπωλείο κατ εξοχήν αρμοδιότητα των Δήμων?

Τι γίνεται με το πολύπαθο ΚΤΕΟ της Λέσβου που βγήκε και ο Γενάρης του 2019 και ακόμα παραμένει κλειστό και τα βαρέα οχήματα χωρίς έλεγχο με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια όλων μας?

Δεν αναφέρετε στον απολογισμό του τουρισμού ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕλλάδας του Α 9μήνου 2018 το τουριστικό εισόδημα στο Β.Αιγαίο ήταν μόλις το 1,9% του συνολικού της χώρας, ούτε ότι οι διανυκτερεύσεις ήταν το 1,43% της χώρας. Νομίζετε ότι με δράσεις σαν κι αυτές των ετών που προηγήθηκαν και που εννοείτε να τις βαφτίζετε τουριστικής προβολής ,θα ανατραπεί αυτή η εικόνα?

Αυτά και πολλά άλλα δεν περιλαμβάνει ο απολογισμός σας, του 2018 και της θητείας σας. Μας είπατε κ.Καλογήρου πως ‘’το κριτήριο του αποτελέσματος είναι αυτό που μετράει’’, μας είπατε και ‘’για την αξιοποίηση των ελάχιστων πόρων’’, ενώ οι αριθμοί δείχνουν τους πολλαπλάσιους πόρους που είχατε στη διάθεσή σας και μένουν αναξιοποίητοι.

Το αποτέλεσμα λοιπόν απ τη θητεία σας είναι ασφαλτικά στους δρόμους και πελατειακές σχέσεις. Ευτυχώς που τελειώνει γιατί σε τούτα τα ευλογημένα νησιά πρέπει να εξακολουθήσουν να μένουν άνθρωποι για να περπατούν τους δρόμους .

 

 

Γιάννης Σπιλάνης προς κ.Καλογήρου: στα νησιά του Β.Αιγαίου σας ξέρουν μόνο οι εργολάβοι

Τελευταίος απολογισμός της απερχόμενης περιφερειακής αρχής και ακολουθείται η ίδια τακτική γεγονός που δεν μας εκπλήσσει καθόλου: από τη μια πλευρά η αποστολή των υπηρεσιακών εκθέσεων που αναφέρονται σε διοικητικές πράξεις αλλά όπως είναι φυσιολογικό όχι σε αποτελέσματα πολιτικής και από την άλλη «γλαφυρές» παρουσιάσεις των αντιπεριφερειαρχών χωρίς ουσία και δεδομένα ώστε να κρίνουμε εμείς και οι πολίτες των νησιών μας το αποτέλεσμα της δράσης της περιφερειακής αρχής. Αλλωστε τι απολογισμός να γίνει για ένα ανύπαρκτο πρόγραμμα όπως έχουμε επισημάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Να επισημάνουμε για άλλη μια φορά άλλο μεμονωμένα έργα και άλλο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους.

Θα επικεντρωθώ ιδιαίτερα στα πεπραγμένα της Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, όπου υπάρχουν οι απορροφήσεις του έτους που πέρασε. Ενας τραγικός απολογισμός που δύσκολα μπορεί να κρυφτεί πίσω από κωδικούς. Επισημαίνουμε μεταξύ άλλων:

* Το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό που δαπανήθηκε από το ΕΣΠΑ, μόλις 1,176 εκ. γεγονός που δηλώνει ότι χρειάζονται πολλά χρόνια ώστε να υπάρξει απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Φανταστείτε τι θα γίνει αν ο προϋπολογισμός διπλασιαστεί

* Το επίσης χαμηλό ποσό από τους ΚΑΠ: 406 χιλ, γεγονός που σημαίνει ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι δεν είστε έτοιμοι να απορροφήσετε όσα χρήματα ήρθαν

* Το τραγικά χαμηλό ποσό μελετών: 296 χιλ, που σημαίνει ότι δεν προετοιμάζετε το μέλλον της Περιφέρειας

Η κατάσταση είναι ακόμη οδυνηρότερη αν δούμε την απορρόφηση ανά θεματική ενότητα. Όπως έχουμε επισημάνει και από προηγούμενα χρόνια:

* 9,3 εκ ή 59% σε οδοποιία και μάλιστα πολύ υψηλό ποσοστό σε συντηρήσεις

* 3 εκ ή 20% σε καθαρισμούς χειμάρρων

* Και το υπόλοιπο 20% σε άλλες παρεμβάσεις ενδεικτικό της φιλοσοφίας της περιφερειακής αρχής

Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει συγκριτική εικόνα με όσα προγραμματίστηκαν. Είναι μια πάγια τακτική της Περιφερειακής Αρχής. Αλλά τουλάχιστον στη περίπτωση αυτή έχουμε τον απολογισμό κάτι που δεν συμβαίνει με τον τακτικό προϋπολογισμό

Αγροτική Ανάπτυξη: Διεκπαιρεωτικές διαδικασίες από υπηρεσία και όχι αναπτυξιακός σχεδιασμός όπως πολύ ειλικρινά μας είπε ο κ.Αδαμίδης

Σωρεία προγραμματικών συμβάσεων την τελευταία χρονιά χωρίς ένα προγραμματισμό για το πώς όλα αυτά θα αξιοποιηθούν αφού δεν έχουν τεκμηριωθεί με δεδομένα σε ότι αφορά τη παραγωγή και τους τρόπους αξιοποίησης.

Αρδευτικά έργα που δεν τελειώνουν ποτέ, φράγματα που πλημμυρίζουν και δημιουργούν κινδύνους για τους πολίτες, φράγματα άδεια. Η ευθύνη δεν ανήκει σε κανέναν

Σχέδια διαχείρισης βοσκοτόπων που δεν γίνονται ενώ υπάρχουν τα χρήματα αλλά δεν είναι στις προτεραιότητες της περιφερειακής αρχής. Και από την άλλη πλευρά ανεξέλεγκτα ζώα τρώνε τα πάντα με αποκορύφωμα την Ικαρία

Σφαγεία σε Σάμο και Ικαρία………άγνωστες λέξεις, αλλά κατά τα άλλα υπάρχουν παρεμβάσεις υπερ των κτηνοτρόφων. Το ίδιο σε ότι αφορά και τους ελαιοπαραγωγούς ενώ η δακοκτονία που γίνεται είναι αναποτελεσματική και αυτό φαίνεται εκ του αποτελέσματος στις τσέπες των αγροτών.

Αγροδιατροφική Σύμπραξη δεν λειτουργεί. Σχεδόν όλα τα χρήματα διατέθηκαν για τη συμμετοχή σε εκθέσεις για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα πέρα από τις φωτογραφίες που βλέπουμε στα ΜΜΕ

Όμως χωρίς συστηματική παρέμβαση που να υποστηρίζει τον παραγωγό από «το χωράφι ως το ράφι» δεν μπορεί να φέρει βιώσιμα αποτελέσματα.

Τουρισμός

Παρά το αρχικό σχέδιο που εγκρίθηκε αρχικά και περιλάμβανε μια σειρά δράσεων αλλά και τις κατά καιρό παρεμβάσεις της κας Καλογήρου για ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού το μόνο υλοποιείται είναι η προβολή του τουρισμού όπως φαίνεται στον απολογισμό. Μια προβολή που βασίζεται σε αρχές περασμένων δεκαετιών με ιστοσελίδες που είναι κυριολεκτικά «απολιθωμένες».

Το σχέδιο προβολής που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ το περιμένουμε ακόμη και βέβαια έχει συνταχθεί με βάση τις προδιαγραφές που έδωσε η V&O την επιχείρηση της οικογένειας Βαρβιτσιώτη με βάση τη μελέτη που είχε αναθέσει προσωπικά η κα Καλογήρου.

Προφανώς και δεν ακούσαμε τίποτα για δράσεις σύνδεσης αγροδιατροφής και τουρισμού, δεν ακούσαμε κάτι για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού αλλά και άλλες μορφές τουρισμού που να βασίζονται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των νησιών

Δημιουργήθηκαν περιφερειακές και κεντρική επιτροπές τουρισμού που δεν συστάθηκαν καν με αποτέλεσμα ο σχεδιασμός της προβολής να μην γίνεται με τους άμεσα ενδιαφερόμενους

Η Επιτροπή Αγροδιατροφής και Τουρισμού λειτουργεί μόνο για την έγκριση του ετήσιου σχεδίου

Από τον απολογισμό που μας κατατέθηκε αλλά και από τη παρουσίαση της κας Σαραντινού είδαμε να έχουν γίνει δράσεις κυρίως στη Λέσβο και δευτερευόντως στη Χίο, ενώ λείπουν εντελώς οι δράσεις από Λήμνο και Ικαρία και εντελώς από τα μικρά νησιά.

Περιβάλλον

Σχεδιασμοί ψηφίστηκαν (πχ. διαχείριση στερεών αποβλήτων, διαχείριση λεκανών απορροής) αλλά δεν παρακολουθούνται κατά πόσο υλοποιούνται με τα προβλήματα ορατά.

Εγκρίσεις ΜΠΕ, αλλά χωρίς πχ. να έχουμε εικόνα που βρίσκεται το επίπεδο της ραδιενέργειας στα νησιά όταν εγκρίνουμε τις ΜΠΕ που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες

Ο κ. Βαλσαμίδης αναφέρθηκε στους καθαρισμούς χείμαρρων γενικά και αόριστα, ενώ μετά από 2 μήνες δεν έχει απαντήσει στην ερώτηση για καταστροφή στο βιότοπο στο Μετόχι που έκανε ο εργολάβος που πλήρωσε η Περιφέρεια.

Απολογισμός Νομικών προσώπων της Περιφέρειας = ανύπαρκτος Περιφερειακό Ταμείο, ΚΕΚΑΠΕΛέσβου, ΚΑΑΕΚΤ Σάμου. Η μόνη παρέμβαση της ομάδας Καλογήρου για το τελευταίο είναι να ζητήσει από το Περιφερειακό Ταμείο να εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου για να πληρώνεται ο μισθός του κ.Πανουράκη

Ερωτήσεις και επερωτήσεις που δεν απαντιούνται και όταν απαντιούνται δεν είναι επι της ουσίας όπως η τελευταία για τους συνεργάτες της Περιφέρειας όπου η κα Περιφερειάρχης κρύφτηκε για μια ακόμη φορά πίσω από την υπηρεσία που απάντησε αντ’αυτής. Η απάντηση μας ομιλεί για τη νομιμότητα αλλά όχι για την ουσία. Και όπως είναι γνωστό ότι νόμιμο δεν είναι και ηθικό.

Βασικό Ερώτημα στο οποίο καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε μετά από 4,5 χρόνια που βρίσκεται η Περιφέρεια

Δεν είδαμε καμία αναφορά στο αρχικό επιχειρησιακό σχέδιο αλλά ούτε στα ετήσια σχέδια για να δούμε τι είχε σχεδιαστεί και τελικά υλοποιήθηκε

Δεν λειτούργησαν συλλογικά όργανα και δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τους φορείς

Δεν έχουμε μια εικόνα για τη κατάσταση του οδικού δικτύου για το οποίο κόπτεστε ιδιαίτερα και να δούμε τι ακριβώς έχετε κάνει και να μπορούμε να δούμε τι προτείνουμε για το μέλλον. Θυμάστε κ.Βαλσαμίδη ότι σας το είχα ζητήσει και το είχατε υποσχεθεί

Δεν έχουμε καμία απάντηση για το πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα και πως στηρίχθηκαν οι παραγωγοί όλων των κλάδων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας

και αν αντιστράφηκε η τάση για μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και της μείωσης του πληθυσμού στα νησιά της. Δεν είδαμε πουθενά δεδομένα για την εξέλιξη της απασχόλησης και των δράσεων σας για την αντιμετώπιση της ανεργίας που υπάρχει.

Δεν μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι δράσεις σας που θα βελτιώσουν την ελκυστικότητα των νησιών για τη συγκράτηση ή και τη δημιουργία επιχειρήσεων και τη συγκράτηση ή για την αύξηση του πληθυσμού.

Αυτή η οπτική δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση στη φιλοσοφία των δικών σας παρεμβάσεων με άμεση συνέπεια τη Περιφέρεια και το έργο της να τα γνωρίζουν μόνο οι εργολάβοι αλλά όχι οι πολίτες των νησιών.

 

 

Αναδημοσίευση από : http://voreioaigaio.ert.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue