Home ΚοινωνίαΕλλάδα Ανακοινώσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας (Π.Α.ΜΕ) ΔΕΗ για την πώληση της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό

Ανακοινώσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας (Π.Α.ΜΕ) ΔΕΗ για την πώληση της ΔΕΗ και το ασφαλιστικό

by ikariaki.gr
4 views

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2017

 

ΣΤΟ  ΣΠΙΤΙ  ΤΟΥ  ΚΡΕΜΑΣΜΕΝΟΥ  ΔΕΝ  ΜΙΛΑΝΕ  ΓΙΑ  ΣΧΟΙΝΙ

 

Συναδέλφισσες – φοι,

 

Αποτελεί μεγάλο θράσος από την συνδικαλιστική παράταξη των ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ (ΕΑΜΕ), να εγκαλούν την ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ για ανίερες συμμαχίες και πραξικόπημα στην ΕΤΕ/ΔΕΗ.

Ποιοι δηλαδή; Όλοι αυτοί που από το 1999 μέχρι και σήμερα έχουν συμμαχήσει ανίερα με κυβερνήσεις και διοικήσεις, έχουν συμφωνήσει και έχουν βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους σε όλα αυτά που έχουν κάνει την ζωή μας κόλαση.

banner

Από το ξεπούλημα του ασφαλιστικού, την μετοχοποίηση της ΔΕΗ, τον διαμελισμό, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, τις συλλογικές συμβάσεις του 2012 και 2015 που τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα, που νομιμοποίησαν δηλαδή τα μνημόνια και σήμερα εξακολουθώντας να στηρίζουν πιστά την πολιτική της απελευθέρωσης είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν και πάλι κάνοντας προτάσεις στα σχέδια της κυβέρνησης για πώληση μονάδων, ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, απολύσεις, ενώ είναι έτοιμοι να υπογράψουν νέα συλλογική σύμβαση ίδια και χειρότερη με τις προηγούμενες.

 

Για την αποκατάσταση της αλήθειας για την νέα κρίση  που ξέσπασε στην ΕΤΕ, τα γεγονότα έχουν ως εξής :

 

Στο Δ.Σ. της ΕΤΕ στις 12-9-2017 διαπιστώθηκαν ορισμένες παρατυπίες στο ταμείο που έχουν να κάνουν με το διαδικαστικό μέρος της λειτουργίας του ταμία  και όχι το διαχειριστικό που δεν επιδέχεται καμιάς παρατήρησης,  όπως έχει διαπιστώσει μετά από έλεγχο το μέλος της παράταξής μας που συμμετέχει στην Εξελεγκτική Επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό, στο ΔΣ δεν ήρθαν για ψήφιση τα οικονομικά αφού πάρθηκε η απόφαση κατά πλειοψηφία να έρθουν προς ψήφιση στο επόμενο ΔΣ προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση μέχρι τότε.

 

Μετά από αυτό το ΔΣ, την επόμενη μέρα και εντελώς αιφνιδιαστικά ο ταμίας προχώρησε με δική του πρωτοβουλία (…?.. ) στο κλείσιμο του ταμείου αφήνοντας απλήρωτο το προσωπικό και ουσιαστικά ανέστειλε κάθε λειτουργία του σωματείου.

 

Η παράταξη του ΕΑΜΕ, αδιαφορούσε επιδεικτικά για την κατάσταση που δημιουργήθηκε και που είχε το κύριο μερίδιο ευθύνης για αυτή τη νέα “τεχνική”  κρίση.

Έφεραν σε νέο αδιέξοδο το σωματείο, την συγκεκριμένη στιγμή που όλα ξεπουλιούνται με “αριστερό τρόπο” ,  με έντονο άρωμα φασισμού σε μια περίοδο μάλιστα που τα μέλη μας άλλα περιμένουν από μας.

 

To ερώτημα είναι αμείλικτο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις  πειστικές. Είναι τυχαίο τι στιγμή που πωλούνται όλα ‘’για το καλό μας’’ όπως λένε οι καιροσκόποι των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η ΕΤΕ, το μεγαλύτερο σωματείο του ομίλου να βρίσκεται πάλι σε κρίση?????

 

Ας θυμηθούμε την προηγούμενη κρίση στην ΕΤΕ, όταν έγινε ο διαχωρισμός της ΔΕΗ για να  ξεπουληθεί καλύτερα…. Μάλλον και τότε ήταν τυχαία η κρίση η οποία προκλήθηκε από την ίδια παράταξη. Εσείς τι λέτε συνάδελφοι????
Η Αγωνιστική Συνεργασία, μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είχε δύο επιλογές, ή να παρακολουθούμε τα γεγονότα σαν απλοί θεατές ή να συμβάλουμε ουσιαστικά με στόχο την εκτόνωση της κατάστασης.

Επιλέγοντας το δεύτερο συμφωνήσαμε στη σύγκληση έκτακτου ΔΣ, όπως προβλέπει και το καταστατικό. Στις 25-9-2017 ορίστηκε η συνεδρίαση του ΔΣ ενώ παράλληλα στελέχη της παράταξής μας είχαν συναντήσεις με στελέχη των άλλων παρατάξεων σε επίπεδο ΓΕΝΟΠ αλλά και ΕΤΕ προκειμένου να συμβάλλουμε στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του σωματείου. (Οι επικεφαλής των παρατάξεων το γνωρίζουν καλά).

 

Η παράταξη του ΕΑΜΕ απαξιώνοντας τις καταστατικές διαδικασίες, δεν εμφανίστηκε στο έκτακτο ΔΣ το οποίο συνεδρίασε με 18 παρόντα μέλη από τα 31 του ΔΣ. Εκεί παρουσιάστηκαν για άλλη μία φορά τα στοιχεία και ο γενικός γραμματέας έκανε πρόταση άρσης της εμπιστοσύνης προς τον ταμία της ΕΤΕ.

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη η Αγωνιστική Συνεργασία θεωρώντας ότι κανένας δεν μπορεί να ‘’καταδικαστεί’’ χωρίς να έχει τη δυνατότητα να δώσει εξηγήσεις πρότεινε  να μεταφερθεί το θέμα στο επόμενο ΔΣ που θα ήταν όλοι παρόντες. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή και έτσι αποχωρήσαμε από το ΔΣ, το οποίο αφού δεν είχε πλέον  απαρτία διεκόπη.

Πρόθεση της Αγωνιστικής συνεργασίας δεν είναι να τελειώνει εδώ το θέμα, γι’ αυτό θα επαναφέρουμε το ζήτημα στη συνεδρίαση του επόμενου ΔΣ και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση στο πρόβλημα που “ανακάλυψαν” και πάλι  για να καταστήσουν το σωματείο ανενεργό.

Όσον αφορά το θέμα της αντικατάστασης του οργανωτικού γραμματέα.

Το ζήτημα έβαλε στην ημερήσια διάταξη εκείνος που ουσιαστικά  είχε δώσει τη θέση του οργανωτικού γραμματέα δηλαδή ο υπεύθυνος επικεφαλής της παράταξης του και έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το ΔΣ της ΕΤΕ

Στη διάρκεια του έκτακτου ΔΣ ο ίδιος υπεύθυνος της παράταξης έκανε άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του οργανωτικού γραμματέα πράγμα που  έγινε αποδεκτό από το σώμα. Ακολουθήθηκε δηλαδή η ίδια διαδικασία όπως και τότε που του είχε δοθεί η συγκεκριμένη θέση.

Δεν μπορούμε όμως να μη προσθέσουμε για τον συγκεκριμένο συνάδελφο αυτά που ελέχθησαν μέσα στη διαδικασία του οργάνου, την παράτυπη παράνομη διαδικασία που εφάρμοσε όσο ασκούσε τα καθήκοντά του από τη θέση του οργανωτικού γραμματέα δηλαδή..

Εμείς σαν παράταξη με εύθυμη  διάθεση  έχουμε να σχολιάσουμε το εξής…
Ας “σταθεροποιηθεί”  και αυτός συνάδελφος  κάπου ….

 

Συνάδελφοι,

 

Είναι γνωστή η τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού όταν τα προβλήματα οξύνονται να ανακαλύπτει τεχνητές κρίσεις μέσα στο κίνημα ώστε να αποπροσανατολίζει τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα. Όχι μόνο δεν έχει καμία πρόθεση να οργανώσει τον αγώνα ενάντια σ’ αυτή την πολιτική αλλά αποδυναμώνει όποια πρόθεση αγωνιστικής διάθεσης.

 

Σας καλούμε να απομονώσετε τέτοιου είδους πρακτικές, να συνταχθείτε με την Αγωνιστική Συνεργασία για την  προσπάθεια ανασύνταξης του συνδικαλιστικού κινήματος στη ΔΕΗ και γενικότερα.

 

Στόχος της πάλης μας πρέπει να είναι η κάλυψη των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών μας.

Παλεύουμε,

 

  • Ενάντια στην πολιτική της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που αποτέλεσμα έχει το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας.
  • Για ανάκτηση όλων των απωλειών από το 2010 ως σήμερα.
  • Ενάντια στο χτύπημα των συνδικαλιστικών ελευθεριών.
  • Ενάντια στις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα.
  • Ενάντια στην απελευθέρωση των απολύσεων.

 

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΕ ΣΤΗΜΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΑΥΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΕ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ

 

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ  2017

Συναδέλφισσες-οι

Η συνδικαλιστική παράταξη των ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ [ΕΑΜΕ] σε ανακοίνωση  που απαντά στον Γ. Γραμματέα της ΕΤΕ/ΔΕΗ, δεν παραλείπει  για άλλη μία φορά να επιτεθεί με ψέματα, ανακρίβειες και φυσικά αντικομουνισμό στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.

Για την ουσία βέβαια της ανακοίνωσης της παράταξής μας  που παραθέτει τα πραγματικά γεγονότα και τον λόγο για τον οποίο έγιναν, δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά.

Για μία φορά ακόμα προσπαθούν με ψεύτικα διλήμματα και τεχνητή πόλωση να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους από τα πραγματικά προβλήματα, που ολοένα και περισσότερο παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις και για τα οποία είχαν και έχουν την κύρια ευθύνη μαζί με αυτές τις δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ) που χρόνια τώρα αποτελούν την πλειοψηφία στο συνδικάτο και έγιναν δεκανίκια σε κυβερνήσεις και διοικήσεις, παίζοντας άριστα τον ρόλο του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Αποδεικνύεται περίτρανα με την τακτική τους ότι το μόνο πρόβλημα που έχουν είναι η διατήρηση με κάθε τίμημα των νόθων συσχετισμών (όπως έχουν παραδεχτεί οι ίδιοι) προκειμένου να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε κυβερνώντες και εργοδότες.

Συναδέλφισσες – οι

Οι θέσεις της ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για όλα τα ζητήματα, ανεξάρτητα αν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος μαζί της είναι διαχρονικά κρυστάλλινες και σταθερές με μόνο γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζόμενων του κλάδου και του ελληνικού λαού και δεν παζαρεύονται για καμιά <<καρέκλα>>. Αυτοί λοιπόν που μας εγκαλούν για μεθοδεύσεις, αποκεφαλισμούς (αν τους θέλαμε σήμερα θα υπήρχαν), και δημιουργία προεδρείου με την ΔΑΚΕ, δεν έχουν παρά να κοιταχθούν στον καθρέπτη.

Όσο για το ποιες προτάσεις έχουμε κάνει για αγωνιστικές κινητοποιήσεις ας φρεσκάρουν την μνήμη τους  ανατρέχοντας  στα πρακτικά συνεδρίων, γενικών συμβουλίων, διοικητικών συμβουλίων κλπ και να πουν στους εργαζόμενους  ποιοι απέρριψαν αυτές τις προτάσεις και με ποια επιχειρήματα.

Συναδέλφισσες – οι

Σήμερα που το κυβερνητικό συνονθύλευμα ΣΥΡIΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την πιο βρώμικη επίθεση εναντίων ολόκληρης της εργατικής τάξης, είναι έτοιμοι να πουλήσουν μονάδες, να προχωρήσουν στην ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ, να προχωρήσουν σε νέο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων, εργασιακών δικαιωμάτων, συνδικαλιστικών ελευθεριών, ακόμα και σε απολύσεις, κάποιοι επέλεξαν αυτή ακριβώς την στιγμή να δημιουργήσουν νέα <<τεχνητή κρίση>> στο μεγαλύτερο σωματείο της ΓΕΝΟΠ, ‘’άξιος ο μισθός τους’’.

Σας καλούμε μακριά από σκηνοθετημένα παιχνίδια, να συσπειρωθείτε δίπλα στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ακόμα και αν δεν συμφωνείται σε όλα μαζί μας, ώστε να οργανώσουμε την πάλη μας προκειμένου να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας έχουν κλέψει και έχουν κάνει την ζωή μας κόλαση.        

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ

 

 

 

 

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2017

Συνάδελφοι-ες

Η συγκυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, συνεχίζει με αμείωτη ένταση την  επίθεση εναντίων ολόκληρης της εργατικής τάξης, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον  βρώμικο ρόλο που ήρθε να παίξει στο όνομα ‘’της αριστεράς’’ εκ’ μέρους του καπιταλιστικού συστήματος, παίρνοντας βάρβαρα μέτρα που δεν πρόλαβαν η δεν μπορούσαν να περάσουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Το επικοινωνιακό αφήγημα της κυβέρνησης περί «δίκαιης» ανάπτυξης, που προσπαθεί εναγωνίως να προβάλλει θα καταρριφθεί στην πράξη από τα νέα σκληρά μέτρα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και τα δεκάδες αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που θα υλοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, οι νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, που έχουν ήδη νομοθετηθεί για το 2019 και το 2020, έχουν ήδη προδιαγράψει τη συνέχιση της βαρβαρότητας για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Ψηλά στην ατζέντα της τρίτης αξιολόγησης βρίσκεται η ανατροπή του συνδικαλιστικού νόμουκυρίως το σκέλος που αφορά την προκήρυξη απεργιών, γεγονός που επιβεβαιώνει πόσο υποκριτικό είναι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την εργασιακή ζούγκλα.

Η κυβέρνηση, κοροϊδεύοντας τους εργαζόμενους και το λαό, μιλάει  για «δίκαιη ανάπτυξη» που μπορεί να συνδυάσει (δήθεν) τα επιχειρηματικά κέρδη και τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα.

Από κοντά ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΠΟΤΑΜΙΑ και ΛΕΒΕΝΤΗΔΕΣ την κατηγορούν για καθυστερήσεις και παλινωδίες που δυσκολεύουν τη γρήγορη ανάκαμψη και πρέπει να έρθουν αυτοί προκειμένου να τα εφαρμόσουν πιο καλά και πιο γρήγορα.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η «δίκαιη ανάπτυξή» τους γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργατικών – λαϊκών δικαιωμάτων. Προϋπόθεσή της είναι η διατήρηση όλου του αντεργατικού πλαισίου που συνθέτει τον εργασιακό μεσαίωνα της μερικής απασχόλησης, των μισθών πείνας, των θυμάτων της υπερεντατικοποίησης και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, των ιδιωτικοποιήσεων.

Το ζήτημα των εξελίξεων στην ενέργεια και ειδικότερα στην ηλεκτρική ενέργεια η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το συνεχίζει ακριβώς από εκεί που το είχαν αφήσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Υπηρετώντας πίστα τον στρατηγικό στόχο της Ε.Ε και των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο, για βάθεμα της απελευθέρωσης, της ανταγωνιστικότητας και των ιδιωτικοποιήσεων.

Υλοποιώντας τις δεσμεύσεις του 3ου μνημονίου που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μαζί με ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κλπ, έβαλε την υπογραφή της στην πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην κινέζικη εταιρεία state Grid η οποία θα κατέχει και το management, κλείνοντας έτσι και τυπικά μία ακόμα ιδιωτικοποίηση.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την κατάτμηση και σταδιακή ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ σαν αποφυγή του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ  για ιδιωτικοποίηση του 66%.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ακόμη ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης, διαφορετικής μορφής αλλά ίδιας αντιλαϊκής ουσίας, που προωθεί ακόμα περισσότερο το πέρασμα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο καθεστώς της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Όσον αφορά την μητρική ΔΕΗ, ήδη το 17% των μετοχών είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ  από το 3ο και 4ο  μνημόνιο υπάρχουν δεσμεύσεις για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ σε παραγωγή και εμπορία κατά 50% μέχρι το τέλος του 2019, υπέρ ιδιωτικών συμφερόντων.

Αυτό υλοποιείται μέσω των ΝΟΜΕ που η ΔΕΗ υποχρεούται να πουλά ενέργεια σε ιδιώτες σε τιμές πολύ κάτω του κόστους, αλλά και με την πώληση του 40% των πιο νέων λιγνιτικών μονάδων σε πρώτη φάση και υδροηλεκτρικών σύντομα, με ότι συνέπειες θα έχει αυτό στην ύδρευση και άρδευση ολόκληρων περιοχών.

Όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ υπάρχει έτοιμη οδηγία της Ε.Ε για ιδιοκτησιακό διαχωρισμό από την ΔΕΗ στα πρότυπα του ΑΔΜΗΕ δηλαδή τεμαχισμός και τελικά ιδιωτικοποίηση.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που ξεπερνούσαν τους 36.000 το 1994 με σχέσεις πλήρους-σταθερής εργασίας, είναι σήμερα λιγότεροι από 19.000 παρά τη θεαματική αύξηση του κύκλου εργασιών του ομίλου και βιώνουν απανωτές μειώσεις του πραγματικού μισθού τους (μείωση δαπανών μισθοδοσίας 700 εκ € ετησίως  την τελευταία επταετία). Οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 8μηνες και 4μηνες συμβάσεις στους υπεργολάβους με επιβολή των ατομικών συμβάσεων, όπως στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ,  ενώ η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ αρνείται με αίολα επιχειρήματα την εγγραφή των κλαδικών συνδικάτων στην δύναμή της.

Οι σχέσεις εργασίας  πλέον του προσωπικού στις τέσσερεις  εταιρείες ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ ΑΝΑΝ. διαφέρουν μεταξύ τους ενώ τώρα έχουμε τις πρώτες απολύσεις, αλλά και τις πρώτες υποχρεωτικές μεταθέσεις από σταθμούς που έκλεισαν (Κερατσίνι, Λαύριο, Αλιβέρι) σε νησιά και είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και άλλες, σε όλες τις εταιρείες του ομίλου.

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού συνεχίζουν αμετανόητα όχι μόνο να στηρίζουν αυτή την πολιτική αλλά κάνουν και προτάσεις για την καλύτερη υλοποίησης της.

Συμφώνησαν σε όλα τα στάδια της πορείας της απελευθέρωσης, σπέρνοντας αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι δήθεν μέσα στη ζούγκλα της απελευθερωμένης αγοράς μπορούν να είναι όλοι κερδισμένοι και τα λαϊκά νοικοκυριά και οι εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά να εξασφαλιστούν και τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων. Η επιλογή του “μικρότερου κακού”, η γραμμή που πάντα αποδέχεται το ασφυκτικό πλαίσιο που καθορίζει ο αντίπαλος και αναζητά μάταια φιλολαϊκές “κόκκινες γραμμές” διαπραγμάτευσης μέσα σε αυτό οδήγησε και οδηγεί το κίνημα από ήττα σε ήττα.

Στο Δ.Σ της ΓΕΝΟΠ στις 13/9/2018 πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των τεσσάρων  εταιρειών του ομίλου για την υπογραφή νέων Σ.Σ.Ε, και ο χρόνος που καθορίστηκε είναι μέχρι το τέλους του 2017. Οι γενικοί άξονες που παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ δεν διαφέρουν από αυτά που είχαν συμφωνήσει και υπογράψει στις Σ.Σ.Ε. του 2012 και 2015, δηλαδή την νομιμοποίηση όλων των μνημονιακών νόμων που τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα. Το μόνο καινούργιο που προτείνει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ είναι να συμπεριληφθεί στην νέα ΣΣΕ, η πρόσθετη ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση.

Οι προτάσεις της Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Σ.Σ.Ε. είναι:

1ο  Να ξεκινήσει η συζήτηση από τα κάτω, μέσα από μαζικές διαδικασίες στους χώρους δουλειάς που  πρέπει να οργανωθούν καλά και εκεί να διαμορφωθούν οι βασικοί άξονές διεκδίκησης.

2Ο   Να διεκδικήσουμε αναπλήρωση, έστω μέρους των τεράστιων περικοπών που είχαμε από το 2010 έως σήμερα, καθώς και των εργασιακών δικαιωμάτων μας.

3ο Όχι στην  την ιδιωτική υγειονομική ασφάλιση που ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα σε ότι έχει απομείνει από την δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, αντίθετα θα πρέπει να παλέψουμε μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων όλων των κυβερνήσεων.

4ο Να διεκδικήσουμε ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους , με δεδομένο ότι τα εργοδοτικά εγκλήματα θερίζουν, μακριά από το σημερινό θεσμικό πλαίσιο που ουσιαστικά λειτουργεί σαν άλλοθι για τον εργοδότη.

5ο Η Σ.Σ.Ε. πρέπει να καλύπτει εκτός από τους εργαζόμενους με μόνιμη και σταθερή δουλειά και εκείνους που εργάζονται με άλλες σχέσεις εργασίας (συμβασιούχους, μπλοκάκια κλπ) και έχουν τον ίδιο εργοδότη.

6ο Μαζί με τα κλαδικά συνδικάτα να συντονίσουμε τον αγώνα ώστε να  ασκηθεί πίεση προς την ΔΕΗ και τους εργολάβους για την υπογραφεί Σ.Σ Ε. και για τους συνάδελφους εργολαβικούς με βασικό αίτημα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ε.

7ο Όλα αυτά θα πρέπει να συνδυαστούν με τον αγώνα ενάντια  στην  γενικότερη επίθεση της κυβέρνησης που δεν έχει τελειώσει (συνδικαλιστικός νόμος, προϋπολογισμός κλπ), καθώς  και  με την πολιτική απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που και αυτή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

8ο Τέλος θα πρέπει να σχεδιαστεί και να οργανωθεί καλά από τώρα η αντίσταση πρώτα από όλα όλων των εργαζόμενων του κλάδου ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας, αλλά και με άλλους εργαζόμενους άλλων κλάδων στην προοπτική μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας.

Συνάδελφοι, ες

Σας καλούμε μακριά  να συσπειρωθείτε δίπλα στην ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ακόμα και αν δεν συμφωνείται σε όλα μαζί μας, ώστε να οργανώσουμε την πάλη μας προκειμένου να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας έχουν κλέψει και έχουν κάνει την ζωή μας κόλαση.        

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ – ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue