Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για το Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ ΔΕΗ 27- 28 Μαρτίου 2018

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνεργασίας για το Γενικό Συμβούλιο της ΕΤΕ ΔΕΗ 27- 28 Μαρτίου 2018

by ikariaki.gr
3 views

 

Συνάδελφοι      Συναδέλφισες :

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΜΙΑΣ ΟΛΟΜΕΤΩΠΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ  ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΣΑΡΩΝΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΜΕ ΠΡΟΤΩΓΝΩΡΗ “ΜΑΕΣΤΡΙΑ” ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Διανύουμε την περίοδο που κορυφώνεται η αντεργατική – αντιλαϊκή επίθεση του μορφώματος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ με τελευταίο επεισόδιο, που ήρθε να προστεθεί σε όλα τα προηγούμενα που αριθμούνται πλέον όπως και οι ίδιοι παραδέχονται σε χίλιους νόμους –πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και υπουργικές αποφάσεις που φτωχοποιούν περεταίρω τον λαό και ανακατανέμουν τον πλούτο προς όφελος των τραπεζών και των μονοπωλίων.  Τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης και σε λίγο της 4ης που ακολουθεί, δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο. Χθες στο 3η  έδωσαν χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας για να το κάνουν πιο δίκαιο όπως είπε η υπουργός ανεργίας και φτοχωποίησης (θυμίζοντας σε εμάς τους παλιούς τον υπουργό Λάσκαρη από το παρελθόν) κατά την εντολή του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και όπως ακριβώς της το είχαν υπαγορεύσει. Έφεραν ακόμα μείωση των κοινωνικών παροχών, έκαναν και επίσημα την  έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών (για να μην φορτιστεί αρνητικά αυτός που χάνει το σπίτι του – έτσι είπε ο υπουργός στη βουλή) και έφερε την ποινικοποίηση όσων τους εμποδίζουν… Δεν είναι αυτό αριστερά ? Μπορούσε να το σκεφτεί τόσο χαριτωμένα αυτό ένας δεξιός άραγε? Να χάνει κάποιος δηλαδή το σπίτι του αλλά να μη στενοχωριέται κιόλας?
Το επόμενο χτύπημα έρχεται με τα μέτρα που προβλέπονται στην 4η αξιολόγηση επανυπολογισμός συντάξεων -18%(20 δίς € αναφέρουν  οι συνταξιουχικές ενώσεις  πως θα φέρουν τα νέα μέτρα και η εφαρμογή αυτών  που θα ισχύσουν από 1/1/19 και μετά.. που θα έρθουν να προστεθούν στα 64 δίς € που ήδη έχουν χάσει ως τώρα και βέβαια η νέα προσωπική διαφορά που θα προκύψει θα διατηρηθεί σε κουτάκι για το επόμενο πετσόκομμα (σχετική ανακοίνωση ΕΝΔΙΣΥ)) και όλα αυτά όταν το ενιαίο σύστημα καταβολής συντάξεων ΗΛΙΟΣ αποκαλύπτει πως μία στις τρείς συντάξεις είναι κάτω από 500€. Φέρνει ακόμα τις ιδιωτικοποιήσεις σε  ότι έχει απομείνει στον κρατικό κουμπαρά, καταργεί το ΕΚΑΣ από 1/1/20, μειώνει το αφορολόγητο και καταργεί τα οικογενειακά  επιδόματα την στιγμή μάλιστα που οι ίδιοι παραδέχονται πως το 82% του παγκόσμιου πλούτου κατέληξε σε κάτω από το 1%. Αυτό το σύστημα δημιουργεί έναν νέο δισεκατομμυριούχο κάθε δυο μέρες (ΜΚΟ Oxfam).

Το αντιλαϊκό πλαίσιο για μετά το 2018 συνεχίζεται και  είναι αυτό που φέρνει με όχημα το άδικο σύστημα με τίτλο μόνο δίκαιη ανάπτυξη . Τα νέα μέτρα δεν είναι μόνο οι απαιτήσεις των δανειστών, είναι κατευθύνσεις της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, αλλά είναι και ο ζήλος που έχουν επιδείξει οι καιροσκόποι του μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τυχοδιωκτικό τρόπο και μεθόδους πρωτόγνωρες.

Ακόμη κι αν υπάρξει κάποια ανάπτυξη, θα είναι για τα κέρδη των λίγων. Η λιτότητα δεν θα σταματήσει για το λαό αφού τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060 αυτό μαρτυρούν. Όποια «αντίμετρα» υπάρξουν θα κατευθύνονται στη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας και τα  συσσίτια. Η μείωση σε αφορολόγητο και συντάξεις  που θ’ αφαιρέσει από την τσέπη του εργαζόμενου του συνταξιούχου έναν ολόκληρο μισθό ακόμα, ή μια ολόκληρη σύνταξη για τους συνταξιούχους, δεν αντισταθμίζεται.

Η ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εξαπατά με τη δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση που ακολουθεί  για να δολοφονεί νέους κάθε μέρα βυθίζοντας τους στην ακραία φτώχια μαζί με τόσους άλλους που βρίσκονται ήδη εκεί. Η ικανότητά του στη «βρώμικη δουλειά» παίρνει τα εύσημα από την ΕΕ. Του αναγνωρίζουν ότι έχει κάνει περισσότερες μεταρρυθμίσεις από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έτσι λένε οι δανειστές. Ακόμα λένε ότι είναι η πιο αποτελεσματική κυβέρνηση σε όλη την Ευρώπη. Είναι η κυβέρνηση που κάνει την βρώμικη δουλειά με προθυμία που θα ζήλευαν τα ποιο ακραία νεοφιλελεύθερα κόμματα στο φασιστικό μαγαζί της ΕΕ, πάντα με ‘’καθαρά χέρια’’ και με μεγάλη “στενοχώρια”…….

Πιστοί σύμμαχοι σε αυτή την βρώμικη δουλειά ποιος άλλος από τη  ΝΔ που προβάλλει την προσήλωσή της στην αντιλαϊκή πολιτική αλλά και εκείνοι που αλλάζουν ονόματα στα κόμματα τους για φορολογικούς λόγους, όπως επίσης τα Ποτάμια και οι Λεβέντες. Όλοι λένε για τις αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και  ότι δεν τα κάνουν τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσαν οι ίδιοι να τα κάνουν προς την ίδια κατεύθυνση φυσικά.

banner

Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή όπως αλλιώς μπορεί να έχει μετονομαστεί τώρα που μιλάμε και τα άλλα αστικά κόμματα δεν βρίσκονται απέναντι από την κυβέρνηση, αλλά μαζί της, στην ίδια όχθη. Μαζί, άλλωστε, έχουν ψηφίσει και το 1ο, 2ο , 3ο και 4ο  μνημόνιο. Οι όποιες ενστάσεις έβαζαν ήταν στην λείψει πιο σκληρών μέτρων.

 

εξω η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς  πολέμους

Η ιστορία έχει δείξει ότι σε συνθήκες όπως οι σημερινές μόνο η αναδιάταξη των συμμαχιών των ισχυρών και η ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων δεν αρκούν για να βγει το σύστημα από τα αδιέξοδά του. Οι αντιθέσεις για το πώς θα μοιραστεί η ζημιά της κρίσης, ο ανταγωνισμοί για την κατάκτηση νέων αγορών δημιουργούν κινδύνους για ένοπλες αναμετρήσεις, πιο γενικευμένους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η περιοχή μας βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα». Εγείρονται συνεχώς διεκδικήσεις για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την αλλαγή των συνόρων. Τα Σκόπια, η Τουρκία, η Μεγάλη Αλβανία, η Θράκη και η μειονότητα μόνο ένα ερώτημα προκαλούν στο μυαλό μας.  Χθες η Γιουγκοσλαβία, σήμερα η Συρία, αύριο ποιας χώρας θα έρθει η σειρά???..

Οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στο «φυτίλι» του πολέμου και τις αλλαγές συνόρων, συμμετέχοντας ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ- ΕΕ, παραχωρώντας στρατιωτικές βάσεις, στέλνοντας στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό. Οι «λεονταρισμοί» και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ, που είναι παράγοντας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί κινδύνους «θερμών επεισοδίων».

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ  ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τη συνεχίζει από εκεί ακριβώς που την είχαν αφήσει οι προηγούμενοι.
Τα αποτελέσματα ήταν σε αντίθεση με αυτά που προπαγάνδιζαν κυβερνήσεις, κόμματα, εργοδοτικοί–κυβερνητικοί συνδικαλιστές, ότι η ιδιωτικοποίηση και η ανταγωνιστικότητα θα φέρουν αυξήσεις στους μισθούς, θα μπει τάξη στη ΔΕΗ, ότι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες θα πληρώσουν φθηνότερα το ρεύμα, ενώ παράλληλα πατώντας στην ανασφάλεια των εργαζομένων καλλιεργούσαν διαρκώς την ηττοπάθεια. Προσπαθούν να μας πείσουν ότι “όλα έχουν υπογραφεί και δεν αλλάζουν” και ότι “η επιχείρηση έχει προβλήματα και πρέπει να την στηρίξουμε κάνοντας νέες θυσίες”. Ταυτόχρονα για να περάσουν τα σχέδια τους, καλλιεργούν στους εργαζόμενους το αστείο επιχείρημα ότι “μάλλον εμείς θα την γλιτώσουμε”.

Η μορφή ιδιωτικοποίησης που έχει επιλέξει τώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι απλά η επικαιροποίηση που έχει κάνει το κεφάλαιο που πλέον τα θέλει όλα… όποιος δεν το βλέπει πιθανόν να είναι και αυτός στο κόλπο.. (Υπερταμείο, 50% σύν 50% έως το τέλος του 2019, στρατηγικός επενδυτής, 17%&ΤΑΙΠΕΔ, ΝΟΜΕ, πώληση λιγνιτικών μονάδων (σχεδόν το σύνολο των αξιόμαχων μονάδων), αύριο με την 4η αξιολόγηση υδροηλεκτρικά, μεθαύριο ΔΕΔΔΗΕ, ξεπούλημα Αμύνταιου με ανταλλάγματα κλπ). Τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα  θα είναι ακόμα πιο  τραγικά για τους εργαζόμενους και τον λαό. Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά λαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθεί ακόμα πιο πολύ μέσα από την τοποθέτηση των έξυπνων μετρητών και των ζωνών χρέωσης, θα έχουμε νέες μειώσεις μισθών μέσω της σύνδεσης του μισθού με την αξιολόγηση και της
συμβολαιοποίησης στην εργασίας. Η τρομοκρατία και η εκτόξευση του διευθυντικού δικαιώματος μέσα από την αξιολόγηση είναι αυτό που ήδη πρέπει να μας απασχολήσει όπως και οι απολύσεις που τις ονομάζει “εθελούσια συνταξιοδότηση” κυρίως στης μονάδες που θα ξεπουληθούν έναντι πινακίου φακής στα αρπακτικά που περιμένουν στην πόρτα .

Στα νέα επιχειρηματικά σχέδια της ΔΕΗ Α.Ε με επενδύσεις σε Τουρκία, FYROM, Αλβανία, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.α δεν χωρούν τα δικαιώματα μας. Για να αυγατίζουν τα κέρδη των μετόχων, μας καλούν να συνταχθούμε με το νέο επιχειρηματικό τους σχέδιο θυσιάζοντας θέσεις εργασίας, μισθούς, δικαιώματα και την ίδια ώρα στην αντίπερα όχθη νέοι ενεργειακοί κολοσσοί δημιουργούν ασφυκτική κατάσταση στην ίδια την υπαρξή της, όταν μάλιστα τα ανεξόφλητα διαρκώς αυξάνονται και οι δανειακές υποχρεώσεις δημιουργούν πνιγμονή. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν όχι γενικά τη μείωση των ποσοστών της ΔΕΗ σε ότι αφορά το μερίδιο των καταναλωτών στην αγορά Ενέργειας, αλλά έχουν στο επίκεντρο την ίδια την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή με τη σειρά της συνδέεται πλέον άμεσα με την πώληση λιγνιτικών και αύριο  υδροηλεκτρικών παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ, στην ουσία δηλαδή με τον έλεγχο των λιγνιτικών αποθεμάτων και της υδροηλεκτρικής ενέργειας αλλά και της ύδρευσης και άρδευσης μεγάλων περιοχών σε όλη την Ελλάδα.
Το ζητούμενο των ιδιωτών στις μονάδες με στερεά καύσιμα ήρθε ώριμο και αυτό από την κυβέρνηση με τίτλο μάλιστα αποεπένδυση και όχι ξεπούλημα από ξεπουλημένους που έπρεπε να λέγεται.

Η αναμονή της ψήφισης του νόμου στη βουλή για το ξεπούλημα θα είναι και αυτό γεγονός και θα προστεθεί στα προηγούμενα ξεπουλήματα και φυσικά σε αυτά που θα ακολουθήσουν ώστε την επόμενη μέρα μετά την κρίση τα εργαλεία που θα βοηθούσαν να βγει ο λαός από την φτωχοποίηση που τον έχουν  οδηγήσει να βρίσκονται σε άλλα χέρια.

Στo  πλαίσιο  αυτής της πολιτικής εντάσσεται και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ όσον αφορά τον ΔΕΔΔΗΕ  όλο και πιο συχνά ακούγεται η ολοκληρωτική απόσχιση από την ΔΕΗ και με τα πάγια  με στόχο τον τεμαχισμό και την  ιδιωτικοποίηση όπως ακριβώς και με τον ΑΔΜΗΕ χθες που κάποιοι θέλουν να το ξεχάσουμε.

Δεν είναι δύσκολο να μαντέψουμε ποιος χρυσοπληρώνει τις συνέπειες αυτής της πολιτικής.

Η λαϊκή οικογένεια γνώρισε μόνο την τελευταία δεκαετία απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος που μεσοσταθμικά οδηγούν σε αύξηση επιβάρυνσης που ξεπερνά το 100%, ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν τα πράσινα τέλη ΕΤΜΕΑΡ έως 10.000% .

Μήπως όμως ωφελήθηκαν οι εργαζόμενοι στον ενεργειακό κλάδο;

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ που ξεπερνούσαν τους 36.000 το 1994 με σχέσεις πλήρους-σταθερής εργασίας, είναι σήμερα λιγότεροι από 18.000 και βιώνουν απανωτές μειώσεις του πραγματικού μισθού τους (μείωση δαπανών μισθοδοσίας 5,5 εκ € την τελευταία εξαετία). Οι νέοι εργαζόμενοι του κλάδου προσλαμβάνονται με μαύρες ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, 8μηνες και 4μηνες συμβάσεις στους εργολαβικούς και επιβολή  ατομικών συμβάσεων στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ.

Τώρα έχουμε τις πρώτες απολύσεις. Είναι βέβαιο πως θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα και άλλες με πιο χαμηλά  όρια ηλικίας μέχρι να ικανοποιηθεί ο στόχος που έχει η αριστερή διοίκηση στο μυαλό της.
Υπάρχουν εργαζόμενοι που έχουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα αλλά προτιμούν να παραμείνουν στη δουλειά γιατί σαν εργαζόμενοι έχουν καλύτερες αποδοχές αλλά εμποδίζουν την ΔΕΗ να ανταγωνιστεί τους ιδιώτες παραγωγούς που έχουν φθηνούς (απλήρωτους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους).

Τα τελευταία χρόνια η ροή συνταξιοδοτήσεων σε ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, έχει σχεδόν μηδενιστεί λόγω των εφαρμοζόμενων αντεργατικών πολιτικών και των αντιασφαλιστικών  νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά κυρίως της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ν-4387/16) που κάνουν  πλέον την σύνταξη   να είναι  βοήθημα αφού τα ποσοστά αναπλήρωσης έχουν πέσει κάτω από το μισό από ότι ίσχυε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου, το 0,075% που αναφέρει ο νόμος στο άρθρο 17 αφορά μόνο τους εργαζόμενους πριν το 1992 και τα οφέλη θα είναι πρόσχερα.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Η υλοποίηση αυτών των  σχεδίων  δεν θα μπορούσε να γίνει  με τέτοια ευκολία αν δεν είχαν στο πλευρό τους τον εργοδοτικό – κυβερνητικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ και της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Προώθησαν τη γραμμή της ταξικής συνεργασίας και καλλιεργούν αυταπάτες ότι με “συνεννόηση” και “εργασιακή ειρήνη” μπορούν να βγουν ωφελημένοι και οι εργαζόμενοι και η εργοδοσία. Καλλιεργούν τη λογική της ανάθεσης, των “ικανών συνδικαλιστικών ηγεσιών” που ξέρουν να διαπραγματεύονται με τη Διοίκηση της ΔΕΗ και την Κυβέρνηση για λογαριασμό των εργαζόμενων. Καλλιεργούν το συντεχνιασμό ανάμεσα σε τμήματα των εργαζόμενων (παλιοί – νέοι εργαζόμενοι, 8μηνα, εργολαβικοί).

Χαρακτηριστική είναι η στάση τους σε όλα τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετώπισαν οι εργαζόμενοι την τελευταία 20ετία. Αρχικά αποδέχτηκαν τη μετοχοποίηση προτρέποντας τους εργαζόμενους να αγοράσουν μετοχές και στη συνέχεια έδιναν μάχη οπισθοφυλακής θέτοντας ως “κόκκινη γραμμή” την παραμονή του 51% των μετοχών στο Δημόσιο. Αποδέχτηκαν την τριχοτόμηση της ΔΕΗ Α.Ε. (Μητρική – ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ) ως υποχρεωτική δέσμευση και έφτασαν στο σημείο της απόλυτης ξεφτίλας να την μετατρέψουν σε απόφαση του Συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ με την ψήφο των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΣΑΔ, ανοίγοντας το δρόμο για το διαμελισμό της επιχείρησης, την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τον Όμιλο.

Σήμερα που είμαστε μια ανάσα από τον νόμο για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι θα δώσουν τη “μάχη των μαχών” για να μην περάσει το νομοσχέδιο, δεν κάνουν τίποτα για να προετοιμάσουν τους εργαζόμενους συνεχίζοντας να καλλιεργούν την ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία, την αναποτελεσματικότητα των αγώνων στη συνείδηση των εργαζόμενων και του μυστικού στο αυτί ότι ‘’εσύ’’ μπορείς να πάρεις και κάτι παραπάνω ..μη μιλάς.

Διαπραγματεύονται με την εργοδοσία την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ μακριά από τους εργαζόμενους, χωρίς καμία συλλογική διαδικασία. Συμφώνησαν με την αξιολόγηση που προωθεί η εργοδοσία και έχει στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας, την τρομοκρατία και τις μειώσεις μισθών στην κατεύθυνση του τελεσίγραφου της διοίκησης.

Η πολιτική που έχει ακολουθηθεί και  ακολουθείται είναι σε όλους μας γνωστή και έχει φέρει την κατάσταση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων σε τραγική θέση. Τα γνωστά συνεταιράκια έβαλαν πλάτη να περάσει ο διαχωρισμός του ασφαλιστικού από τα σπλάχνα της ΔΕΗ Α.Ε. προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το τρελό γλέντι που ακολούθησε έχουν και τώρα πρόταση συμφωνούν να μας μετατρέψουν σε πελάτες ιδιωτικών ασφαλιστικών. Αποδέχονται τις απολύσεις που ονομάζουν «εθελούσια». Αρνούνται πεισματικά την διεκδίκηση ανάκτησης των απωλειών (όπως ξεπάγωμα χρονοεπιδόματος κ.α) και να υπογραφεί ΣΣΕ που να καλύπτει και τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
Σήμερα έχουμε εμπειρία ότι η “λογική του μικρότερου κακού”, μας οδηγεί από το κακό στο χειρότερο. Μπροστά στις σημαντικές εξελίξεις που έρχονται, σας καλούμε να σκεφτείτε που μας οδήγησε η στήριξη αυτών των δυνάμεων με κριτήριο τις φιλικές ή συγγενικές σχέσεις και τα γλωσσόφιλα. Που οδηγηθήκαμε  προσδοκώντας κάποιο «άμεσο προσωπικό όφελος», χωρίς να βάζουμε σαν στόχο το συλλογικό καλό. Στην πράξη όλοι έχουμε νιώσει στο πετσί μας ότι οδηγούμαστε σε συνεχείς ήττες Μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι?

Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, το ΠΑΜΕ αντιτάχτηκε σ’ αυτή την πολιτική και επιβεβαιώθηκε !!!
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η Αγωνιστική Συνεργασία ανέκαθεν ενημέρωνε τους εργαζόμενους για τις συνέπειες που θα είχε η πολιτική της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ήταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων ενάντια στην αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική. Με ένα πλαίσιο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι τις ανάγκες της εργοδοσίας.

Προτείνουμε – Διεκδικούμε και Παλεύουμε:

  • Να μην προχωρήσουν τα σχέδια για την απελευθέρωση – ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας.
  • Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι για την απελευθέρωση.
  • Όχι στην πώληση ΑΗΣ, Ορυχείων, υδροηλεκτρικών.
  • Άμεσες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή δουλειά, με κατάργηση του δουλεμπορίου και των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
  • Να σταματήσει η κλοπή των υπερωριών και όλων των προσαυξήσεων, με μείωση του χρόνου εργασίας για τους εργαζόμενους στο πλαφόν.
  • Επαναφορά των κλαδικών Σ.Σ.Ε. με την κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων που καθηλώνουν τους μισθούς του τακτικού προσωπικού και αναπλήρωση των απωλειών από το 2010 και μετά.
  • Κάλυψη των απωλειών που είχαμε την περίοδο της κρίσης. Να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονιακών δεσμεύσεων για καθήλωση της μισθοδοσίας στο 65% του 2009.
  • Καμία μείωση μισθών στο τακτικό και το έκτακτο προσωπικό.
  • Ξεπάγωμα του χρονοεπιδόματος και όλων των επιδομάτων.
  • Ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς (που δεν περιορίζονται σε κράνη και άρβυλα) για όλο το προσωπικό.
  • Να γίνεται ουσιαστικός προληπτικός έλεγχος για όλους τους εργαζόμενους με περισσότερες εξετάσεις.
  • Για τους εργαζόμενους στα Υ.Β.Α.Ε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Ο προληπτικός έλεγχος να μην αποτελεί μια τυπική διαδικασία έκδοσης δελτίων καταλληλότητας για εργασία όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα αλλά ουσιαστικός έλεγχος και παρακολούθηση της υγείας των εργαζομένων.
  • Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία. Λέμε όχι στην ιδιωτική ασφάλιση. Η υποβάθμιση της δημόσιας υγείας έχει σαν αποτέλεσμα να δίνεται χώρος στα αρπακτικά των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης που λυμαίνονται τον κόπο και ιδρώτα των εργαζομένων.
  • Οχι στις αντεργατικές αλλαγές που αλυσοδένουν τη λειτουργία των συνδικάτων, που εμποδίζουν την προκήρυξη απεργιών και την ανάπτυξη αγώνων των εργαζομένων, τις εργατικές διεκδικήσεις.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που μετατρέπουν τις συντάξεις σε βοηθήματα, αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και εμπορευματοποιούν την υγεία. Παλεύουμε για την ανάκτηση των απωλειών στις συντάξεις ώστε οι συνάδελφοι να συνταξιοδοτούνται στα παραπάνω όρια, ανοίγοντας θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας για νέους εργαζόμενους.
  • Ταυτόχρονα παλεύουμε για έναν Ενιαίο αποκλειστικά Κρατικό Φορέα Ενέργειας που θα λειτουργεί με κριτήριο την ικανοποίηση των εργατικών – λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων.
    Άμεση λύση επιτέλους για τα ΥΒΑΕ σύμφωνα με την πρόταση της Αγωνιστικής Συνεργασίας.
  • Άμεση λύση της αντιστοίχησης των επαγγελματικών αδειών παλαιών και νέων τεχνιτών μετά το Προεδρικό Διάταγμα 108/12-6-13 που εμποδίζει την μισθολογική εξέλιξη των τεχνιτών.
  • Αποσύνδεση των επαγγελματικών αδειών από την μισθολογική προαγωγή όπως και σε ολες τις άλλες κατηγορίες συναδελφων που ισχύει ήδη.
  • Ακύρωση των σχεδίων του ΔΕΔΔΗΕ που συρρικνώνουν και αποδυναμώνουν περιοχές.
  • Προσλήψεις τεχνιτών μέσω των σχολών, για να έρθουν νέα χέρια και στις τρείς εταιρείες του ομίλου.
  • Αυτοκίνητα, καλαθοφόρα, υλικά και εργαλεία που να παρέχουν ασφάλεια στους εργαζόμενους που τα χρησιμοποιούν και τα χειρίζονται.
  • Μέσα ατομικής και ομαδικής προστασίας ώστε με ασφάλεια να πηγαίνουν και να επιστρέφουν από τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι που εργάζονται πολύ συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες.
  • Εκπαίδευση και επανεκπαίδευση όλου του προσωπικού σε θέματα ασφαλείας και νέων τεχνολογιών.
  • Κύριοι και βοηθητικοί εργασιακοί χώροι που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της υγεία και της ασφάλειας που ορίζουν οι κανονισμοί.

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue