Home ΚοινωνίαΠολιτικήΔ.Τύπου Ανακοίνωση για το προσφυγικό από γυναικείες οργανώσεις στη Σάμο

Ανακοίνωση για το προσφυγικό από γυναικείες οργανώσεις στη Σάμο

by ikariaki.gr
12 views

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ                      ΣΑΜΟΣ       7 -10-2017

ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΚΑΡΛΟΒΑΣΟΥ

ΟΜΑΔΑ ΟΓΕ ΜΑΡΑΘΟΚΑΜΠΟΥ

                  

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

 

 Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας, χωρίς η Κυβέρνηση να προχωρεί στην αντίστοιχη προώθησή τους στην ενδοχώρα.

Το hotspot με δυναμικότητα 800 ατόμων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα πάνω από 3000 άτομα που βρίσκονται στη Σάμο, με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαμονής να είναι πολύ άσχημες.

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η κατάσταση για τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών, που ζουν σε τέτοιες συνθήκες. Πέρα από το γεγονός ότι πολλά έχουν ψυχικά τραύματα από τις συνθήκες πολέμου στις οποίες έχουν ζήσει, ο εγκλεισμός σε ένα κέντρο, πολλές φορές χωρίς την οικογένειά τους, η έλλειψη οργανωμένης συστηματικής εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το μέλλον και την εξέλιξή τους.

banner

Ο αυξανόμενος αριθμός των προσφύγων και μεταναστών έρχεται, για άλλη μια φορά, να μας θυμίσει ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα χωρίς τέλος. Όσο  συνεχίζονται οι εγκληματικοί πόλεμοι των ιμπεριαλιστών στη Συρία και αλλού, όσο καταδικάζονται ολόκληροι λαοί να ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που ο πλούτος των χωρών τους είναι στα χέρια μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, που θησαυρίζουν από τα πάμφθηνα εργατικά χέρια.

Καμιά συμφωνία και κανένα σύνορο δε μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους από τη φυγή από τις εστίες του πολέμου κι από την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής στις χώρες της Ε.Ε..

Και οι Σαμιώτες άλλωστε έζησαν στο παρελθόν παρόμοιες καταστάσεις.

Πολύ μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ΕΕ και της Σημερινής Κυβέρνησης, αλλά και των προηγούμενων, που συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, ενώ με μια σειρά αποφάσεις και συμφωνίες (Σέγκεν, Δουβλίνο κλπ.) έχουν κάνει την Ελλάδα χώρα εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών.

Ευθύνη έχουν κι όσοι λένε «να φύγουν από δω κι όπου θέλουν ας πάνε».

Προφανώς ο μακρόχρονος εγκλωβισμός σε ακατάλληλες συνθήκες, πόσο μάλλον ο συνωστισμός σε εγκαταστάσεις, που είναι προορισμένες για πολύ μικρότερο αριθμό ατόμων, δημιουργεί προβλήματα και εγκυμονεί κινδύνους. Δεν πρέπει, όμως, στο όνομα τέτοιων ζητημάτων η αιτία να αναζητείται στους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες, στα θύματα δηλαδή κι όχι στους θύτες. Η οργή και η αγανάκτηση πρέπει να στραφεί στους πραγματικούς ενόχους, που είναι η πολιτική Ε.Ε. και κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ. Αυτοί οι «μεγάλοι» είναι οι αντίπαλοί μας κι όχι ο κάθε κατατρεγμένος άνθρωπος που βρίσκεται στη χώρα μας.

Εμείς οι γυναίκες μέλη της Προοδευτικής Κίνησης γυναικών Σάμου συντασσόμαστε στο πλευρό όσων απαιτούν από την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και παλεύει για:

  • Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, ώστε να συνεχίσουν το ταξίδι τους για τις χώρες πραγματικού προορισμού τους
  • Αξιοπρεπείς χώρους και συνθήκες προσωρινής διαμονής αποκλειστικά για την υποδοχή και καταγραφή των προσφύγων και μεταναστών. Ιδιαίτερη μέριμνα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους, οικογένειες με παιδιά, εγκύους κλπ. Όχι στα hotspots και τα κέντρα κράτησης
  • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων στα ΚΥΤ για την πλήρη κάλυψη των προσφύγων και μεταναστών σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχολογική υποστήριξη, νομική συμβουλή κλπ.
  • Να εξασφαλισθεί η συμμετοχή των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας στην εκπαιδευτική διαδικασία, με ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ με την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων (πρόσληψη εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, εμβολιασμοί κλπ.).

Τα Δ.Σ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue