Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Ανάλυση για την κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας – Μετά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο παίρνει σειρά η κυπριακή ΑΟΖ;

Ανάλυση για την κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας – Μετά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο παίρνει σειρά η κυπριακή ΑΟΖ;

by ikariaki.gr
16 views

Του Έκτορα Γεωργίου

Σε απρόβλεπτο και επικίνδυνο μπρα-ντε-φερ εξελίσσεται η διαμάχη ΗΠΑ – Τουρκίας με ολοένα και πιο ορατό το ενδεχόμενο ο Ερντογάν να επιδιώξει εξαγωγή της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ και στο Αιγαίο, όπως επισημαίνει στο Newsbomb Κύπρου ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου.

«Η όξυνση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας βαθαίνει επικίνδυνα με παράπλευρες προεκτάσεις τόσο στο γεωπολιτικό, όσο και στο γεωοικονομικό πεδίο», αναφέρει ο κ. Χρυσοστόμου.

Ο Κύπριος διεθνολόγος σημειώνει ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε η πλευρά Τραμπ προς τον Ερντογάν για να χαλαρώσει τη θηλειά γύρω από την τουρκική οικονομία, καθιστά τα πράγματα ακόμα πιο περίπλοκα. Σημειώνεται ότι όπως διέρρευσε νωρίτερα χθες, οι ΗΠΑ ζητούν, μεταξύ άλλων, από την Τουρκία: να εφαρμόσει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, να ακυρώσει τη συμφωνία για την αγορά των S400, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, να αποσύρει το αίτημα της για το Γκιουλέν, να αποφυλακίσει 20 Αμερικάνους πράκτορες και τον πάστορα Μπράνσον και να τερματίσει τις παραβιάσεις σε Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ.

Ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου επισημαίνει ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί με τους όρους Τραμπ, που είναι και το πιθανό σενάριο, τότε «οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις, δυναμιτίζοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή μας». Σε αυτό το ντόμινο-εξελίξεων είναι πολύ πιθανό να δούμε μια επιθετική έξαρση της Τουρκίας: «Επειδή», υπογραμμίζει ο κ. Χρυσοστόμου, «η Τουρκία επανειλημμένα στο παρελθόν μας έχει συνηθίσει με την εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων σε Αιγαίο και Κύπρο, είναι πολύ απτός ο κίνδυνος να προβεί το επόμενο διάστημα σε τέτοιες ενέργειες. Ήδη», προσθέτει, «από χθες βράδυ  υπάρχουν συστηματικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου ενώ πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο πιθανής παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ με παράνομη γεώτρηση. Σε αυτό το πλαίσιο, η έκδοση τουρκικής navtex  τις τελευταίες ώρες είναι δυνατόν να αποτελεί τον προπομπό των εξελίξεων».

Για αυτό, «είναι πολύ κρίσιμο τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα να έχουν ήδη σχεδιάσει προληπτικές ενέργειες αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου σε συντονισμό τόσο με το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί γιατί η όξυνση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων δεν σημαίνει και αυτόματα ότι οι Αμερικανοί θα λειτουργήσουν και ως ασπίδα στην κυπριακή ΑΟΖ», επισημαίνει ο κ. Χρυσοστόμου.

Τονίζει δε ότι «πρέπει να λάβει κανείς υπόψη ότι, τόσο ο Τραμπ, όσο και ο Ερντογάν, έχουν αποδείξει ότι είναι εντελώς απρόβλεπτοι. Παρά το γεγονός ότι κατάσταση σήμερα φαίνεται να είναι σε σημείο ναδίρ, δεν αποκλείεται να δούμε διαφοροποίηση τους το επόμενο διάστημα. Ας μην ξεχνούμε», προσθέτει, «ότι ο Ερντογάν μια εβδομάδα μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους έκανε στροφή 180 μοιρών και συνέπλευσε με τη Ρωσία σε μια σειρά από πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά-εμπορικά ζητήματα. Όπως επίσης και το πώς εξελίχθηκαν οι σχέσεις του Αμερικανού Προέδρου με τον επικεφαλής της Βορείου Κορέας όπου τις κατηγορίες για “πυραυλάνθρωπο” και “τρελό” ακολούθησε η συνάντηση των δύο, κάτι που κανένας Αμερικανός Πρόεδρος στο παρελθόν δεν έκανε».

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον και με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, «όπως εξελίσσονται τα πράγματα ο Τραμπ σπρώχνει το Ερντογάν στην αγκαλιά Πούτιν και Ροχανί (Ρωσίας – Ιράν) σε ένα παιχνίδι ελέγχου των ενεργειακών δρόμων για αποτροπή της εξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο», αναφέρει ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου. Καταλήγοντας, επισημαίνει ότι «σε κάθε περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να βρεθεί αντιμέτωπη με τη Ρωσία και για αυτό χρειάζονται πολύ λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί».

 

banner

Αναδημοσίευση από : https://www.newsbomb.com.cy

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue