Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αμπελουργικές εκτάσεις : Όροι, προϋποθέσεις και οικονομικές ενισχύσεις του προγράμματος

Αμπελουργικές εκτάσεις : Όροι, προϋποθέσεις και οικονομικές ενισχύσεις του προγράμματος

by ikariaki.gr
2 views

Με νέα Υπουργική Απόφαση καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία ένταξης των παραγωγών στο πρόγραμμα «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων στην Ελλάδα». Προτεραιότητα σε νέους γεωργούς.
Επίσης καθορίζονται και τα δικαιολογητικά, το ύψος των οικονομικών ενισχύσεων των προβλεπόμενων μέτρων, η διαδικασία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων στους δικαιούχους, η διαδικασία των ελέγχων και των ενστάσεων του προγράμματος.

Στόχος του Προγράμματος είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο εμπορικό ενδιαφέρον της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών και της διαφύλαξης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αναλυτικότερα οι στρατηγικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

α) η αύξηση της ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οίνων, εξασφαλίζοντας καλύτερο προσανατολισμό των παραγόμενων προϊόντων μέσω της ποιοτικής βελτίωσής τους. (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ’ έτος η ένταξη 10% των συνολικών εκτάσεων, αμπελώνων για Βιολογική, Ολοκληρωμένη Παραγωγή και παραγωγή προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ),

β) η εμπλοκή και παραμονή νεώτερου ηλικιακά ανθρώπινου δυναμικού στον αμπελοοινικό τομέα, (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ’ έτος η ένταξη του 15% των παραγωγών).

γ) η στήριξη των κοινωνικά και περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών, όπως είναι τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, δίνοντας έμφαση στη διατήρηση του περιβάλλοντος και στην αισθητική αξία του αγροτικού τοπίου. (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ’ έτος η ένταξη τουλάχιστον 300 στρ. στο Πρόγραμμα).

δ) η στήριξη μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων, ώστε αυτές να διατηρηθούν ή να καταστούν οικονομικά βιώσιμες. (Ποσοτικοποιημένος στόχος κατ’ έτος η ένταξη τουλάχιστον του 80% των παραγωγών με μέγεθος αμπε- λουργικής εκμετάλλευσης έως 50 στρέμματα).

Περίοδος εφαρμογής:

Η περίοδος εφαρμογής του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελουργικών εκτάσεων στην χώρα μας αφορά τις αμπελοοινικές περιόδους από 2013-2014 έως και 2017-2018, σύμφωνα με το Εθνικό «Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014- 2018», όπως κάθε φορά ισχύει

Δράσεις:

banner

Το πρόγραμμα καλύπτει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες δράσεις:

α) την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων, συμπεριλαμβανομένου και του επανεμβολιασμού.

β) την μετεγκατάσταση των αμπελώνων.

γ) τις βελτιώσεις των τεχνικών διαχείρισης των αμπελώνων που συνδέονται με το στόχο του προγράμματος.

Οι δράσεις αναλύονται σε συγκεκριμένα μέτρα τα οποία θα πρέπει να επιφέρουν σημαντικές τροποποιήσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα στον αμπελώνα.

Μέτρα: Οι ανωτέρω αναφερόμενες δράσεις περιλαμβάνουν τα εξής μέτρα: α) Εκρίζωση – αναφύτευση, που επιμερίζεται σε:

-εκρίζωση

-προετοιμασία εδάφους

-αναφύτευση (Βάσει άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καν.(Ε.Ε.) αριθ. 1308/2013).

β) Φύτευση αμπελώνων που περιλαμβάνει:

i. προετοιμασία εδάφους

ii. φύτευση

γ) Επανεμβολιασμός (για την ποικιλιακή μετατροπή των αμπελώνων)

δ) Βελτίωση ορισμένων τεχνικών διαχείρισης των αμπελουργικών εκτάσεων που αναλύονται σε:

i. υποστύλωση

ii. κατασκευή αναβαθμίδων

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής, δεν καλύπτει την κανονική ανανέωση των αμπελώνων που φτάνουν στο τέλος του κύκλου της φυσικής τους ζωής.

Ως κανονική ανανέωση των αμπελώνων που προσεγγίζουν το τέλος της φυσικής τους ζωής, νοείται η αναφύτευση του ίδιου αγροτεμαχίου με την ίδια ποικιλία σύμφωνα με το ίδιο σύστημα αμπελοκαλλιέργειας.

Μορφές οικονομικής στήριξης:

Η στήριξη για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής μπορεί να λαμβάνει μόνο τις ακόλουθες μορφές:

Συμβολή στο κόστος των μέτρων της αναδιάρθρωσης και μετατροπής που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του παρόντος άρθρου.

Αποζημίωση των δικαιούχων του προγράμματος για την απώλεια εισοδήματος την οποία έχουν υποστεί λόγω εφαρμογής των μέτρων α)i και γ) της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου.

Μη επιλέξιμες δαπάνες:

Οι δαπάνες που συνδέονται με τις ακόλουθες ενέργειες δεν είναι επιλέξιμες: α) την καθημερινή διαχείριση αμπελώνα β) την προστασία έναντι ζημιών από θηράματα, πτηνά ή χαλάζι γ) την κατασκευή αναμοφρακτών και τοίχων για την προστασία από τον άνεμο δ) τις ιδιωτικές οδούς και τα αναβατόρια ε) την αγορά αγροτικών οχημάτων

Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων για τα μέτρα που αναφέρονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 3, έχουν Φυσικά ή Νομικά πρόσωπα, που καλλιεργούν οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου και η έδρα της εκμετάλλευσής τους δύναται να βρίσκεται σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., ή/και διαθέτουν άδειες φύτευσης από μετατροπή ή άδειες αναφύτευσης όπως αυτές περιγράφονται παρακάτω:

i)Βάσει αδειών φύτευσης οι οποίες έχουν προέλθει από μετατροπή, σύμφωνα με την με αριθ. 3535/96221/ 07-09-2015 υπουργική απόφαση «Μετατροπή δικαιωμάτων φύτευσης σε άδειες φύτευσης σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του (ΕΚ) αριθ. 1308/2013» (Β΄1996).

Πιο αναλυτικά οι εν λόγω άδειες μπορεί να αφορούν:

α) δικαιώματα αναφύτευσης προερχόμενα από εκρίζωση ισοδύναμης έκτασης,

β) δικαιώματα αναφύτευσης από μεταβίβαση

γ) δικαιώματα φύτευσης προερχόμενα από το Εθνικό Αποθεματικό.

Βάσει άδειας αναφύτευσης σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καν.(Ε.Ε.) αριθ. 1308/2013. Στην περίπτωση iα) η άδεια από μετατροπή μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος για όσο χρονικό διάστημα αυτή ισχύει.

Στις περιπτώσεις iβ) και iγ) η άδεια από μετατροπή μπορεί να λάβει στήριξη στο πλαίσιο του Προγράμματος μόνο εντός του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2014-2018, δηλαδή μέχρι το οικονομικό έτος 2018, ανεξάρτητα από το εάν η διάρκεια ισχύος της άδειας από μετατροπή εκτείνεται πέραν της ημερομηνίας αυτής.

Κριτήρια επιλεξιμότητας αίτησης

Η επιλεξιμότητα των αιτήσεων εξετάζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια (Υπόδειγμα 2):

α) τη λεπτομερή περιγραφή των προτεινόμενων ενεργειών και τις προτεινόμενες προθεσμίες για την εκτέλεσή τους

β) τις ενέργειες που πρόκειται να εφαρμοστούν σε κάθε οικονομικό έτος και την έκταση που αφορά κάθε δράση.

Κριτήρια Προτεραιότητας/Καθορισμός συντελεστή βαρύτητας κριτηρίων και συντελεστή συμμόρφωσης σε αυτά

Για κάθε αμπελουργική περίοδο, για την κατανομή των κονδυλίων στις επιλέξιμες αιτήσεις ορίζονται τα ακόλουθα αντικειμενικά και μη μεροληπτικά κριτήρια, με σκοπό να υπηρετήσουν τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος, όπως αυτοί περιγράφονται στο άρθρο 3 και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

Α) Νέοι γεωργοί: Ως νέοι γεωργοί θεωρούνται οι παραγωγοί που είναι κάτω των 40 ετών και οι οποίοι εγκαθίστανται για πρώτη φορά ως αρχηγοί της εκμετάλλευσης. Συντελεστής βαρύτητας κριτηρίου W1 =0,1 Συντελεστής συμμόρφωσης με το κριτήριο Pt1 =10 για συμμόρφωση και Pt1 =0 για μη συμμόρφωση

Β) Εκτάσεις που προορίζονται για αναδιάρθρωση στο πλαίσιο της βιωσιμότητας των μικρών και μεσαίων εκμεταλλεύσεων.

Το ανωτέρω κριτήριο θεωρείται ότι πληρούται αν κατά το χρόνο της αίτησης:

1.το μέγεθος της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος κυμαίνεται από 0 έως και 20 στρέμματα φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου.

2.το μέγεθος της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος κυμαίνεται από 20 έως και 50 στρέμματα φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου.

3.το μέγεθος της αμπελουργικής εκμετάλλευσης του αιτούντος κυμαίνεται από 50 στρέμματα και άνω φυτεμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμπελουργικού Μητρώου.

Συντελεστής βαρύτητας κριτηρίου W2 =0,3

Ο Συντελεστής συμμόρφωσης Pt2 παίρνει τις τιμές 10, 7 και 5 για κάθε μια από τις περιπτώσεις (1), (2) και (3) αντίστοιχα Γ) Εκτάσεις που αντιμετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισμούς

Το παραπάνω κριτήριο πληρούται αν η έδρα του ενδιαφερομένου καθώς και τα αιτούμενα αγροτεμάχια, βρίσκονται σε ένα από τα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, όπως ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 229/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Δείτε αναλυτικά τη σχετική ΥΑ ΕΔΩ

Αναδημοσίευση από ://www.e-ea.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue