Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αλ. Χαρίτσης: Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με αποκέντρωση

Αλ. Χαρίτσης: Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη με αποκέντρωση

by ikariaki.gr
30 views

Μεταρρυθμίσεις για την επίλυση χρόνιων προβλημάτων της Τ.Α.- Η Αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν έχει ξαναδεί, χρυσή ευκαιρία να συζητήσουμε για την αξιοποίησή τους, σημείωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών

Σειρά μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης αναγνωρίζοντας τα χρόνια προβλήματα ιδίως των δήμων. Παράλληλα, με το βλέμμα στραμμένο στη μεταμνημονιακή εποχή, ο υπουργός έκανε λόγο για ανάπτυξη με “αποκεντρωμένα” χαρακτηριστικά που θα ενισχύσουν τη χώρα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Στο μεταξύ έθεσε ως προτεραιότητα τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεσμεύτηκε για την άμεση κατάθεση του νομοσχεδίου για την ισότητα των φύλων, αλλά και για επιτάχυνση του έργου ως προς την απόδοση ιθαγένειας.

Μετά τον “Κλεισθένη Ι” “θα υπάρξει σειρά μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων στην Αυτοδιοίκηση, για να επιλύσουμε χρόνια προβλήματα που κουβαλούσε και κουβαλάει κυρίως ο πρώτος βαθμός”, υπογράμμισε (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο υπουργός. Επανέλαβε, πάντως, ότι “οι μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές κρίνονται στην εφαρμογή και την υλοποίηση”, χαιρετίζοντας τη “συστηματική δουλειά” του προκατόχου του, Π. Σκουρλέτη.

Ο υπουργός αναγνώρισε ότι “οι δήμοι επωμίστηκαν πολύ μεγάλες αρμοδιότητες και καθήκοντα το προηγούμενο διάστημα, χωρίς να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία για να παίξουν τον ρόλο που τους αναλογεί”. Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν πλέον οι ΟΤΑ στα χέρια τους, ο Αλ. Χαρίτσης είπε, επικαλούμενος την πρότερη εμπειρία του ως αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας -όπου διαχειριζόταν χρηματοδοτικά εργαλεία-, πως “οι χρηματοδοτικοί πόροι που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση είναι εργαλεία που δεν είχε ξαναδεί”.

“Είναι μια χρυσή ευκαιρία, γι’ αυτό κάνω ανοιχτή πρόσκληση στους φορείς της Αυτοδιοίκησης να συζητήσουμε, να συνθέσουμε, να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλες αυτές οι χρηματοδοτικές δυνατότητες”, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, τους πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, στο νέο Ταμείο Υποδομών, στα δυο ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στα προγράμματα “Φιλόδημος” Ι και ΙΙ, που αφορούν έργα και υποδομές μικρής κλίμακας στους δήμους. “Δεν μπορεί να μιλάμε για παραγωγική ανασυγκρότηση, για πέρασμα σε δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς πολύ μεγάλο βάρος σε τέτοιου τύπου τοπικές υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών και δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις τοπικές κοινωνίες”, πρόσθεσε.

Ο λαός “θα κάνει ταμείο”

Σχολιάζοντας το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ο υπουργός ξεκαθάρισε: “Το ζήτημα των εκλογών θα το δούμε όταν έρθει η ώρα, ο στόχος και η στρατηγική της κυβέρνησης είναι η εξάντληση της τετραετίας, τότε θα προσφύγουμε στη λαϊκή ετυμηγορία και ο λαός ‘θα κάνει ταμείο’ για τα πεπραγμένα, για το πού παραλάβαμε τη χώρα και πού την παραδίδουμε», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η.Β.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.avgi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue