Home ΚοινωνίαΕλλάδα Αλλάζουν χέρια οι χαρτοβιομηχανίες της χώρας

Αλλάζουν χέρια οι χαρτοβιομηχανίες της χώρας

by ikariaki.gr
4 views

Ελένη Μπότα

Κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο της χαρτοβιομηχανίας, με μεγάλους παίκτες της αγοράς να αλλάζουν χέρια και να εξαγοράζονται σε μια αγορά που παρά την κρίση καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Προ ημερών πέρασε στον έλεγχο της UNIPAK Ελλάς που ανήκει στον όμιλο Frem Industrial Group SAL, η ελληνική χαρτοποιία ΠΑΚΟ, σύμφωνα με ενημέρωση που έγινε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για τη σχετική συγκέντρωση των εταιρειών.

Η UNIPAK που δραστηριοποιείται στην κατασκευή και μεταποίηση συσκευασιών (χαρτοκιβωτίων) από κυματοειδές χαρτόνι, αποκτά τον έλεγχο του συνόλου της επιχείρησης ΠΑΚΟ που δραστηριοποιείται στην παραγωγή χαρτιού συσκευασίας, κυματοειδούς χαρτονιού.

Υπενθυμίζεται ότι η πλήρης επωνυμία της εταιρείας ΠΑΚΟ είναι: «Αναστάσιος Βλ. Κολιόπουλος Χαρτοποιία Χαρτοβιομηχανία και Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Ανώνυμος Εταιρεία».

Το 2016 ο τζίρος της ΠΑΚΟ ανήλθε σε 21,34 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη της διαμορφώθηκαν σε 18.328 ευρώ από κέρδη 279.564 ευρώ, ενώ η καθαρή θέση της εταιρείας κατά την 31η/12/2016 ανήλθε σε 17,636 εκατ. ευρώ από 17,352 εκατ. ευρώ το 2015.

Η UNIPAK HELLAS S.A. που ιδρύθηκε το 2010 και διαθέτει εγκαταστάσεις σε Αθήνα, Κρήτη και Θεσσαλονίκη, είναι μέλος του πολυεθνικού ομίλου INDEVCO η holding εταιρεία του οποίου είναι η Frem Industrial Group SAL, ειδικεύεται στην κατασκευή και μετατροπή ευρείας γκάμας συσκευασιών από κυματοειδές χαρτόνι για τις ευρωπαϊκές αγορές. Στη χρήση του 2015 η Unipak εμφάνισε πωλήσεις 22,748 εκατ. ευρώ από 22,695 εκατ. ευρώ το 2014 και καθαρές ζημιές 342.206 ευρώ έναντι 129.663 ευρώ το 2014.
Το λουκέτο και η εξαγορά της Softex

Ήταν το μεγαλύτερο deal στον κλάδο της χαρτοβιομηχανίας, Αφορμή στάθηκε το λουκέτο μπήκε στις αρχές του 2016 στο εργοστάσιο της Softex από την πολυεθνική εταιρεία Βolton Group με έδρα την Ιταλία.

Ο λόγος ήταν η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις αρχές Ιουλίου 2015 σε μία μονάδα του εργοστασίου της Softex που δημιούργησε προβλήματα στη παραγωγή.

banner

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με διάφορες δικαιολογίες και καθυστερήσεις αποφάσισαν να αποζημιώσουν με ένα πολύ μικρό ποσό την εταιρεία.

Λίγους μήνες αργότερα η χαρτοβιομηχανία Intertrade Hellas, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας χάρτου στην Ελλάδα, ανέλαβε την ανάπτυξή της Softec, δίνοντας πνοή σε ένα ιστορικό brand.

Ειδικότερα, για την ανάπτυξη του brand συστάθηκε μια κεφαλαιουχική εταιρεία με την επωνυμία Softex Μονοπρόσωπη ΙΚΕ με σκοπό την αγορά και εμπορία προϊόντων χάρτου οικιακής και επαγγελματικής χρήσης, τη διανομή αυτών των προϊόντων, την εμπορία προϊόντων ατομικής υγιεινής, όπως πάνες, υποσέντονα κ.ά., καθώς και την εισαγωγή, εξαγωγή και εμπορία κάθε προϊόντος.

Η ΜΕΛ πήγε στους Τούρκους

Τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της γιόρτασε η  Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, η οποία το 2012 πέρασε στα χέρια των Τούρκων της Pak , ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ξηρής μαγιάς στην Τουρκία και παράγει κυρίως προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

Πρόσφατα η ΜΕΛ γιόρτασε τα 50 χρόνια της παρουσίας στην ελληνική αγορά, κατέχοντας ηγετική θέση στην αγορά.  Τα προϊόντα της εξάγονται σε περισσότερες από 30 χώρες, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και χρησιμοποιούνται στην κυτιοποιία, τις εκτυπώσεις και γενικότερα στην κατασκευή ειδών συσκευασίας από χαρτόνι.

Πετάει ο Γλάρος

Πρωταγωνιστής του κλάδου, που βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να αυξάνονται, εν μέσω κρίσης είναι και η ελληνική χαρτοβιομηχανία Γλάρος η οποία ανήκει στην οικογένεια Σκλαβενίτη.

Πρόκειται για μια σταθερά αναπτυσσόμενη δραστηριότητα, με διαρκώς διευρυνόμενα μερίδια αγοράς και έσοδα που αποφέρει σημαντικά κέρδη στην οικογένεια.

Ειδικότερα η χαρτοβιομηχανία, το 2015 πωλήσεις 24,7 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 7,9 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων 6,3 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους 4,3 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Γλάρος την τελευταία 10ετία είχε κέρδη 30 εκατ. ευρώ και πωλήσεις άνω των 160 εκατ. ευρώ.

Την τελευταία διετία η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της μονάδας που έχει στη Βοιωτία.

Η συγκεκριμένη επένδυση είναι συνολικού κόστους 10,8 εκατ. ευρώ, με επιδότηση ύψους 1,6 εκατ. ευρώ που έλαβε από το Υπουργείο Ανάπτυξης το 2014.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.insider.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue