Home ΚοινωνίαΑιγαίο Έρχεται… η «Ηλέκτρα»

Έρχεται… η «Ηλέκτρα»

by ikariaki.gr
14 views

τον αστερισμό της «Ηλέκτρας» ζει, κινείται και αναπνέει από πέρυσι ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων», ο οποίος εργάζεται πυρετωδώς για να φέρει ξανά στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης τον  Έλληνα τραγικό ποιητή της κλασικής εποχής, Σοφοκλή, έπειτα από 107 χρόνια.

Η φετινή μεγάλη παραγωγή του Ομίλου ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του, στο Ξενοδοχείο «Νησάκι», τόσο από τον πρόεδρο του «Απόλλωνα» Γιώργο Κανάκη, όσο και από τον σκηνοθέτη της πολυαναμενόμενης παράστασης, Γιώργο Πάχο.

Πλούσιος απολογισμός

Κατά τη διάρκεια του 2017, ο Όμιλος πραγματοποίησε συνολικά εννέα εκδηλώσεις, αποδεικνύοντας την πλούσια δράση και την όρεξη των μελών του για προσφορά στον πολιτισμό της Σύρου. Η περασμένη χρονιά ξεκίνησε με παραστάσεις της «Θαλασσινής Πολιτείας» σε σκηνοθεσία Γ. Πάχου, απευθυνόμενες στους μαθητές των σχολείων του νησιού, οι οποίοι παρακολούθησαν -σχεδόν- με θρησκευτική προσοχή και απόλυτη ησυχία το ιστορικό έργο του Νίκου Σφυρόερα. Στη συνέχεια, ο «Απόλλωνας» συμμετείχε στο πρόγραμμα της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Θεάτρου Αιγαίου «Το θέατρο ταξιδεύει στην άγονη γραμμή», παρουσιάζοντας στην Ικαρία το έργο της Μαρίας Κίτρα «Κωμοδύσσεια», σε σκηνοθεσία Βέτας Αποστολίδου. Τον Ιούνιο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το έργο του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην» σε σκηνοθεσία της Εύης Αριστείδου με ερμηνευτές τους Ιωάννη Τούμπα και Θάνο Φώσκολο. Στο πλαίσιο του καλοκαιρινού προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός» επαναλήφθηκαν η «Κωμοδύσσεια» στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης και η «Θαλασσινή Πολιτεία» στο Θέατρο Απόλλων. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε και η βράβευση του Ομίλου με τιμητική πλακέτα που απένειμε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός στον πρόεδρο του ΘΕΠΟΣ Απόλλων, για τα 40 χρόνια προσφοράς του «Απόλλωνα» στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού.

Η δεύτερη και τελευταία καινούρια παραγωγή του Ομίλου για το 2017 ήταν η παράσταση «Βρώμικες Ιστορίες» του Μπάρι Κιφ, στο Θέατρο Απόλλων, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Ζουλουφού. Τον Οκτώβριο, ο Όμιλος συμμετείχε στην 29η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, στην Πάρο με το έργο «Κάθε Πέμπτη Κύριε Γκρην», ενώ τον ίδιο μήνα, ανέλαβε υπό την αιγίδα του -δωρεάν- την παράσταση «Δεν ήταν 12 οι θεοί» του Γρηγόρη Γαλαντή, ο οποίος στο παρελθόν, δώρισε στον Όμιλο είδη βεστιαρίου και σκηνικών, όποτε αυτά ζητήθηκαν. Η χρονιά ολοκληρώθηκε με τρεις παραστάσεις του «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκρην», στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Στις 16 Φεβρουαρίου 2018, ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» θα συμμετάσχει στη σπονδυλωτή σατιρική παράσταση θεατρικών ομίλων του νησιού στο θέατρο της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιος Σουρής» με ένα δεκάλεπτο απόσπασμα από το έργο «Βρώμικες ιστορίες».

Γιώργος Πάχος: «Μεγάλο το τόλμημα, αλλά θα το φέρουμε εις πέρας»

banner

 

Κορυφαία στιγμή για τον Όμιλο θα αποτελέσει φέτος το ανέβασμα της αρχαίας τραγωδίας του Σοφοκλή «Ηλέκτρα», από τον έμπειρο σκηνοθέτη του «Απόλλωνα», Γιώργο Πάχο. Σημειώνεται ότι, έργο του μεγάλου τραγικού ποιητή μας και συγκεκριμένα η «Αντιγόνη» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Σύρο, το 1911, από τον θίασο της Κυβέλης.

«Αν κοιτάξουμε την οροφή του Θεάτρου Απόλλων, θα παρατηρήσουμε ότι, στο πλάι του Αισχύλου και του Ευριπίδη δεν υπάρχει ο Σοφοκλής», σημείωσε στον χαιρετισμό του ο κ. Πάχος, καθιστώντας γνωστό ότι, η Κυβέλη, μία από τις μεγαλύτερες ηθοποιούς της Ελλάδας, έφερε για πρώτη φορά τον Σοφοκλή στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης σε μια δύσκολη εποχή με τους αγώνες και τις έγνοιες των δημοτικιστικών. «Ωστόσο, το καλλιεργημένο κοινό της Σύρου έδωσε άλλο ένα δείγμα πολιτισμού και ήταν το μόνο που δε γιούχαρε τους καλλιτέχνες» ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως, ο ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» επέλεξε να φέρει ξανά τον Σοφοκλή το 2018, που έχει ανακηρυχτεί «Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Στο πλαίσιο της χθεσινής εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ένα μικρό απόσπασμα από την επερχόμενη «Ηλέκτρα», κείμενο που χαρακτηρίστηκε από τον Σωκράτη Καραντινό, έναν από τους ανθρώπους που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη μελέτη του αρχαίου δράματος, ως το τέλειο έργο. Είναι η στιγμή που η Ηλέκτρα, η ζωή της οποίας είναι ένας ατέλειωτος θρήνος με τις σκέψεις, τα μάτια και τα λόγια της να στάζουν «αίμα» και δίψα για εκδίκησης, βλέπει τη μικρή αδερφή της Χρυσόθεμη να βγαίνει από το ανάκτορο, κρατώντας δώρα, που της έδωσε η μητέρα τους Κλυταιμνήστρα για να προσφέρει στον τάφο του πατέρα τους, προκειμένου να εξευμενίσει τον νεκρό. Μετά από έναν αγώνα που γίνεται ανάμεσα στις αδερφές -η καθεμία εκπροσωπεί τον κόσμο της- η Χρυσόθεμις πείθεται τελικά να μην πάει στον τάφο. Και ο χορός επιβεβαιώνει ο ίδιος ότι, τα κακά όνειρα προέρχονται από τον Άδη: «Ο μεγάλος Έλληνας ακόμα και στον Άδη δεν ξεχνάει το άδικο αίμα».

«Το ανέβασμα της «Ηλέκτρας» είναι ένα πολύ μεγάλο τόλμημα και πιστεύω, ότι θα το φέρουμε σε πέρας», σημείωσε ο κ. Πάχος.

Σημειώνεται ότι, τον Οκτώβριο του 2018, ο Όμιλος θα συμμετέχει στην 30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων, που θα διεξαχθεί στη Χίο. Ωστόσο, το πλήρες πρόγραμμα της χρονιάς θα αποφασιστεί από το νέο διοικητικό συμβούλιο του «Απόλλωνα» που θα προκύψει από τις προσεχείς αρχαιρεσίες.

«Προσπαθούμε να κρατάμε τον Όμιλο ζωντανό και δραστήριο»

 

Από πλευράς οργάνωσης, την περασμένη χρονιά ο Όμιλος βελτίωσε τις εγκαταστάσεις του με νέα έπιπλα, ενώ αγόρασε και πλαστικό αφρώδη τάπητα για τις ανάγκες προβών της «Ηλέκτρας».

«Στόχος μας είναι να κρατάμε πάντα ζωντανό και δραστήριο τον Όμιλό μας, παρόλο που οι σημερινές οικονομικές συγκυρίες δεν είναι και οι ευνοϊκότερες», σημείωσε ο πρόεδρος Γιώργος Κανάκης. «Υφιστάμεθα κι εμείς τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και επιβάλλεται μεγάλη προσοχή στη διαχείριση των οικονομικών διότι δυστυχώς δεν περιμένουμε καμία βοήθεια από κανέναν. Προσπαθούμε πάντα με εργασία και συνετή διαχείριση να ρυθμίζουμε τόσο τα έξοδά μας όσο και να είμαστε συνεπείς με τις φορολογικές υποχρεώσεις που αντιμετωπίζουμε» πρόσθεσε, ευχαριστώντας τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, τους σκηνοθέτες, τους σκηνογράφους και τους ηθοποιούς του Ομίλου για την αγάπη και τη συνεχή προσπάθειά τους, έτσι ώστε να παρουσιάζεται η καλύτερη εικόνα από πλευράς εκτέλεσης των θεατρικών έργων όσο και αξιοποίησης του στελεχιακού δυναμικού που δραστηριοποιείται σήμερα.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του «Απόλλωνα» ευλόγησαν ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου π. Κωνσταντίνος Κοντός, ο οποίος μάλιστα συμμετείχε ως «ηθοποιός» στη θεατρική παράσταση «Θαλασσινή Πολιτεία». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτιστικών συλλόγων και ομίλων της Σύρου, μέλη και φίλοι του Ομίλου

 

Αναδημοσίευση από : http://www.koinignomi.gr

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue