Home Γωνία...ΠολιτισμούΒιβλίοπαρουσιάσεις Ένας χρόνος «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Το ταξίδι συνεχίζεται

Ένας χρόνος «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Το ταξίδι συνεχίζεται

by ikariaki.gr
29 views

Απολογισμός δράσεων και προαναγγελία νέων, με αφορμή τον ένα χρόνο από την έκδοση του βιβλίου (εκδόσεις Νότιος Άνεμος), που σε μία ζωντανή σχέση με το κοινό του, εμπλουτίζεται.

Στην κεντρική βιβλιοπαρουσίαση, την εναρκτήρια του κύκλου που ακολούθησε και συνεχίζεται, το κυρίαρχο στοιχείο ήταν ότι βρέθηκαν στην Αθήνα, οι μεγαλύτεροι/ες σε ηλικία πρωταγωνιστές του βιβλίου, που ζουν μόνιμα στα νησιά.

 

 

Ήταν η πρώτη φορά που βρέθηκαν όλοι μαζί σε μία σπάνια κατάθεση των μαρτυριών τους.

Η κεντρική βιβλιοπαρουσίαση έχει βιντεοσκοπηθεί και καταγράφηκαν και οι προφορικές τους μαρτυρίες, αλλά δεν έχει αναρτηθεί λόγου του όγκου του υλικού.

Η βιβλιοπαρουσίαση είχε γίνει στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 20 Δεκεμβρίου 2017.

 

 

Σειρά είχε ο Δήμος Περάματος, την Κυριακή 4 Μάρτη, με συνδιοργανωτές το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου και το σύλλογο Ικαριωτών Περάματος και γύρω δήμων «Ο Ίκαρος». Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η κατάθεση της μαρτυρίας Χιώτη πρόσφυγα που ήρθε στην εκδήλωση ειδικά για το λόγο αυτό. Πρόκειται για υλικό που θα υπάρχει στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου.

banner

Η εκδήλωση υπάρχει σε βίντεο αναρτημένο στο nasosbratsos.blogspot.gr και στην Ικαριακή Ραδιοφωνία www.ikariaki.gr

Στη Λιβαδειά, οι «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες», βρέθηκαν στις 22 Μάρτη φιλοξενούμενοι της Ομάδας Μελέτης Ιστορίας Νομού Βοιωτίας, που εμπλουτίζει τη γνώση της και με θεματικές έξω από τα όρια του νομού.

Η ζεστή ατμόσφαιρα και η ποιοτική συζήτηση έγιναν στο φιλόξενο χώρο του Art Café Astradeni δίπλα στις πηγές της Έρκυνας.

 

 

 

 

Ακολούθως οι «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες» παρουσιάστηκαν στη Νέα Ιωνία Αττικής στις 28 Μάρτη, στο χώρο του Ιωνικού Συνδέσμου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης ήταν η συμμετοχή στο πάνελ και στο κοινό, εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το θέμα των προσφύγων πολέμου σαν άλλη μία διάσταση των συνεπειών της κατοχής της χώρας μας από τις δυνάμεις του ναζισμού – φασισμού. Η εκδήλωση υπάρχει σε βίντεο αναρτημένο στο nasosbratsos.blogspot.gr και στην Ικαριακή Ραδιοφωνίαwww.ikariaki.gr

 

Οι δύο επόμενες βιβλιοπαρουσιάσεις έγιναν τον Ιούλιο (25 και 27) στο «σπίτι» των «Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων» στην Ικαρία, η πρώτη στον Εύδηλο, σε μία εκδήλωση με ιδιαίτερα μαζική προσέλευση και η δεύτερη στον Άγιο Κήρυκο. Τόσο από τις παρεμβάσεις προσφύγων εκείνης της εποχής, στη συζήτηση, όσο και με συνεννοήσεις που δούλεψαν μετά τις εκδηλώσεις, προστέθηκαν νέες μαρτυρίες για τη δεύτερη έκδοση.
Η εκδήλωση του Ευδήλου, υπάρχει σε βίντεο αναρτημένο στο nasosbratsos.blogspot.gr και στην Ικαριακή Ραδιοφωνία www.ikariaki.gr

 

Σειρά είχε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, ο Δήμος Ζωγράφου (Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου) στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Χαρτογραφήματα 2018», στη Βίλα Κοτοπούλη, όπου εκτός από τη συμμετοχή στο πάνελ, για άλλη μία φορά, εκπροσώπου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα, αλλά και κατοίκου- δημότη του Ζωγράφου που είχε κάνει το προσφυγικό ταξίδι, η εκδήλωση, μέσω αλλοδαπού καθηγητή σε προγράμματα του ΟΗΕ που την παρακολούθησε, βρέθηκε στη διεθνή βιβλιογραφία, μετά από άρθρο του στο Wall Street International Magazine.

 

Κλείσαμε το 2018 με εκδήλωση το Σάββατο 8 Δεκέμβρη σε βιβλιοπωλείο στην Πετρούπολη, όπου διαμένουν αρκετοί Ικαριώτες, σε μία βιβλιοπαρουσίαση προσαρμοσμένη στην παρουσίαση φωτο, ντοκουμέντων και βίντεο, πάνω σε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό και πολλοί είδαν συγγενείς, φίλους και γείτονές τους να καταθέτουν τις μαρτυρίες τους για το προσφυγικό ταξίδι εκείνης της εποχής.

Θα πρέπει να σημειώσουμε σε αυτό το χρόνο εκδηλώσεων την ιδιαίτερη συμβολή και θέρμη εκπαιδευτικών, που προώθησαν αυτή τη γνώση στα σχολεία και τα τμήματά τους, αξιοποιώντας σαν «εργαλεία» τη συγκεκριμένη έρευνα, ενάντια σε ξενοφοβικές, αντιπροσφυγικές αντιλήψεις και ενάντια σε επιλογές που οδηγούν σε πολέμους – αίτια προσφυγικών ροών.

Μόλις φύγει ο Ιανουάριος του 2018 θα συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις – βιβλιοπαρουσιάσεις και θα ανακοινώσουμε έγκαιρα το πρόγραμμά τους, ελπίζοντας ότι θα έχουμε στα χέρια την εμπλουτισμένη έκδοση του βιβλίου.

Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας και μαζί συνεχίζουμε…

Αναδημοσίευση από : http://nasosbratsos.blogspot.com/

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue