Home ΚοινωνίαΑιγαίο Έναρξη της 4ης δεκαετίας της στο «νησί των ιπποτών»

Έναρξη της 4ης δεκαετίας της στο «νησί των ιπποτών»

by ikariaki.gr
6 views

Η Ρόδος «οικοδέσποινα» της 31ης Συνάντησης Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου

Αντώνης Μπούμπας

 

Μετά τις Κυκλάδες και το Βόρειο Αιγαίο ήρθε και πάλι η σειρά της Δωδεκανήσου να φιλοξενήσει έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Η νέα εποχή για τη Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που τον περασμένο Οκτώβριο γιόρτασε τα 30α της γενέθλια στη Χίο, ξεκινάει φέτος από τη Ρόδο.

Οι ομάδες – μέλη της Ομοσπονδίας θα ανταμώσουν αυτή τη φορά στο νησί των ιπποτών, από 24 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2019, για να παρουσιάσουν τις καλλιτεχνικές δημιουργίες τους, να ανταλλάξουν απόψεις και να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη του Συνδέσμου Συριανών, στην Αθήνα, η πρόεδρος Μαρία Βενέτη αναφέρθηκε στις δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2018, έτους με ιδιαίτερη σημασία για την «οικογένεια» του ερασιτεχνικού θεάτρου στα νησιά μας.

Ομαλά διεξήχθη για μία ακόμη χρονιά το πρόγραμμα «Το Θέατρο Ταξιδεύει», που απευθύνεται στους κατοίκους των μικρών και ακριτικών νησιών ή απομακρυσμένων περιοχών σε μεγαλύτερα νησιά των πέντε νομών του Αιγαίου. Στη δράση συμμετείχαν 10 συνολικά ομάδες (τρεις από τις Κυκλάδες, δύο από τα Δωδεκάνησα και πέντε από το Β. Αιγαίο). Με υπόδειξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν στους «σταθμούς» του προγράμματος και νησιά με ιδιαίτερη σημασία για εθνικούς λόγους, όπως το Καστελόριζο και το Αγαθονήσι – αίτημα στο οποίο ανταποκρίθηκαν κάποιες ομάδες. Για το 2019 έχει ήδη εγκριθεί από τον Δεκέμβριο η χρηματοδότηση του προγράμματος με το ποσό των 22.000 ευρώ.

banner

Έκλεισε ένας ιστορικός κύκλος

Η 30η Συνάντηση Ερασιτεχνικών Θιάσων διεξήχθη στο νησί της Χίου, όπως αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση του 2018. Επιθυμία του Δ.Σ. ήταν η πραγματοποίησή του στη Μυτιλήνη, από όπου ξεκίνησε το 1988, ωστόσο ούτε οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές ούτε υποβλήθηκε σχετικό αίτημα από τις ομάδες της. Στην επετειακή αυτή διοργάνωση έλαβαν μέρος 27 συνολικά ομάδες, τρεις από το Νομό Λέσβου, πέντε από το Νομό Χίου, δύο από το Νομό Σάμου, έξι από τα Δωδεκάνησα και 11 από τις Κυκλάδες, όλες μέλη της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου.

Ο προϋπολογισμός για τη διενέργεια της Συνάντησης ήταν 110.000 ευρώ, αυξημένος λόγω της πληθώρας παράλληλων εκδηλώσεων και της προβλεπόμενης μεγάλης συμμετοχής. Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. απευθύνθηκε τόσο σε δημόσιους φορείς, όσο και στον ιδιωτικό τομέα για την εξασφάλιση πιστώσεων. Η τεχνική υποστήριξη των παραστάσεων και το 60% της δαπάνης μετακινήσεων στο νησί καλύφθηκαν από τον Δήμο Χίου. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου διέθεσε 15.000 ευρώ έναντι των 20.000 ευρώ που είχαν ζητηθεί και το κενό καλύφθηκε τελικά από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου. η οποία διέθεσε 80.000 ευρώ για τις ανάγκες της Συνάντησης (αύξηση της χρηματοδότησης κατά 10.000 ευρώ) και συμπληρωματικά χρηματοδότησε την έκδοση επετειακού λευκώματος και τη δημιουργία ντοκιμαντέρ για τα 30 χρόνια με το ποσό των 12.000 ευρώ.

Η Συνάντηση στηρίχθηκε εξίσου θερμά από τις θεατρικές ομάδες της Χίου, οι οποίες συνεισέφεραν και οικονομικά, χρηματοδοτώντας τις τσάντες που μοιράστηκαν σε όλους τους φιλοξενούμενους.

Έκδοση αναμνηστικού λευκώματος και δημιουργία ντοκιμαντέρ

Μήνυμα ενότητας και συνεργασίας έστειλαν τα μέλη των ομάδων-μελών της Ομοσπονδίας μέσα από τη συμμετοχή τους στις παράλληλες εκδηλώσεις της Συνάντησης, υπογραμμίζοντας πως οι αξίες αυτές αποτελούν τη δύναμή τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν.

Από την αρχή του χρόνου, με ευθύνη του Ειδικού Γραμματέα, Δημήτρη Βαμβακούση συγκεντρώθηκε υλικό από τις τριάντα Συναντήσεις και εκδόθηκε αναμνηστικό λεύκωμα με προγράμματα, φωτογραφίες και κείμενα από προσωπικότητες του χώρου. Το λεύκωμα μοιράστηκε στις ομάδες, αλλά για όσους δεν το έχουν, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΟΕΘΑ από όπου μπορούν να το κατεβάσουν.

Επίσης, ο σκηνοθέτης – παραγωγός Πάνος Κέκας πρότεινε τη δημιουργία ενός επετειακού ντοκιμαντέρ που καταγράφει και παρουσιάζει τη μακρόχρονη πορεία των Ερασιτεχνικών Θιάσων Αιγαίου και την πολιτιστική τους συνεισφορά στα κοινωνικά δρώμενα. Κατά τη διάρκεια της Συνάντησης συγκεντρώθηκε υλικό για το ντοκιμαντέρ με συνεντεύξεις, αποσπάσματα παραστάσεων κλπ. Η ταινία αυτή είναι ένα ενθύμιο φιλίας, συνεργασίας και συνοχής του καλλιτεχνικού δυναμικού του Αιγαίου και θα αποτελέσει εργαλείο προώθησης των σκοπών της Ομοσπονδίας σε χορηγούς, κρατικούς φορείς.

Πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Εφαρμόζοντας στην πράξη τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη Γενική Συνέλευση του 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο σύστησε μια καλλιτεχνική επιτροπή, αντικείμενο της οποίας ήταν η επιλογή και η υλοποίηση των παράλληλων εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο της 30ης Συνάντησης λειτούργησε έκθεση εικαστικών εγκαταστάσεων από επιλεγμένους σκηνογράφους των θεατρικών ομάδων του Αιγαίου, την οποία οργάνωσε ο Κώστας Ματθαίου, ένας εκ των δημιουργών. Στην έκθεση συμμετείχαν επίσης οι: Γιάννης Βέλλης, Γιώργος Καριακλής, Γιάννης Καματερός και Νικολής Φράσκος.

Στην τελετή έναρξης πραγματοποιήθηκε κοινή παράσταση με τη συμμετοχή 15 ομάδων του Αιγαίου και τίτλο «Γυναίκα Γη». Την οργάνωση των κειμένων και τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Στέλιος Μάρκου, σε συνεργασία με τον Κώστα Ματθαίου στα σκηνικά και με βοηθούς τον Κλεομένη Τζανέτο και την Ευγενία Ασλανίδη. Στην παράσταση παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από 15 θεατρικά κείμενα και έλαβαν μέρος 35 ηθοποιοί που για τρεις ημέρες δούλεψαν, κρατώντας ο ένας το χέρι του άλλου, ήλθαν κοντά, αγαπήθηκαν και συγκινήθηκαν.

Το κοινό είχε επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα μικρό αφιέρωμα στον Θεοτοκά με ευθύνη του σκηνοθέτη Γιώργου Πάχου, που περιελάμβανε μια εισήγηση για τον Θεοτοκά από τη Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης κ. Χαζίρη και το μονόπρακτο του Θεοτοκά «Πέφτει το Βράδυ» που παρουσίασαν σε μορφή θεατρικού αναλογίου Χιώτες ηθοποιοί. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στην έκθεση θεατρικών βιβλίων και τεκμηρίων που επιμελήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης Κοραή και στο Μουσείο Αργέντη.

Τέλος, πραγματοποιήθηκαν θεατρικά δρώμενα με τη συμμετοχή μελών και ομάδων, οργανωμένα από τον Γιάννη Δεσύπρη, αργά το βράδυ μετά τις παραστάσεις στον Καρφά, ενώ διεξήχθη εργαστήρι σωματικού θεάτρου με την Εριφύλη Στεφανίδου.

Στην τελετή έναρξης, τιμήθηκαν οι άνθρωποι που ξεκίνησαν τον θεσμό των Συναντήσεων, η Βάσω Πολυχρόνη και η Μάγδα Τσιγκάκου από το Υπουργείο Αιγαίου, ο Κυριάκος Ντούμος από τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης και οι εκπρόσωποι των ομάδων που συμμετείχαν στην 1η Συνάντηση και εξακολουθούν να υφίστανται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΟΕΘΑ αριθμεί σήμερα 39 μέλη, εκ των οποίων τα 37 είναι ενεργά και πιστοποιημένα, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις εγγραφής άλλων πέντε ομάδων. «Με την εγγραφή και των νέων μελών γινόμαστε περισσότεροι των 40. Άρα από φέτος αρχίζει η νέα εποχή και πρέπει να σκεφτούμε λύσεις για την εξέλιξη του θεσμού», κατέληξε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.koinignomi.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue