Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΔήμος Ικαρίας Έναρξη επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Δήμου Ικαρίας στην Πάτρα

Έναρξη επίσκεψης της αντιπροσωπείας του Δήμου Ικαρίας στην Πάτρα

by ikariaki.gr
24 views

 

 

 

 

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ                                 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Πάτρα 16/3/2018

                                                                                         

banner

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεναγήσεις της αντιπροσωπείας του Δήμου Ικαρίας

στην Πάτρα στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών

των Δήμων Πατρέων και Ικαρίας

 

 

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των Δήμων Πατρέων και Ικαρίας άρχισε σήμερα Παρασκευή 16 Μαρτίου, το πρωί, η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Ικαρίας με ξενάγηση σε σημαντικούς χώρους – αξιοθέατα της πόλης μας από εκπροσώπους του Δήμου Πατρέων.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου Πατρέων αποτελούμενη από τον Δήμαρχο Ικαρίας Στέλιο Σταμούλο και τους Αντιδημάρχους Νικόλα Λαρδά, Στέλιο Κουντούπη και Σωτήρη Κόχυλα βρίσκονται στην Πάτρα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών ανταλλαγών των Δήμων Πατρέων και Ικαρίας συνοδεύοντας τα συγκροτήματα για τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη  σήμερα Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Μάρτη.

Οι ξεναγήσεις άρχισαν στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκαν αργά το μεσημέρι και περιελάμβαναν ιστορικούς και σημαντικούς χώρους της Πάτρας όπου ξετυλίγεται η ιστορία και η σύγχρονη πορεία της πόλης όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, το Μουσείο Νερού, ο Ιερός Ναός Αγίου Ανδρέου, το Νότιο Πάρκο, το Καρναβαλικό Εργαστήρι και οι εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Η αρχή έγινε από το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών όπου έγινε ξενάγηση στις αίθουσες του ιδιωτικού και δημόσιου βίου και σε αυτή των ταφικών εθίμων. Ιδιαίτερη εντύπωση στους επισκέπτες προκάλεσαν εκθέματα που φυλάσσονται στο μουσείο και δεν βρίσκονται σε άλλα αρχαιολογικά μουσεία όπως το θήλαστρον, η αυγοθήκη με υπολείματα από τσόφλι αυγού, το μοναδικό λουτρό, ο τάφος ενός νεκρού που είχε θαφτεί μπρούμυτα (πιθανόν δείγμα νεκροφάνειας ή αυτόχειρα νεκρού), ο σκελετός μιας 25χρονης με πλήρη οδοντοστοιχία και άλλα πολλά.

Στο Μουσείο Νερού, που στεγάζεται στην παλαιά Δεξαμενή στην οδό Παπαδιαμαντοπούλου την αντιπροσωπεία του Δήμου Ικαρίας υποδέχτηκε η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, που τους συνόδεψε σε όλους τους υπόλοιπους σταθμούς της ξενάγησης. Όπως δήλωσε η κα Γεροπαναγιώτη: «Με μεγάλη μου χαρά καλωσορίζω τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους του Δήμου Ικαρίας. Οι δύο Δήμοι έχουν σημαντική ιστορία, κοινά χαρακτηριστικά, την ίδια περπατισιά, την ίδια φροντίδα για τα λαϊκά στρώματα, τις ίδιες προτεραιότητες και τα συμφέροντα που υπηρετούν και είναι αυτά του απλού πολίτη. Η σημαντική πολιτιστική πορεία και παράδοση των Ικαριωτών θα μας παρουσιαστεί απλόχερα μέσω της επίσκεψής τους αυτής στην πόλη μας αφήνοντας το ίχνος της στον κύκλο των πολιτιστικών ανταλλαγών και των δεσμών φιλίας που έχουμε εγκαινιάσει από πέρυσι τον Γενάρη. Οι Πατρινοί δεν πρέπει να χάσουν τις εκδηλώσεις που θα μας προσφέρουν τα πολιτιστικά τους σχήματα και βέβαια το παραδοσιακό αυθεντικό ικαριώτικο γλέντι.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος τόνισε ότι η σχέση μεταξύ των Δήμων Ικαρίας και Πατρέων είναι πολύ στενή: «Με τον Δήμο Πατρέων και τον Δήμαρχο Κώστα Πελετίδη έχουμε άριστη συνεργασία σε γενικότερο επίπεδο με κοινό άξονα της πολιτικής μας την υπηρέτηση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων και των δημοτών. Η Πάτρα για μας σημαίνει πολλά ως μια μεγάλη και ξεχωριστή πόλη, ενώ ο Δήμαρχος και ο τρόπος που καθοδηγεί την πόλη αποτελεί για μας αναφορά και υπόδειγμα. Ο Δήμος Πατρέων σήμερα είναι παράδειγμα σε πανελλαδικό επίπεδο. Ειδικότερα σήμερα βρισκόμαστε στην Πάτρα με αφορμή τις πολιτιστικές ανταλλαγές που εγκαινιάστηκαν στις 10 Ιανουαρίου του 2017 με την εμφάνιση του Λαϊκού Εργαστηρίου Πολιτισμού του Δήμου Ικαρίας, “Γ. Τσαρνάς» με το  θεατρικό σχήμα “Οδοιπόροι” στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Ακολούθησε η εμφάνιση μέρους του Χορευτικού Τμήματος του Δήμου Πατρέων στην Ικαρία παρουσία του κου Πελετίδη και της κας Γεροπαναγιώτη στις 13, 14 και 15 Ιουλίου 2017. Ήταν μια παράσταση που άφησε σε όλους τους Ικαριώτες άριστες εντυπώσεις. Με τις εκδηλώσεις που θα γίνουν σήμερα και αύριο συνεγίζουμε την αγαστή μας συνεργασία, που είμαι σίγουρος ότι θα αποκτήσει γερές ρίζες και θα συνεχιστεί».

Στο Μουσείο Νερού την αντιπροσωπεία μαζί με την κα Γεροπαναγιώτη υποδέχτηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Ανδρέας Παπανικήτας και ο Προϊστάμενος Εκμετάλλευσης της ΔΕΥΑΠ Γιώργος Μαστραντωνάκης, ενώ την ξενάγηση έκανε ο περιβαντολόγος και υπεύθυνος του Κέντρου Κώστας Κωνσταντακόπουλος. Οι επισκέπτες μέσα από την ξενάγηση και την προβολή βίντεο ξεναγήθηκαν στην ιστορία και την πορεία της εκμετάλλευσης των υδάτινων πηγών από το όρος Παναχαϊκό, έμαθαν για την ιστορία της παλαιάς δεξαμενής που χρονολογείται από το 1906 αλλά και την ιδιαίτερη και αποδοτική τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ που έγινε μια εύρωστη επιχείρηση κατορθώνοντας να αναπτύξει κοινωνικό πρόσωπο για τον κόσμο και ταυτόχρονα να αναπτύξει μια δίκαιη πολιτική αποσυνδέοντας τις ανάγκες της απλής οικογένειας από την εμπορευματική χρήση του νερού. «Αυτοί που πρέπει να πληρώνουν θα πληρώνουν. Δεν είναι δυνατόν να εξισώνονται οι τεράστιες εμπορικές καταναλώσεις με τις μικρές οικιακές», υπογράμμισε ο κος Παπανικήτας.

Ακολούθησε ξενάγηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου, όπου οι επισκέπτες εντυπωσιάστηκαν από το μέγεθος, την επιβλητικότητα και την ιστορία του εμβληματικού ναού της ορθοδοξίας και στη συνέχεια επόμενος σταθμός ήταν το Νότιο Πάρκο. Οι προσκεκλημένοι είδαν πως μέσω των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής σε τόσο μεγάλη έκταση μεταμορφώθηκε μέσω δεντροφυτεύσεων και πολλών έργων-παρεμβάσεων από εκτεταμένο σκουπιδότοπο σε πηγή ζωής, χαράς και αναψυχής δίπλα στη θάλασσα, έναν τόπο που οι Πατρινοί έβαλαν στην καθημερινή βόλτα τους. Ενημερώθηκαν επίσης για τις διεκδικήσεις του Δήμου Πατρέων για το θαλάσσιο μέτωπο, που δεν έχει αποδοθεί στην πόλη και την βούληση του Δήμου για μετατροπή του σε χώρο ήπιων δράσεων χωρίς εμπορευματικό χαρακτήρα.

Επόμενη στάση των ξεναγήσεων ήταν το Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων όπου πληροφορήθηκαν από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Πατρέων Νίκο Χρυσοβιτάνο και τον κατασκευαστή-δημιουργό καρναβαλικών αρμάτων Παντελή Χατζόπουλο για τον πρωτεύοντα ρόλο του εργαστηρίου στο Πατρινό Καρναβάλι και την ιδιαίτερη τεχνογνωσία και διαδικασία δημιουργίας των αρμάτων. Είδαν τα φετινά και παλαιότερα άρματα του Δήμου και τους χώρους κατασκευής μιας πραγματικής καρναβαλικής βιομηχανίας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Ικαρία από το 1996 πραγματοποιούνται καρναβαλικές εκδηλώσεις με την στήριξη του Δήμου Ικαρίας και μάλιστα τα τελευταία χρόνια (από το 2015) έχει εδραιωθεί η αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου-υπαίθριου δρώμενου των Κουδουνάτων, που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

Οι ξεναγήσεις ολοκληρώθηκαν στο χώρο των εγκαταστάσεων της Achaia Clauss όπου η ιστορία του εργοστασίου και τα ονομαστά προϊόντα της οινοποιίας έκλεισαν με τον καλύτερο τρόπο την εκτεταμένη περιήγησή τους στα επιλεγμένα αξιοθέατα της πόλης. Στις ξεναγήσεις συνόδεψε τους επισκέπτες ο υπεύθυνος του Χορευτικού Τμήματος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων Χρήστος Γιαννόπουλος.

Η πολιτιστική παραγωγή στην Ικαρία είναι αρκετά σημαντική για τα δεδομένα του νησιού. Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η δράση του Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής Ικαρίας όπου νέα παιδιά έως 30 ετών έκαναν μια σημαντική προσπάθεια διάσωσης των παραδοσιακών μουσικών οργάνων και καταγραφής ανεκτίμητου μουσικού υλικού σε ένα cd που έχει κυκλοφορήσει, ενώ πρόκειται να εκδοθεί και δεύτερο. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αξιόλογη δουλειά που είναι αποτέλεσμα της έρευνας, διάσωσης και διάδοσης της ικαριώτικης μουσικής μέσα από διηγήσεις παλαιότερων.

Παράλληλα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που στο παρελθόν είχε φιλοξενήσει σπουδαίες μουσικές μορφές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και σύμπραξή τους με ντόπιους μουσικούς (στο πλαίσιο αυτό είχε φιλοξενηθεί η Ουγγαρέζα τραγουδίστρια Marta Sebestyen σε συνεργασία με Έλληνες μουσικούς), σήμερα –και λόγω των οικονομικών δυσκολιών- έχει επιχειρηθεί η αποσύνδεσή του από την θερινή περίοδο και η πραγματοποίηση εκδηλώσεων τους χειμερινούς μήνες. Όπως μας διευκρινίζει ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λαρδάς, σημαντική είναι από το 2006 η ενοικίαση και ανακαίνιση ενός παλαιού κινηματογράφου που προβάλλει ταινίες για παιδιά, ποιοτικές ταινίες με ιδιαίτερο κλασικό φορτίο αλλά και πρόσφατες παραγωγές δίνοντας διέξοδο στους Ικαριώτες. Τέλος δύο δημοτικοί χώροι στο ισόγειο του παλαιού Δημαρχείου στον Άγιο Κήρυκο έχουν μετατραπεί σε χώρους πολιτιστικών εκδηλώσεων και μαθημάτων του Μουσικού Εργαστηρίου και των δυο χορευτικών συλλόγων και το ίδιο έχει συμβεί με σε δημοτικό κτίριο του Ευδήλου όπου στεγάζεται η θεατρική ομάδα.

Έντονο ικαριώτικο χρώμα στην πόλη μας λοιπόν σήμερα Παρασκευή 16 και αύριο Σάββατο 17 Μαρτίου με τις ακόλουθες πολιτιστικές δράσεις:

-Παρασκευή 16/3 στις 19:30, η εκπαιδευτικός Άννα Καλαλή θα αφηγηθεί το παραδοσιακό καριώτικο παραμύθι «το Μισοκωλάκι», στην αίθουσα του Χορευτικού στο Λιμάνι.

-Στη συνέχεια, το «Λαϊκό εργαστήρι Πολιτισμού» του Δήμου Ικαρίας θα παρουσιάσει το έργο του Κ. Βάρναλη «Η αληθινή απολογία του Σωκράτη», στις 21:00, στο θέατρο Μπάρρυ.

-Το Σάββατο 17/3, στις 21:30, στο Παμπελοποννησιακό, η ομάδα του «Αρχείου παραδοσιακής  μουσικής Ικαρίας» θα παρουσιάσει ένα μουσικό αφιέρωμα στην παραδοσιακή μουσική της Ικαρίας, όπως έχει καταγραφεί από την ομάδα του αρχείου.

Θα ακολουθήσει ικαριώτικο γλέντι με το Χορευτικό του Δήμου Πατρέων.

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας της ικαριώτικης αντιπροσωπείας, το Σάββατο θα υπάρχει εκδρομή στα Καλάβρυτα.

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue