Home ΚοινωνίαΕλλάδα Έκρηξη απολύσεων πυροδότησε το τέλος της τουριστικής σεζόν

Έκρηξη απολύσεων πυροδότησε το τέλος της τουριστικής σεζόν

by ikariaki.gr
6 views

ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Τη χειρότερη επίδοση από το 2001 κατέγραψε τον περασμένο Οκτώβριο το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων στην ελληνική αγορά εργασίας, αποκαλύπτοντας σε όλη του την έκταση ένα από τα μεγαλύτερα δομικά προβλήματα της εγχώριας οικονομίας, την έντονη εποχικότητα που χαρακτηρίζει τις προσλήψεις και τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Έτσι, η «έκρηξη» των προσλήψεων κατά τον περασμένο Απρίλιο (δημιουργήθηκαν 92.132 νέες θέσεις εργασίας) συνοδεύθηκε με την απώλεια 98.420 θέσεων εργασίας τον Οκτώβριο, στο κλείσιμο δηλαδή της τουριστικής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, μάλιστα, γενικεύεται η επικράτηση της ευελιξίας, με αποτέλεσμα περισσότερες από 6 στις 10 νέες προσλήψεις να είναι με συμβάσεις φθηνής, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων που είχε ως συνέπεια την κατάρρευση της πλήρους απασχόλησης τον Οκτώβριο και την απώλεια 53.000 θέσεων εργασίας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με τη σταθερά υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς, απειλεί τόσο την κοινωνική συνοχή όσο και το μέλλον των συντάξεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σύστημα Εργάνη, τον Οκτώβριο οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 208.643 και οι αποχωρήσεις σε 307.063, εκ των οποίων οι 81.021 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 226.042 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Να σημειωθεί ότι το ισοζύγιο της αγοράς εργασίας είθισται να είναι αρνητικό τον Οκτώβριο, καθώς ολοκληρώνονται οι εποχικές ολιγόμηνες προσλήψεις στον τουριστικό κλάδο. Αυτό που δεν συνηθίζεται, τείνει τους τελευταίους μήνες να λάβει σταθερά χαρακτηριστικά, είναι η επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο μήνα, από τις συνολικά 208.643 προσλήψεις, η πλειονότητα (99.698) αφορά συμβάσεις με μερική απασχόληση, ενώ 30.204 προσλήψεις αφορούν εκ περιτροπής εργασία και μόλις 78.741 ήταν προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Στο 10μηνο, το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 167.451 νέες θέσεις εργασίας, αποτελώντας επίσης την υψηλότερη επίδοση δεκαμήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα.

Αθροιστικά για την περίοδο Ιανουάριος – Οκτώβριος 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 2.058.515 θέσεις εργασίας και οι αποχωρήσεις ήταν 1.891.064, εκ των οποίων οι 1.040.298 προήλθαν από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι 850.766 από οικειοθελείς αποχωρήσεις.

Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ., Γ. Βρούτσης, δήλωσε πως τα στοιχεία διαψεύδουν την εικονική πραγματικότητα που επιχειρεί παραπλανητικά να χτίσει η κυβέρνηση για την κατάσταση στην αγορά εργασίας και επιβεβαιώνουν ότι η αρνητική ανατροπή που συντελέστηκε το 2015 στην αγορά εργασίας –με κυριαρχία της μερικής απασχόλησης– διευρύνεται ανεξέλεγκτα. «Υπερφορολόγηση και εξοντωτικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της οικονομίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Εργασίας. «Η αξιωματική αντιπολίτευση που ως κυβέρνηση διέταξε με νόμο τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 32%, που υπόσχεται στους εργαζομένους τον “παράδεισο” των ατομικών συμβάσεων και της ελαστικής εργασίας, επιμένει να προκαλεί τον κοινό νου με ανακοινώσεις που δεν πείθουν κανέναν», απάντησε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.kathimerini.gr

banner

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue