Home ΚοινωνίαΕλλάδα Έκδοση 2ου τεύχους του Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Έκδοση 2ου τεύχους του Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

by ikariaki.gr
32 views

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

              ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΚΔΟΣΗ  2ου ΤΕΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ- ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΡΙΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΨΗΠΤΕ

Η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, προχώρησε στην έκδοση του δεύτερου τεύχους Ενημερωτικού Δελτίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

banner

Στόχος του Ενημερωτικού Δελτίου, το οποίο εκδίδεται σε τακτική περιοδική βάση, είναι η πληρέστερη ενημέρωση της κοινής γνώμης για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος.

Στον χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας, επισημαίνει την νέα Εθνική Στρατηγική για την ένταξη και την υποδοχή, ένα ελληνικό μοντέλο ένταξης, με κύριο μηχανισμό πρωτοβουλιών την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σημειώνει επίσης, ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα υλοποιηθεί το έργο της καθολικής καταγραφής του εκπαιδευτικού και εργασιακού προφίλ του προσφυγικού πληθυσμού που διαμένει στη χώρα από το 2015, με στόχο τον σχεδιασμό αποτελεσματικών και εξειδικευμένων πολιτικών και δράσεων ένταξης στην εργασία και την εκπαίδευση.

Στο Ενημερωτικό Δελτίο παρατίθενται, μεταξύ άλλων πληροφορίες για :

  • Τις προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές το α΄ τετράμηνο του 2018: Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου(ΕΣΚΕΣΜΑ), μέσω των Ελληνοτουρκικών θαλασσίων συνόρων εισήλθαν το α΄ τετράμηνο του 2018 συνολικά 8.522 άτομα έναντι 5.307 το α΄ τετράμηνο του 2017. Επίσης, οι παράτυπες εισροές στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα ανήλθαν σε 5.802 το α΄τετράμηνο του τρέχοντος έτους έναντι μόλις 667 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι εισροές αυτές, ωστόσο μειώθηκαν σημαντικά από τον Μάιο.
  • Την στέγαση 21.002 ατόμων σε διαμερίσματα στο πλαίσιο του προγράμματος ESTIA και την οικονομική βοήθεια μέσω πρoπληρωμένων καρτών σε 44.753 δικαιούχους πρόσφυγες τον Απρίλιο.
  • Την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε Α΄ και Β΄ βαθμό στα νησιά και την ενδοχώρα: Το πρώτο τετράμηνο του 2018  στα νησιά κατατέθηκαν 9.469 αιτήσεις έναντι 6.637 το αντίστοιχο περσινό τετράμηνο και εκδόθηκαν 2.588 θετικές αποφάσεις χορήγησης ασύλου έναντι 1.433 το ίδιο χρονικό διάστημα πέρσι. Οι παραπομπές λόγω ευαλωτότητας, έφτασαν τις 7.096 το α΄ φετινό τετράμηνο έναντι 3.951 το αντίστοιχο περσινό.
  • Τα ασυνόδευτα ανήλικα: Είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη-πρόσκληση για τη δημιουργία συνολικά 2.000 μόνιμων θέσεων φιλοξενίας. Τα ασυνόδευτα εντάσσονται στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης(ΕΚΚΑ), ενώ προωθούνται νομοθετικές ρυθμίσεις για την διαδικασία ανάθεσης της φροντίδας τους σε αναδόχους γονείς.
  • Τις σημαντικές αλλαγές του πρόσφατου Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: Περιλαμβάνονται διατάξεις με τις οποίες, μεταξύ άλλων, συντέμνονται οι προθεσμίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα νησιά, σε 30 μέρες (από 90) στο α΄ βαθμό και σε 40 (από 60) για τον β΄ βαθμό. Επίσης θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις ευάλωτες κατηγορίες των προσφύγων και μεταναστών.
  • Την συμμετοχή προσφυγοπαίδων στην εκπαίδευση: Συνολικά το α΄ τετράμηνο συμμετείχαν σε δομές και τάξεις υποδοχής, 7.316 παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Ξεκίνησε επίσης πιλοτικό πρόγραμμα για την αναγνώριση των ακαδημαϊκών προσόντων των προσφύγων.
  • Τις πρωτοβουλίες για την εργασιακή ένταξη και νόμιμη απασχόληση των δικαιούχων διεθνούς προστασίας και αιτούντων άσυλο: Με παρεμβάσεις του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, οι πρόσφυγες εγγράφονται πλέον στα μητρώα του ΟΑΕΔ και αποκτούν ΑΜKΑ, ενώ εντείνεται η δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τη προστασία τους από φαινόμενα αδήλωτης εργασίας.
  • Την προστασία της υγείας: Kαταγράφονται μέτρα ιατροφαρμακευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης των αιτούντων άσυλο, η παροχή υπηρεσιών υγείας μέσω του προγράμματος PHILOS στα ΚΥΤ των πέντε νησιών καθώς και μέτρα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας.
  • Τις χρηματοδοτικές παρεμβάσεις στα νησιά του Αιγαίου: Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου χρηματοδοτήθηκε από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με 35 εκ. ευρώ την τελευταία τριετία, έναντι μόλις 3 εκ. το 2014. Επίσης, υπερδιπλασιάσθηκε και έφτασε στα 102 εκ. ευρώ ο αρχικός προϋπολογισμός των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Επιπλέον, χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης πρόσθετα έργα συνολικού ύψους 77 εκ. ευρώ.Στον σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την δεύτερη έκδοση του ενημερωτικού δελτίου  http://mindigital.gr/index.php/pliroforiaka-stoixeia/2386-2018-2Επισυνάπτεται επίσης φωτογραφία του εξωφύλλου.

     

 

 

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue