Home ΠεριβάλλονΔιαχείριση Απορριμμάτων Χ.Α.Δ.Α. Ραχών (Αργιουλάκι) και το πρόβλημα σκουπίδια στην Ικαρία

Χ.Α.Δ.Α. Ραχών (Αργιουλάκι) και το πρόβλημα σκουπίδια στην Ικαρία

by ikariaki.gr
27 views

Την Δευτέρα 29 Οκτώβρη δεχθήκαμε πρόσκληση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Προεσπέρας, να βρεθούμε στον χώρο του Χ.Α.Δ.Α. Ραχών στην θέση Αργιουλάκι για να δούμε το μέγεθος της ρύπανσης από τα πλαστικά (κυρίως) απορρίμματα του παραπάνω σκουπιδότοπου, που έχουν κατακλύσει τα παρακείμενα ρέματα Λουρένζου και Προεσπέρας, που έχουν φθάσει όχι μόνο στο χωριό της Προεσπέρας, αλλά έχουν καταλήξει και μέχρι τη θάλασσα. Όχι ότι δεν το ξέραμε, αλλά αυτό που είδαμε πλέον έχει ξεφύγει πέρα από κάθε όριο, δημιουργώντας ασφυκτικές πλέον συνθήκες μόλυνσης πέρα από την παρακείμενη περιοχή της Προεσπέρας, κινδύνους και στα πλησιέστερα χωριά των Βρακάδων και Κουνιάδων, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Ραχών και θα εξηγήσω παρακάτω τους λόγους.[Best_Wordpress_Gallery id=”118″ gal_title=”XADA RAHES IKARIAS synelefsi”]

 

 

Συγκεντρώθηκαν λοιπόν αρκετοί χωριανοί από τα γύρω χωριά στο χώρο του σκουπιδότοπου, εκφράζοντας την αγωνία τους για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί και όλοι μαζί κατηφορίσαμε για τον Χριστό Ραχών όπου στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού είχε προγραμματιστεί συγκέντρωση – ενημέρωση του κόσμου, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προεσπέρας, για το οξύτατο πρόβλημα μόλυνσης των υδάτων αλλά και του εδάφους που αντιμετωπίζει πλέον το χωριό και όχι μόνο.

Είχε προγραμματισθεί προβολή φωτογραφιών και βίντεο που είχαν συγκεντρώσει οι άνθρωποι του Συλλόγου, που εκεί κυριολεκτικά συγκλονιστήκαμε και γι αυτό αποφάσισα σήμερα να το δημοσιεύσω, με την άδεια τους, για να καταλάβετε όλοι τη σημαντικότητα και το επείγον του προβλήματος.

Αμέσως μετά την προβολή και την παρουσίαση της σύντομης εισήγησης από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Στέλιο Τσαντίρη, ξεκίνησε μια πολύ γόνιμη συζήτηση στην κατάμεστη πλέον αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου. Πρώτος πήρε τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος και κάτοικος της Προεσπέρας κ. Ανδρέας Καρούτσος, ο οποίος έκανε μια εκτενή ενημέρωση του θέματος «σκουπίδια στην Ικαρία» από τον καιρό που σαν μέλος του Συλλόγου Ικαρίων Επιστημόνων είχαν προβεί σε μελέτη που κατέθεσαν στη τότε δημοτική αρχή, μέχρι σήμερα που μέσα από τη θέση του δημοτικού συμβούλου εξήγησε τις ενέργειες που έκανε και πρόκειται να κάνει ο Δήμος. Τον λόγο πήρε αργότερα ο παρευρισκόμενος Αντιδήμαρχος Ραχών κ. Σωτήρης Κόχυλας ο οποίος εξέθεσε όλες τις ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής στο θέμα των απορριμμάτων γενικά, αλλά και ειδικά για την περίπτωση του Χ.Α.Δ.Α. Ραχών στη θέση Αργιουλάκι. Η συζήτηση πλέον άρχισε και «άναψε» με τις ερωτήσεις αλλά το κυριότερο με τις τοποθετήσεις με στοιχεία των παρευρισκομένων κατοίκων τόσο των χωριών της περιοχής (Προεσπέρα – Βρακάδες – Κουνιάδοι) όσο και με τα ερωτήματα κατοίκων της ευρύτερης περιοχής των Ραχών.


Κάλεσμα του Δήμου Ικαρίας για εθελοντικό καθαρισμό γύρω από τον Χ.Α.Δ.Α. Ραχών την Κυριακή 4/11/18


Εκεί πλέον ενημερωθήκαμε (από τον Δήμο) ότι μια και ο χώρος αυτός είναι ουσιαστικά παράνομος (αυτό το ξέρουμε ήδη) η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα στη διαμόρφωση του χώρου, αφού δεν εγκρίνονται κονδύλια για παράνομους χώρους, πόσο μάλλον που έχουμε και πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για παράνομη λειτουργία των δύο λειτουργούντων Χ.Α.Δ.Α στην Ικαρία (Αργιουλάκι στις Ράχες, Αγκαθωπός στον Εύδηλο). Σύμφωνα λοιπόν με τον Αντιδήμαρχο το θέμα είναι πολιτικό και την λύση πρέπει να την δώσει η κυβέρνηση. Βέβαια η πλευρά του δήμου εξήγησε ότι παρ’ όλα αυτά έχει κάνει μια σειρά ενεργειών, τόσο για τα απορρίμματα όσο και για την ανακύκλωση που κατηγορήθηκε από κατοίκους, ότι ουσιαστικά την κατήργησε, αφού απέσυρε τους ειδικούς κάδους από τα διάφορα σημεία που υπήρχαν. Η απάντηση βέβαια του Αντιδημάρχου ήταν ότι αναγκάσθηκαν να τους αποσύρουν, λόγω των πολλών άσχετων με τον κάδο απορριμμάτων που έβρισκαν μέσα, αλλά η διαλογή των ανακυκλούμενων υλικών συνεχίζεται κανονικά, άσχετο αν δεν μπορούν να τα διώξουν ακόμα από την Ικαρία, για άλλους λόγους.

Πολλές ερωτήσεις από κατοίκους προς τον Δήμο, αλλά και άλλες εμπεριστατωμένες αναφορές από κατοίκους της περιοχής για το μέγεθος της πιθανολογούμενης μόλυνσης, κυρίως του υδροφόρου ορίζοντα, άμεσα των χωριών της περιοχής, όσο και έμμεσα ολόκληρης της περιοχής των Ραχών, ανέβασαν κατακόρυφα τον κυοφορούμενο κίνδυνο για όλη τη περιοχή και την άμεση λύση από τον οποιονδήποτε υπεύθυνο για το θέμα, πριν είναι αργά για τους κατοίκους των Ραχών.

banner

Ευχάριστη νότα στη βραδιά, αποτέλεσε η παρέμβαση της πανταχού παρούσας δραστήριας υπεραιωνόβιας κυρίας Ιωάννας Πρώϊου, που μας εξέθεσε το θέμα του αργαλειού και της χρησιμότητας του στα υφαντά της περιοχής μας όλα αυτά τα χρόνια μέχρι και σήμερα που η ίδια ανελλιπώς ασχολείται καθημερινά. Άσχετο θα μου πείτε με το θέμα της συγκέντρωσης, αλλά αυτό δεν ενόχλησε κανένα, ίσα – ίσα απολάμβαναν την παρέμβαση της κυρίας Ιωάννας με ένα χαμόγελο κι ένα έντονο χειροκρότημα στο τέλος, κάτι που το ευχαριστήθηκε και η ίδια.

Για να επανέλθουμε και να κλείσουμε την παρουσίαση με τα συμπεράσματα μας από αυτήν την πολύ πετυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Προεσπέρας, έχουμε μπροστά μας ένα οξύτατο και εξαιρετικά επείγον στην επίλυση του πρόβλημα. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο Δήμος με την λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Υ. στο νησί, το πρόβλημα των λειτουργούντων Χ.Α.Δ.Α., αλλά εν προκειμένω στο Αργιουλάκι, θα πρέπει να γίνει, ότι είναι να γίνει και από όποιον θα το πραγματοποιήσει, άμεσα γιατί τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων όλης της περιοχής. Συμπληρώνω ότι πρόσφατα ο συμπατριώτης μας διευθυντής του Ινστιτούτου θαλάσσιας προστασίας «Αρχιπέλαγος» κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, ανέφερε ότι από δείγματα ψαριών στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του Αιγαίου αλλά και ειδικά στη θαλάσσια περιοχή Ικαρίας – Φούρνων – Σάμου, έχουν βρεθεί μεγάλες ποσότητες πλαστικού. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι η τροφική αλυσίδα άνθρωπος – περιβάλλον έχει σαν αφετηρία και σαν τερματισμό τον άνθρωπο. Ότι απορρίμματα πετάξει οπουδήποτε ανεύθυνα ο άνθρωπος, αυτά θα …καταλήξουν στο πιάτο του, μέσα από τις τροφές που καταναλώνει.

[Best_Wordpress_Gallery id=”120″ gal_title=”xada fotos”]

Ας γίνει αυτό το Α και το Ω όλης της παρουσίασης αυτού του σημαντικού θέματος, ας ενημερωθούμε όλοι τώρα (κυρίως τα μικρά παιδιά στα σχολεία). Γι αυτόν τον λόγο παραθέτουμε παρακάτω το οπτικοακουστικό υλικό που έχουμε, για να ευαισθητοποιηθούμε και να κινητοποιηθούμε όλοι στην κατεύθυνση άμεσης επίλυσης του προβλήματος.

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Σωτήρης Πολίτης

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue