Φωτιά στα καύσιμα – Σε ποιες περιοχές η τιμή ξεπέρασε τα 2 ευρώ/λίτρο

Μια ανάσα πριν τα 2 ευρώ το λίτρο βρίσκεται η τιμή της αμόλυβδης σε πολλές περιοχές της χώρας ενώ κόκκινο χτύπησε η τιμή σε Ικαρία, Αμοργό και Σίκινο με την τιμή να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο .
Η έκρηξη στις τιμές των καυσίμων έγινε κάτι παραπάνω από αισθητή στους καταναλωτές που επέλεξαν να εκδράμουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ιδιαίτερα δε όσους βρέθηκαν σε νησιά, όπως η Άνδρος, η Πάρος, η Μύκονος αλλά και η Σύρος όπου οι τιμές έχουν πάρει «φωτιά».

Ήδη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου έχει προειδοποιήσει πως αν δεν μειωθούν οι εξοντωτικοί φόροι στα καύσιμα τότε η τιμή τους θα φτάσει στα 2,5 ευρώ το λίτρο.

Ωστόσο την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης έχει καταστήσει σαφές πως αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει, καθώς δεν μπορεί να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης.

Η μέση τιμή πανελλαδικά στις 28 Μαίου, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων, ήταν στα 1,651 ευρώ το λίτρο η αμόλυβδη και στο 1,423 το ντίζελ κίνησης.

Η μέση τιμή στις Κυκλάδες έφθασε στα 1,876 και στα Δωδεκάνησα στα 1,77

Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών των καυσίμων στην Ελλάδα όμως ο βασικός παράγοντας των υψηλών τιμών, έχει σχέση και με την υψηλή φορολόγηση των καυσίμων(ΕΦΚ & ΦΠΑ), όταν π.χ. σε ένα λίτρο αμόλυβδης βενζίνης οι φόροι είναι περίπου 0,94 €.

Οπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι καυσίμων, η Ελλάδα είναι χώρα με πολύ υψηλό ΕΦΚ και ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή προϊόντα, στο σύνολο των χωρών της Ε.Ε.

Από την 1/1/2017 μετά τις νομοθετημένες αυξήσεις στα καύσιμα του ΕΦΚ, η Ελλάδα είναι η 3η χώρα με τον υψηλότερο ΕΦΚ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να έχει την τρίτη ακριβότερη τιμή από τα 28 κράτη της Ε.Ε και με μεγάλη διαφορά από τον μ.ο. των τιμών των 28 κρατών μελών της.

 

Αναδημοσίευση από : http://www.athina984.gr

Check Also

Αιτήσεις για τις σχολές ξεναγών του υπουργείου τουρισμού για το 2020-2022

Το υπ. Τουρισμού ανακοινώνει την έγκριση λειτουργίας της Σχολής Ξεναγών Αθήνας για την εκπαιδευτική περίοδο …