Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Φούρνοι Κορσεών: Παράδεισος ησυχίας στην άκρη της Ελλάδας

Φούρνοι Κορσεών: Παράδεισος ησυχίας στην άκρη της Ελλάδας

by ikariaki.gr
95 views

Κατερίνα Θεοδωροπούλου

Γνωστό ως νησί των κουρσάρων, αλλά και ως ένα μέρος όπου ο χρόνος σταματά, οι Φούρνοι Κορσεών χαρίζουν μία τόσο όμορφη απλότητα που αγγίζει τον κάθε επισκέπτη. Συστάδα νήσων, νησίδων και βραχονησίδων του ανατολικού Αιγαίου, η θέση τους είναι δυτικά-νοτιοδυτικά της Σάμου και ανατολικά της Ικαρίας, ενώ για να φτάσει κάποιος στον επίγειο αυτό παράδεισο θα πρέπει να πάρει το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι του Πειραιά (περίπου 10-12 ώρες διαδρομής). Διαφορετικά θα πρέπει να ταξιδέψει αεροπορικώς μέχρι τη Σάμο ή την Ικαρία και από εκεί να αναζητήσει το πλοίο που συνδέει τους Φούρνους με τα δύο νησιά.

Η χλωρίδα και η πανίδα του μέρους παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγος για τον οποίο οι Φούρνοι έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Natura 2000». Η ομορφιά τους, άλλωστε, είναι εμφανής σε κάθε γωνιά, σε κάθε οικισμό, που έχει το δικό του χαρακτήρα.

Η πρώτη εικόνα που έχει ο επισκέπτης, κατεβαίνοντας από το πλοίο και αντικρίζοντας τη Χώρα, είναι το λευκό και το μπλε όπου αναμειγνύονται με το πράσινο των δέντρων. Όλα μαζί ρίχνουν τη σκιά τους στο πετρόκτιστο σοκάκι που ενώνει το λιμάνι με την κεντρική πλατεία του χωριού. Εκεί, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ σας, σε μικρά καφενεδάκια με τις ασπρισμένες μουριές, να μιλήσετε με τους φιλόξενους ντόπιους, να περάσετε από το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα κι από κει να ανεβείτε τα σκαλάκια και να τριγυρίσετε σε όλο το χωριό, βλέποντας τα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής σπίτια. Τα βράδια, με φόντο τα πολύχρωμα βαρκάκια, η παραλία της γεμίζει από κόσμο.

Το λιμάνι και η Χώρα

Σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου, βρίσκεται το Καμπί, ένας μικρός οικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά. H «είσοδός» του βρίσκεται στους τρεις μύλους, που θα συναντήσετε ανεβαίνοντας τον δρόμο που οδηγεί προς τη Χρυσομηλιά (και το υπόλοιπο νησί). Το Καμπί διαθέτει μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Στον κολπίσκο του βρίσκουν καταφύγιο πολλά σκάφη, ενώ στα γύρω υψώματα έχουν κατασκευαστεί πολλά σύγχρονα καταλύματα με θέα στη θάλασσα.

H Χρυσομηλιά είναι το δεύτερο μεγάλο χωριό των Φούρνων. Ένας παράδεισος ησυχίας,  καθώς η πρόσβαση γίνεται είτε με καΐκι είτε με αυτοκίνητο, χαρακτηρίζεται από μοναδική ομορφιά, με πολλές παραλίες ολόγυρα και το πιο γραφικό αλιευτικό καταφύγιο του Αιγαίου.

Απέναντι από τους Φούρνους, βρίσκεται η Θύμαινα, ένα μικρό νησάκι με λιγοστούς κατοίκους, το οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς με καΐκι, καθώς και εκείνη κρύβει αρκετούς κολπίσκους για ξεχωριστές βουτιές και βέβαια καλό ψάρεμα.

Η παραλία Κασίδι

Ατελείωτες βουτιές
Σε ένα νησί όπως οι Φούρνοι, είναι αναμενόμενο οι παραλίες να σας εκπλήξουν. Εύκολα προσβάσιμες και με τα πόδια είναι η Ψιλή Άμμος (δίπλα στη Χώρα) και το Καμπί. Με αυτοκίνητο ή καΐκι μπορείτε να πάτε μέχρι τον Άγιο Ιωάννη, ενώ με καΐκι επίσης θα επισκεφθείτε και την παραλία του Πετροκοπιού. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε τους αμέτρητους κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά με καΐκι, καθώς το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

Απέραντο γαλάζιο σε κάθε γωνιά

 

banner

Οι Φούρνοι ξεχωρίζουν και για τα γραφικά τους εκκλησάκια

 

Το κεντρικό μονοπάτι του νησιού

 

Υπέροχη θέα

 

Καταγάλανα νερά

 

Οι περισσότερες παραλίες είναι προσβάσιμες και με αυτοκίνητο

 

Θύμαινα

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.reader.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue