Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας : Μια αναγκαία απάντηση …

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣ/ΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

12/02/2019

 

 

Με αφορμή το άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ικαριακής Ραδιοφωνίας στις 8/2/2019 με τίτλο ¨Επιτέλους ο αξονικός τομογράφος του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας είναι γεγονός¨, είμαστε υποχρεωμένοι ως Σύλλογος να πάρουμε θέση για την πραγματικότητα που, ασχέτως κινήτρων ή προθέσεων, αναδεικνύει και διαμορφώνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα.

Τόσο το ζήτημα του Αξονικού Τομογράφου (Α.Τ.) όσο και αυτό της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (Μ.Τ.Ν.) που επίσης αναφέρεται στο άρθρο της Ικαριακής Ραδιοφωνίας, δεν έπεσαν από τον ουρανό. Αναδείχθηκαν ως δίκαια αιτήματά μας μέσα από πολύχρονες διεκδικήσεις και επίμονους αγώνες που ως κέντρο τους είχαν την αυτονομία του Νοσοκομείου μας.  Αγώνες που συσπείρωσαν την τοπική κοινωνία με τους φορείς της, την παροικία των Αθηνών και την ομογένεια, τα εκπαιδευτικά σωματεία (ΕΛΜΕ και Συλλ. Εκπ/κών ΠΕ Ικαρίας-Φούρνων) και τοπικούς συλλόγους, που συμπαρέσυραν και άλλες περιοχές της χώρας, που προκάλεσαν δύο πανυγειονομικές απεργίες και που οδήγησαν τελικά σε ανατροπή μνημονιακού νόμου με την αποσύνδεση του Νοσοκομείου μας από αυτό της Σάμου. Χωρίς αυτή την μικρή αλλά ουσιαστική νίκη, με συγχωνευμένο το Νοσοκομείο μας, δεν θα μιλούσαμε σήμερα για καμία αναβάθμιση και επέκτασή του, όπως άλλωστε συνέβη με νοσοκομεία άλλων περιοχών που δεν κινητοποιήθηκαν ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα και μοιραία υποβαθμίστηκαν. Κεντρικό και καθοριστικό ρόλο σε αυτούς τους αγώνες έπαιξαν τόσο ο Σύλλογός μας, ο Σ.Ε.Ν.Ι.,  όσο και η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία. Αυτή η πραγματικότητα, άγνωστο γιατί, αποσιωπάται από το δημοσίευμα.

Για τον Α.Τ. και την Μ.Τ.Ν., η αναγκαιότητα λειτουργίας τους προέκυψε μέσα από στοιχεία που συνέλεξε ο Σύλλογός μας από το 2011 και μετά και με την αμέριστη βοήθεια των αγροτικών γιατρών που υπηρετούσαν τον καιρό εκείνο στα Περιφερειακά Ιατρεία των νησιών μας. Η πρώτη αντίδραση του υπουργείου υγείας ήταν τότε ο χλευασμός και η υποβάθμιση των – όπως αποδείχτηκε τελικά – δίκαιων αιτημάτων μας. Έτσι, μέσα από επίπονους αγώνες, αμέτρητες επισκέψεις και συγκεντρώσεις στο υπουργείο υγείας όλα αυτά τα χρόνια, καταλήξαμε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή μέσα από τον αγώνα και την δράση μας, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού προκειμένου να λειτουργήσουν κανονικά ο Α.Τ. και η Μ.Τ.Ν., δεδομένου ότι το υπάρχων ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των τωρινών αναγκών. Όπως θα κάνουμε και για το ανοιχτό ζήτημα της πλήρους αυτονόμησης του Νοσοκομείου μας, το οποίο οι νυν κυβερνώντες, παρόλο που το υποστήριζαν ως αντιπολίτευση, ακόμα να το υλοποιήσουν. Μόνο με κορδέλες, κανένας εξοπλισμός και κανένα νοσοκομείο δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Δεν διεκδικούμε ούτε δάφνες ούτε την πατρότητα κάθε θετικής εξέλιξης που αφορά τα ζητήματα υγείας στα νησιά μας. Θα είμαστε όμως απέναντι σε κάθε λογική που υποτιμά τους εργαζόμενους, τον λαϊκό παράγοντα και τους αγώνες του. Που αναπαράγει σωτήρες, καλλιεργώντας την ανάθεση και ξεδοντιάζοντας τους αγώνες και τις διεκδικήσεις μας. Γιατί σε τελευταία ανάλυση, η μόνη διέξοδος στην δύσκολη εποχή που ζούμε δεν βρίσκεται στα υπουργικά γραφεία. Βρίσκεται στους αγώνες μας, όσο και αν αυτό ενοχλεί και πρέπει να αποσιωπηθεί με κάθε τρόπο.

 

 

Από το Δ.Σ.

 

 

 

Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας : Αγαπητοί φίλοι με ενδιαφέρον και με προσοχή  διαβάσαμε  την ανακοίνωση σας και κρίνουμε σκόπιμο, μια και αναφέρεστε στο άρθρο που ανεβάσαμε για την επικείμενη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στο νησί μας και στο Γενικό Νοσοκομείο – Κ.Υ. Ικαρίας, να σας δώσουμε κι εμείς μια….οφειλόμενη απάντηση!!!

Κατ΄αρχήν αντιπαρερχόμαστε τον χαρακτηρισμό κινήτρων ή προθέσεων του συντάκτη του άρθρου που αναφέρετε στην ανακοίνωση σας, γιατί μάλλον είσαστε το λιγότερο αφελείς να “χρεώνετε” την υποκειμενική και ενυπόγραφη άποψη του αρθρογράφου για το γεγονός της λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας, ότι κινείται τάχα από κάποια …κίνητρα και προθέσεις. Από ποια και ποιες προθέσεις έχει άραγε;;;  Και μιλάμε για μια μικρή κοινωνία που γνωριζόμαστε καλά ο ένας με τον άλλο.

Δεύτερον, ίσως θα πρέπει να  διαβάζετε πιο προσεκτικά το άρθρο πριν βγάζετε ανακοινώσεις – καταγγελίες. Η έκφραση…..” Πολλά οφείλονται στην αθόρυβη αλλά ουσιαστική εργασία του Διοικητή  του Νοσοκομείου μας κ. Σταμάτη Καρδάση και το προσωπικό του νοσοκομείου” πιστεύετε αλήθεια ότι δεν συμπεριλαμβάνεστε μέσα στο προσωπικό του νοσοκομείου;;; Είσαστε κάτι το διαφορετικό;;

Τρίτον γνωρίζουμε και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο στόχος του συνοπτικού αυτού άρθρου ήταν να μεταφέρει την χαρά και την ικανοποίηση μας σαν απλοί Ικαριώτες στην αρχή και έπειτα σαν τοπικό μέσο επικοινωνίας, για το γεγονός της λειτουργίας του Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας. Δεν είχαμε στόχο ούτε να υποτιμήσουμε τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις σας για το θέμα, αφού κι εμείς όποτε μας δινόταν η ευκαιρία το δημοσιεύαμε από εδώ.

Άλλο περιμέναμε από εσάς, μια ανακοίνωση που να εκφράζετε τη χαρά και την ικανοποίηση σας για τη  επικείμενη λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου, που δεν την είδαμε και λυπούμαστε πολύ γι αυτό.

Εμείς εδώ θα πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη για την παράλειψη μας να αναφέρουμε ότι καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του Αξονικού  Τομογράφου έπαιξε και η όλη κινητοποίηση του Δήμου Ικαρίας και των πολιτικών κομμάτων που πήραν θέση για το θέμα.

Όσο για όλα τα άλλα θέματα υγείας στα οποία αναφέρεστε, πιστέψτε μας δεν τα υποτιμούμε, ούτε τα αγνοούμε, αλλά θεωρούμε ότι είναι θάματα ενός άλλου ή άλλων άρθρων που θα αναφερθούμε διεξοδικά για το καθένα ξεχωριστά. Εδώ ο στόχος αυτού του άρθρου ήταν αποκλειστικά η λειτουργία του Αξονικού Τομογράφου στο Νοσοκομείο μας.

Το άρθρο μας για όσους ενδιαφέρονται να το διαβάσουν : https://www.ikariaki.gr/%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%BF-%CE%B1%CE%BE%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B3/?fbclid=IwAR20_1Csp7bKXFOVGZJS30Yfk2Ub7Xe9QAF4VDsGTb2123KMnlnFNlAbT_Y

 

Για την Ικαριακή Ραδιοφωνία

Σωτήρης Πολίτης

About ikariaki.gr