Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ικαρίας & Φούρνων : Μαζική συμμετοχή στην απεργία της 14ης Ιανουαρίου 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

 

ΑΠ:256, 09/01/19

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Παιδείας  Έρευνας και Θρησκευμάτων

Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης    Βορείου Αιγαίου

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

Μέλη Συλλόγου

Γονείς και κηδεμόνες

ΚΟΙΝ:

ΔΟΕ

ΕΛΜΕ   Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

Σ.Ε.Π.Ε . Β. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΜΜΕ

 

Θέμα: Να αποσυρθεί τώρα το Νομοσχέδιο!

 

 Όχι στο προσοντολόγιο- μόνιμοι και μαζικοί διορισμοί τώρα!

 

Αποτελεί πλέον πάγια τακτική του Υπουργείου Παιδείας, η όποια νέα νομοθέτηση να γίνεται όταν τα σχολεία είναι κλειστά, ώστε να αποφύγουν την αντίδραση του εκπαιδευτικού κινήματος. Έτσι λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας, δυο μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, ανακοίνωσε το νέο σύστημα προσλήψεων- διορισμών, ενώ το εισήγαγαν  εσπευσμένα στη Βουλή τη Δευτέρα 7/1 (3 μέρες μόνο μετά τη λήξη της διαβούλευσης) και επιχειρούν να το ψηφίσουν με συνοπτικές διαδικασίες μέχρι την Παρασκευή 11/1. Αναρωτιόμαστε πότε αποδελτιώθηκαν τα χιλιάδες σχόλια και πότε λήφθηκαν υπόψη, ώστε να πραγματοποιηθούν οι όποιες αλλαγές!

 

Τι είναι όμως αυτό το νέο σύστημα προσλήψεων-διορισμών; Τίποτα παραπάνω από ένα προσοντολόγιο, το οποίο απαξιώνει τα βασικά πτυχία και την προϋπηρεσία των αναπληρωτών οι οποίοι τόσα χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.  Βασική κατεύθυνση της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, υπό τις  κατευθύνσεις των ΕΕ- ΟΟΣΑ,  είναι η προϋπηρεσία και το πτυχίο να μην κατοχυρώνουν αυτονόητο δικαίωμα μόνιμης εργασίας.

  

Τι προβλέπεται:

 • Στην ουσία μοιράζονται ισοβαρώς η προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά κριτήρια, ενώ μοριοδοτούνται και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.
 • Ορίζεται“ταβάνι” στην προϋπηρεσία, καθώς μοριοδοτείται με ένα μόριο ανά μήνα έως και τους 120 μήνες. Αναφαίρετο δικαίωμα κάθε συναδέλφου η αναγνώριση και η προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας για τον διορισμό στον κλάδο του/ στην ειδικότητά του.Εδώ και πολλά έτη χιλιάδες αναπληρωτές εργάστηκαν σε ένα σύστημα στο οποίο κυρίαρχο κίνητρο ήταν η απόκτηση προϋπηρεσίας, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα αλλαγή σε αυτό κριτήριο, με εξαίρεση εδώ και δύο έτη την τροπολογία της Ειδικής Αγωγής.
 • Καθιερώνονται κοινοί πίνακες για την πρόσληψη μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ. Οι νέοι πίνακες που θα δημιουργηθούν θα είναι κλειστοί και θα ανανεώνονται κάθε διετία.
 • Τα ακαδημαϊκά κριτήρια που μοριοδοτούνται είναι τα εξής: Διδακτορικό, Μεταπτυχιακό, Δεύτερο Μεταπτυχιακό, Δεύτερο Πτυχίο, ο βαθμός του βασικού Πτυχίου, Γνώση μιας ξένης γλώσσας, Πιστοποιημένη γνώση Η/Υ  και σεμινάρια 300 ωρών.
 • Μοριοδοτούνται τα κοινωνικά κριτήρια (τέκνα, μόνιμη αναπηρία).
 • Μεταφέρεται η προϋπηρεσία από κλάδο σε κλάδο. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί κάποιος συνάδελφος ΠΕ70 να μεταφέρει την προϋπηρεσία του στον πίνακα της ΕΑΕ, εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα. Παρομοίως κάποιος συνάδελφος οποιουδήποτε κλάδου, εφόσον κατέχει κάποιο β’ πτυχίο θα μπορεί να μεταφέρει την προϋπηρεσία του σε οποιονδήποτε άλλον πίνακα, αφού θα διαθέτει το τυπικό προσόν ένταξης. Ωστόσο οι συνάδελφοι ΠΕ 71/61 δεν έχουν τη δυνατότητα διορισμού στη γενική εκπαίδευση.
 • Επανέρχεται το ζήτημα της παιδαγωγικής επάρκειας, χωρίς αυτή να αποτελεί προαπαιτούμενο προσόν και που θα αναγκάσει τον εκπαιδευτικό να παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν αναφέρει αν θα παρέχεται δωρεάν με ευθύνη της πολιτείας.
 • Μετρά μόνο η πραγματική προϋπηρεσία και όχι τα μόρια που αποκτήθηκαν απο δυσπρόσιτες/ απομακρυσμένες περιοχές.
 • Μπαίνουν οι βάσεις για την αξιολόγηση των συναδέλφων και μετά τον διορισμό με την αναφορά σε εξετάσεις και κριτήρια καταλληλότητας των εκπαιδευτικών.

 

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ!

 

Πετούν στον κάλαθο των αχρήστων  τους εκατοντάδες μήνες προϋπηρεσίας,  τα χρόνια περιπλάνησης και αβεβαιότητας χιλιάδων εκπαιδευτικών που αναπληρώνουν τον εαυτό τους. Απαξιώνουν το βασικό πτυχίο, συνθλίβοντας τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από αυτό, καθώς το εξισώνουν με κριτήρια ακαδημαϊκά, ωθώντας τους συναδέλφους αναπληρωτές σε ένα αέναο κυνήγι προσόντων (μεταπτυχιακά, διδακτορικά, σεμινάρια) για ν’ αποδείξουν ποιος είναι πιο άξιος ή καταλληλότερος για να διεκδικήσει μια θέση εργασίας. Το νέο σύστημα προσλήψεων δημιουργεί τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών (για μια ακόμα φορά) και τελικά λειτουργεί σαν μηχανισμός ανακύκλωσης της ανεργίας, καθώς θα οδηγηθούν στην απόλυση χιλιάδες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν τη δημόσια εκπαίδευση εδώ και πολλά έτη. Απαξιώνει το πτυχίο και τις τετραετείς σπουδές από το δημόσιο, κρατικό πανεπιστήμιο.

Το πτυχίο μοριοδοτείται και ως προς τον βαθμό του. Ειδικότερα για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, για μια ακόμη φορά, υποτιμάται το βασικό πτυχίο καθώς εξισώνεται με μονοετές ή διετές μεταπτυχιακό και σεμινάρια 300 ωρών! Ωθεί τους συναδέλφους στο να αναζητήσουν επί πληρωμή διαπιστευτήρια για το δικαίωμα στην εργασία, όπως επιπλέον τίτλοι σπουδών, πιστοποιήσεις, ξένες γλώσσες, χειρισμός υπολογιστή κ.λπ.

Το  “τρέξτε σε όλη τη χώρα να μαζέψετε μόρια, υπηρετήστε στα δυσπρόσιτα για να τα διπλασιάσετε” έγινε “μεζέψτε τίτλους σπουδών, πιστοποιήσεις, πληρώστε για να διοριστείτε” …

Εμείς απαντάμε ότι δε τους χαρίζουμε ούτε μία μέρα! Δε θα παζαρέψουμε το μέλλον και την εργασιακή περιπλάνηση χιλιάδων εκπαιδευτικών.

 

Διεκδικούμε:

 • Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς με βάση αποκλειστικά το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
 • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία. Κανένα προσοντολόγιο, να μη χαθεί ούτε μια μέρα προϋπηρεσίας.
 • Εξίσωση όλων των εργασιακών, συνδικαλιστικών, εκπαιδευτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μονίμων- αναπληρωτών
 • Nα διοριστούν τώρα όλοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και οι συνάδελφοι ΕΕΠ – ΕΒΠ

 

Καλούμε :

 • Σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της 11/1, αλλά και σε όλα τα κινηματικά γεγονότα που οργανώνονται από τα σωματεία και τις συλλογικότητες των αναπληρωτών.
 • Για την Ικαρία, καλούμε τους συναδέλφους που δε θα μεταβούν στην Αθήνα σε κινητοποίηση- ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, στις 11 το πρωί στις πλατείες Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Χριστού Ραχών.
 • Όλα τα Σωματεία, ΣΥΛΛΟΓΟΙ και ΕΛΜΕ, να πάρουν αποφάσεις καταδίκης των κυβερνητικών σχεδίων. Να απαιτήσουν απόσυρση του νομοσχεδίου απολύσεων!
 • Τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες μετά την επίσπευση της κατάθεσης και ψήφισης του νομοσχεδίου να οργανώσουν τον αγώνα και να κυρήξουν απεργία και αύριο Πέμπτη 10/1
 • Όλους τους συναδέλφους, μόνιμους και αναπληρωτές να δώσουν το παρόν στο δίκαιο αγώνα των συναδέλφων αναπληρωτών, να παλέψουν για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις!

          Συμμετέχουμε μαζικά σε όλες τις κινητοποιήσεις! Κλιμακώνουμε την πάλη αμέσως μετά για να μην περάσει το κυβερνητικό σχέδιο! Ενωμένοι, να προσπεράσουμε την ηττοπάθεια και τον συμβιβασμό, που καλλιεργεί ο κυβερνητικός συνδικαλισμός! Δεν περισσεύει κανείς!  Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και το  δικαίωμα όλων στη μόνιμη και σταθερή εργασία! Το σχολείο έχει ανάγκη όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται όλα τα προηγούμενα χρόνια κι ακόμα περισσότερους!

 

Για το ΔΣ

 

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

Μηλιάδου Ανθή                                                            Γεωργιάδη Σοφία

 

 

 

Αθήνα 11/1/2019

Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε δυναμικά τον αγώνα!

Τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε δυναμική συνέχιση του αγώνα μέχρι την απόσυρση του νομοσχεδίου για το σύστημα διορισμών – προσλήψεων μόνιμων και αναπληρωτών που κλέβει την προϋπηρεσία των συναδέλφων που επί σειρά ετών στηρίζουν με τις ζωές τους το δημόσιο σχολείο.
Κηρύσσουμε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 (24ωρη απεργία για τη Δ.Ο.Ε. και 3ωρη στάση εργασίας 11:00 – 14:00 με τη δυνατότητα επιπλέον κήρυξης 3ωρης από τις Ε.Λ.Μ.Ε. για την Ο.Λ.Μ.Ε. για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων).
Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Βουλή τη Δευτέρα 14/1/2019 και ώρα 15:00 με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Για τα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. – Ο.Λ.Μ.Ε.

 

Ο Πρόεδρος της Δ.Ο.Ε.                                                                         Ο Πρόεδρος της Ο.Λ.Μ.Ε.
Κικινής Θανάσης                                                                                   Κωνσταντίνου Νικηφόρος

 

 

 

 

 

Αρ. Πρωτ. 1171

Αθήνα 13/1/2019

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.

 

Θέμα: Κήρυξη διευκολυντικής 3ωρης στάσης εργασίας

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κατόπιν της υποβολής αιτημάτων Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφέρειας (Σάμου, Ικαρίας-Φούρνων) για την κήρυξη 3ωρης στάσης εργασίας από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. η οποία σε συνδυασμό με αντίστοιχη στάση των Συλλόγων θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής των μελών τους στην κινητοποίηση της Δευτέρας 14/1 στη Βουλή, διευκολύνοντάς τους στην επιστροφή στις περιοχές τους όπου υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης μόνο την Τρίτη 15/1,

 

κηρύσσει 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας την Τρίτη 15/1 από ώρα 8:00 μέχρι 11:00 π.μ.

 

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

 

Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

Κικινής Θανάσης                                               Τρούλης Γιώργος

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΙΚΑΡΙΑΣ – ΦΟΥΡΝΩΝ

 

ΑΠ:260, 14/01/19

ΠΡΟΣ:

Υπουργείο Παιδείας

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

ΔΟΕ

Μέλη Συλλόγου

 

Θέμα: Κήρυξη στάσης εργασίας για το Σύλλογο την Τρίτη 15/1

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κηρύττει διευκολυντική στάση εργασίας τη Τρίτη 15/1 για τις 3 πρώτες ώρες του πρωινού προγράμματος, για όσους συναδέλφους συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας 14/1 στην Αθήνα και θέλουν να μετακινηθούν την Τρίτη προς Ικαρία και Φούρνους. Ως εκ τούτου το Δ.Σ. του Συλλόγου κηρύσσει συμπληρωματική στάση εργασίαςγια τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού (11-13.15) ώστε να μπορούν να επιστρέψουν οι συνάδελφοι που μετακινήθηκαν στην Αθήνα. Καθώς έχουν προκηρυχθεί αθροιστικά 6 ώρες, όλοι οι συνάδελφοι ανεξαρτήτως προγράμματος καλύπτονται να μην πάνε καθόλου στο σχολείο, δηλώνοντας ότι συμμετέχουν σε δυο στάσεις εργασίας.

 

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                Η Γραμματέας

Μηλιάδου Ανθή                                                            Γεωργιάδη Σοφία

Check Also

Έλενα Κούβδου: Μια παγκόσμια πρωταθλήτρια μπορεί να γίνει η διαιτολόγος σου

Τη γνωρίσαμε ως αθλήτρια του N.O.B. Τη θαυμάσαμε ως παγκόσμια πρωταθλήτρια του πόλο με την …