Home ΚοινωνίαΕπικαιρότητα Πρόσκληση τουριστικών θεμάτων 2019 (…δώστε μας μια απάντηση η Ικαρία ανήκει ακόμα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου;;)

Πρόσκληση τουριστικών θεμάτων 2019 (…δώστε μας μια απάντηση η Ικαρία ανήκει ακόμα στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου;;)

by ikariaki.gr
32 views

Table of Contents

Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας : Δημοσιεύουμε σήμερα την Πρόσκληση της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για συζήτηση των τουριστικών θεμάτων που η Περιφέρεια θα προβάλει μέσα στο 2019, αλλά μάλλον μέσα στα 20 θέματα που κατεβάζουν για συζήτηση δεν υπήρχε χώρος πουθενά για το νησί της Ικαρίας (εκτός από μια μικρή αναφορά στην Β ενότητα για το κρασί μας). η ερώτηση μας είναι συγκεκριμένη, έγινε από ανθρώπινο λάθος; (να το καταλάβουμε), εσκεμμένα (δεν θέλουμε να το πιστέψουμε) ή από δική μας ευθύνη (Επαρχείο – Δήμος) μη εκδήλωσης ενδιαφέροντος; (πράγμα που σίγουρα δεν θέλουμε να το πιστέψουμε).

Όπως και να έχει περιμένουμε σαν Ικαριακή κοινωνία μια υπεύθυνη απάντηση γι αυτή την σημαντική σας παράλειψη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                                

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ                                        

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ & ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

Μυτιλήνη,  27 Φεβρουαρίου 2019

Αρ. Πρωτ. 1742

Προς: Τακτικά & Αναπληρωματικά Μέλη

banner

της Περιφερειακής Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων & Θεμάτων Αγροδιατροφής

(Ως Πίνακα Αποδεκτών)

Κοιν.: 1. Δ/νση Τουρισμού Π. Β. Αιγαίου

2. Δ/νση Διαφάνειας & Ηλεκτρ Διακυβ. Π. Β. Αιγαίου

ΘΕΜΑ : 1η Συνεδρίαση Περιφερειακής Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων & Θεμάτων Αγροδιατροφής

1. Έχοντας υπόψη:

α) Τις διατάξεις του Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης». Ορκομωσία

β) Τις διατάξεις του Π.Δ. 137/2010 «Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου».

γ) Την αριθμ. πρωτ. 6349/355/10.02.2017 (ΦΕΚ 6061/Β’/08-03-2017) Απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου περί ορισμού Αντιπεριφερειαρχών.

δ) Την αριθμ. πρωτ. 7745/451/17.02.2017 (ΦΕΚ 5459/Β’/01-03-2017) Απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου περί «Μεταβίβασης αρμοδιοτήτων σε Αντιπεριφερειάρχες στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου».

ε) Την αριθμ. 173/αριθμός πρακτικού 20/19.09.2017 (ΑΔΑ: Ω19Τ7ΛΩ-ΒΝ6) Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου με θέμα: «Ορισμός Περιφερειακής Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων & Θεμάτων Αγροδιατροφής και μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου» και  σύμφωνα με την οποία ορίσθηκαν τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη κατά το άρθρο 164 του Ν. 3852/2010.

στ) Την αριθμ. 14/αριθμός πρακτικού 2/01.02.2018 (ΑΔΑ: 6Σ7Ω7ΛΩ-3Η4) Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου με θέμα: «Έγκριση Τροποποίησης αρμοδιοτήτων Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων & Θεμάτων Αγροδιατροφής. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του Περιφερειακού Συμβουλίου» και  σύμφωνα με την οποία ορίσθηκαν οι αρμοδιότητες της Επιτροπής.

ζ) Την αριθμ. 64239 / 3351 / 16.11.2017 (ΑΔΑ: 7Ξ7Β7ΛΩ-Θ7Υ) Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών & Διοικητικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για γραμματειακή υποστήριξη της Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων & Θεμάτων Αγροδιατροφής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

η) Την παρ. 9 του  άρθρο 6,  του Ν.4071/2012 (Στις νησιωτικές περιφέρειες το συμβούλιο μπορεί να συνεδριάζει και μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις).

θ) Την αριθ. ΔΙΑΔΠ/Α/7841 Απόφαση (ΦΕΚ 539/Β’/21-04-2005) (Συνεδρίαση συλλογικών οργάνων με τηλεδιάσκεψη)

  • Σας καλούμε να προσέλθετε για συνεδρίαση  η οποία θα γίνει με τηλεδιάσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Π. Κουντουριώτη 1, Μυτιλήνη 81 100, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Χίου (Πολυτεχνείου 1), στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Σάμου (Διοικητήριο Σάμου), στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕ Λήμνου (Επαρχείο Λήμνου) στις 04 Μαρτίου 2019, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:00 προκειμένου να συζητήσετε και να λάβετε αποφάσεις επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

ΘΕΜΑ 1ο : Α΄ Εξειδίκευση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2019

Εισηγήτριες: Αγγελική Σαραντινού, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Τουρισμού Πολιτισμού

Αγγελική Πολυτάκη, Προϊσταμένη Δ/νσης Τουρισμού

Σημείωση:

Παρακαλούνται τα τακτικά μέλη σε περίπτωση κωλύματος να ειδοποιούν τους αναπληρωτές τους και στη συνέχεια τη γραμματεία της επιτροπής. Οι αναπληρωτές αναγράφονται στον παρακάτω πίνακα αποδεκτών σύμφωνα με την σειρά ορισμού  των τακτικών μελών δηλ. αναπληρωτής της κας Αγγελικής Σαραντινού είναι ο κ. Γεώργιος Βογιατζής κ.ο.κ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΒΟΡ. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ            

1. κ. Κωνσταντίνος Αδαμίδης  Πρόεδρος
2. κα Αγγελική Σαραντινού Τακτικό Μέλος
3. κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Τακτικό Μέλος
4. κ. Πολυκράτης Κωνσταντινίδης Τακτικό Μέλος
5. κ. Εμμανουήλ Κράκαρης Τακτικό Μέλος
6. . κ. Ιωάννης Σπιλάνης Τακτικό Μέλος
7. κ. Αλέξανδρος Σταθακίος Τακτικό Μέλος
8. κ. Γεώργιος Βογιατζής Αναπ/κό Μέλος
9. κ. Κωνσταντίνος Βεργίνας Αναπ/κό Μέλος
10. κ. Βασίλειος Πανουράκης Αναπ/κό Μέλος
11 κ. Ηρακλής Βερβέρης Αναπ/κό Μέλος
12. κα. Αγλαΐα Αργυρούδη Αναπ/κό Μέλος
13. κα Αγλαΐα Κυρίτση Αναπ/κό Μέλος

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Μυτιλήνη,  19 – 02 – 2019

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ                      Αρ.Πρωτ : 11113/63

ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Προς: Περιφερειακή Επιτροπή                                                                                             

                                                                                    Τουριστικών Θεμάτων & 

                                                                                    Θεμάτων Αγροδιατροφής

  Κοιν.: 1. Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο

                 για Θέματα Τουρισμού      

             2. Εκτελεστικό Γραμμ. ΠΒΑ

                                                                                     3. Γεν. Δ/ντη Ανάπτυξης 

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Θέμα: «Α΄ Εξειδίκευση Προγράμματος Τουριστικής Προβολής 2019»

Με την υπ’ αριθμ. 11/12-12-2018 απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής Π.Β.Α. (ΑΔΑ: ΩΓΘΝ7ΛΩ-ΡΥΚ), την υπ’ αριθμ. 2/20-12-2018 απόφαση της Επιτροπής Τουριστικών Θεμάτων & Θεμάτων Αγροδιατροφής (ΑΔΑ: Ψ1Ε27ΛΩ-Ζ4Β), και την υπ’ αριθ. 43/18-01-2019 (ΑΔΑ: 7ΝΣΨ7ΛΩ-ΘΚΦ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Π.Β.Α., εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2019. Με την παρούσα εισήγηση επανερχόμαστε προκειμένου να εξειδικεύσουμε:

Α. στον τομέα των δράσεων που αφορούν σε «Διοργανώσεις – Συνδιοργανώσεις Πολιτιστικών Γεγονότων / Αθλητικών Διοργανώσεων Πανελλήνιας ή Διεθνούς Εμβέλειας». Η επιδίωξη της διοργάνωσης και φιλοξενίας μεγάλης εμβέλειας πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων αποτελεί μια γνωστή και συνήθη πρακτική για το τουριστικό marketing των προορισμών. Η πρακτική αυτή ακολουθείται από πολλούς τουριστικούς προορισμούς, ειδικά μάλιστα σε περιπτώσεις που η τουριστική εικόνα τους έχει πληγεί από αρνητικά γεγονότα, όπως έχει συμβεί στο Βόρειο Αιγαίο με τη μεταναστευτική κρίση. Η σύνδεση του προορισμού με ένα μεγάλης σημασίας και εμβέλειας γεγονός λειτουργεί θετικά στην τουριστική του εικόνα, του προσδίδει προβολή και αποτελεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει τα τουριστικά του θέλγητρα.

Στην περίπτωση των πολιτιστικών διοργανώσεων οι προορισμοί προβάλλουν ένα ελκυστικό πολιτιστικό προφίλ, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τους πολιτιστικούς πόρους που διαθέτουν και τη δυνατότητα να τους εντάξουν με επιτυχία στην τουριστική διαδικασία, προσελκύοντας κοινό με ειδικό πολιτιστικό ενδιαφέρον και αναπτύσσοντας στην πράξη πολιτιστικό τουρισμό. Αντίστοιχα μπορούν να λειτουργήσουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα πανελλήνιας ή ακόμη και διεθνούς εμβέλειας, ειδικά μάλιστα όταν αυτά συνδέονται με αθλητικές δραστηριότητες στις οποίες παραδοσιακά διακρίνονται τα νησιά της Π.Β.Α. Ενδεικτικά αναφέρονται ως παράδειγμα τέτοιας διοργάνωσης τα πρωταθλήματα ιστιοπλοΐας, και γενικότερα ο ναυταθλητισμός (κολύμβηση, υδατοσφαίριση), η διοργάνωση ημιμαραθώνιων δρόμων και αγώνων ποδηλασίας, ορειβασίας, κωπηλασίας κ.λ.π που μπορούν να αποτελέσουν πόλους έλξης επισκεπτών, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα θέλγητρα και τους πόρους των νησιών.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται να ενταχθούν στο Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2018, οι παρακάτω εκδηλώσεις.

Επισημαίνεται ότι περιλαμβάνονται όσες δράσεις υποστηρίχθηκαν επιτυχώς και τις προηγούμενες χρονιές ή έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα ως προτάσεις στην υπηρεσία. Για νέες προτάσεις που θα έρθουν σε γνώση της υπηρεσίας θα ακολουθηθεί εκ νέου διαδικασία έγκρισης.

1. Συνδιοργάνωση της μουσικής – εκπαιδευτικής εκδήλωσης ΜΟ-ΤΟ Key σε συνεργασία με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου που υποστηρίζει τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΟ-ΤΟ Key θα λάβει χώρα για τρίτη συνεχή χρονιά τον Μάρτιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα τα εκπαιδευτικά προγράμματα του φεστιβάλ στα 4 χρόνια που γίνονται έχουν παρακολουθήσει περίπου 5.000 μαθητές α/βάθμιας και β/θμιας εκπαίδευσης στην Λέσβο, στην Χίο και στην Αθήνα.

2. Συνδιοργάνωση των ποδηλατικών αγώνων 4ο LESVOS ENDURO MTB σε συνεργασία με το Αναγνωστήριο Αγιάσου που θα λάβουν χώρα στις 13-14 Απριλίου στην Αγιάσο με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου.

Επισημαίνεται ότι από πέρυσι ο συγκεκριμένος αγώνας έχει λάβει πανελλήνιο χαρακτήρα, καθώς εντάσσεται στους αγώνες «Enduro Greek Series 2019» και οι συμμετοχές προβλέπεται ότι θα ξεπεράσουν τις 150, οι περισσότερες εκ των οποίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Οι υπόλοιποι αγώνες θα γίνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ναύπακτο, στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, στον Παρνασσό, στο Βελβεντό και στο Βαλτετσίνικο Αρκαδίας. Το γεγονός ότι σ’ όλη την Ελλάδα επιλέγεται ένα μόνο νησί, και μάλιστα η Λέσβος, για τη διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα επιβεβαιώνει τα φυσικά πλεονεκτήματα του τόπου μας και προοιωνίζεται ένα λαμπρό μέλλον για την ανάπτυξη της ορεινής ποδηλασίας και του ποδηλατικού τουρισμού στη Λέσβο. Ο συγκεκριμένος αγώνας έχει στόχο τη διαφήμιση και προβολή της υπαίθρου του νησιού, αφού θα περάσει από μονοπάτια, νομές, πλακόστρωτα, δασικούς ή αγροτικούς δρόμους και περιοχές με έντονα στοιχεία αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος. Επιδιώκεται επίσης η καλλιέργεια και προώθηση του ορεινού αθλητισμού, η τόνωση της τοπικής αγοράς και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

3. Συνδιοργάνωση ποδηλατικών αγώνων 6ο MOLYVOS URBAN MTB RACE  σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου. Ο αγώνας που γίνεται τα τελευταία 5 συνεχή χρόνια μέσα στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού του Μολύβου, από το 2018 εντάσσεται στο καλεντάρι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (UCI).

Μετά την υποβολή από τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και την έγκριση σχετικού φακέλου από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδηλασίας (UCI) θα πραγματοποιηθούν οι εξής αγώνες:

 α) Lesvos -Molyvos Mtb SHC Stage Race S1(τετραήμερος αγώνας ΕΤΑΠ) που θα πραγματοποιηθεί στις 4-7 Ιουνίου του 2019 και

 β) το Lesvos – Molyvos Urban mtb HC XCO Race που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου 2019 παράλληλα με τον καθιερωμένο αγώνα του Molyvos Urban και τους αγώνες για τα παιδιά.

Στο παρακάτω link  http://www.uci.ch/mountain-bike/calendar/  είναι ήδη αναρτημένοι οι δύο αγώνες, στην ιστοσελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδηλασίας με τις παραπάνω ονομασίες.

Οι βαθμολογίες των αθλητών από τον Μάιο 2018 και μετά , θα οδηγούν στην τελική κατάταξη για την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Οι αγώνες τάξης S1 που εντάχθηκαν φέτος  δίνουν περισσότερους βαθμούς στους συμμετέχοντες αθλητές και η διοργάνωση 2 αγώνων, θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο στους αθλητές , τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό για να προσέλθουν και να αγωνισθούν.

Στο 6ήμερο του φετινού 6th Molyvos Urban MTB εκτός των δύο διεθνών αγώνων που θα διεξαχθούν σε όλη την ευρύτερη περιοχή (Πέτρα, Σκαμνιά, Στύψη) περιλαμβάνονται παιδικοί αγώνες, ο κλασσικός Molyvos Urban MTB για τους ντόπιους αθλητές, ημερίδα και εκδηλώσεις απονομής.

4. Συνδιοργάνωση της 8ης Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας «Αρίων» στο Μόλυβο σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, 1-7 Αυγούστου. Επιδιώκεται η ενίσχυση της διαφοροποίησης του τουριστικού προϊόντος του νησιού και η προώθηση του πολιτιστικού/εκπαιδευτικού  τουρισμού, ενώ παράλληλα επιδιώκεται η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η δημιουργία ζωντανών πυρήνων πολιτισμού στα νησιά της Περιφέρειας.

Σημαντικοί καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο θα επισκεφθούν τον Μόλυβο, την πατρίδα του κιθαρωδού «ΑΡΙΩΝΑ» για να πάρουν μέρος σ’ αυτή την μεγάλη διοργάνωση που περιλαμβάνει καθημερινά για μία εβδομάδα μεγάλες συναυλίες, Ακαδημία Κιθάρας υψηλού επιπέδου με συμμετοχές από όλο τον κόσμο, ημερίδα, και μουσικοθεατρικό εργαστήρι για παιδιά. Οι δράσεις απευθύνονταν σε παιδιά, μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές και καθηγητές, ενώ οι συναυλίες είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό.

Φοιτητές από διάφορες χώρες εκτός της Ελλάδας όπως Κίνα, Σερβία, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Τουρκία οι οποίοι πήραν  μέρος σε κύκλους μαθημάτων, διαγωνισμούς, προετοιμασία για εισαγωγή στις Μουσικές Ακαδημίες με το μεγάλο Γερμανό κιθαρίστα H. Käppel, ακροάσεις για εισαγωγή στη Διεθνή Ακαδημία Κιθάρας του Koblenz, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με μουσικούς που δεν είναι κιθαρίστες, γεγονός που τους βοήθησε να διευρύνουν την ερμηνευτική τους προσέγγιση.

Στην φετινή διοργάνωση θα συμμετέχουν τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ σε μία μοναδική Συναυλία 50 καλλιτεχνών που θα γίνει στο Κάστρο του Μολύβου και θα είναι η έναρξη τους Διεθνούς Φςστιβάλ.

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση θα βρείτε στα παρακάτω link:

www.arionacademy.com

5. Συνδιοργάνωση 3ου ERESOS LAVA WEEKEND

Συνδιοργάνωση της ΠΒΑ σε συνεργασία με τον Φορέα Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού ποδηλατικού και δρομικού αγώνα με την ονομασία 3ο ERESOS LAVA WEEKEND

 

6. Διοργάνωση προφεστιβαλικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου

Στο περιθώριο του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο 2019, η Περιφέρεια θα διοργανώσει προφεστιβαλικές εκδηλώσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διαφορετικά σημεία του νησιού:

Οι εν λόγω εκδηλώσεις έχουν στόχο να καταστεί το νησί κορυφαίος προορισμός για ένα μουσικόφιλο διεθνές κοινό, να καλλιεργηθεί η μουσική παιδεία στους ντόπιους αλλά και σε όσους επισκέπτονται τον τόπο, να εμπλακεί η Λέσβος σε διεθνείς συνεργασίες πολιτισμού με αντίστοιχα μουσικά φεστιβάλ – προορισμούς, σχολεία και παν/μια ανά τον κόσμο, να αναδειχθούν τα ιστορικά μνημεία του νησιού και η οικιστική ομορφιά του τόπου επιλέγοντάς ως προνομιακούς χώρους για την εκτέλεση κοντσέρτων και μουσικών διαλειμμάτων ιδιαίτερα σημεία του νησιού και να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να συμμετέχουν σε μουσικά ακούσματα και μουσικά γεγονότα πολύ υψηλών προδιαγραφών. Στο πλαίσιο της πραγμάτωσης αυτών των στόχων, το φεστιβάλ διαμέσου των διεθνών συμπράξεών του, των διάσημων καλλιτεχνών του, της συνεργασίας του με πρεσβείες και αντιπροσωπείες άλλων ευρωπαϊκών χωρών, του διεθνούς και ελληνικού Τύπου προβάλλει το νησί της Λέσβου και το διαχρονικό πολιτισμό του Αιγαίου.

Στις εν λόγω προφεστιβαλικές εκδηλώσεις θα λάβουν μέρος καλλιτέχνες υψηλού κύρους και διεθνούς αναγνώρισης. Επισημαίνεται ότι το Φεστιβάλ το 2017 κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας από το Classical:NEXT, ένα από τα σημαντικότερα διεθνή φόρουμ για την κλασική μουσική, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί πολύ σημαντικό για το νησί της Λέσβου εγχείρημα που ενισχύει την αναγνωρισιμότητα του προορισμού σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Απώτερος στόχος είναι να καταστεί η Λέσβος, μέσω της προσέλκυσης επισκεπτών εξειδικευμένου καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, προορισμός μουσικού τουρισμού.   

7. Συμμετοχή της ΠΒΑ στη διοργάνωση αγώνα δρόμου βουνού 4ο LESVOS TRAIL

Στην προσπάθεια της ΠΒΑ για την τοποθέτηση της Λέσβου στις τουριστικές αγορές ως ένας εναλλακτικός προορισμός διοργανώνοντας παράλληλα μεγάλες διοργανώσεις για όλες αυτές τις κάθετες αγορές (Περιπατητικός, Ποδηλατικός, Πολιτιστικός, Γαστρονομίας, Ιστιοπλοϊκός κλπ), θα συμμετάσχει στη συνδιοργάνωση του αγώνα δρόμου βουνού 4ο LESVOS TRAIL. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 5-6 Οκτωβρίου 2019 για τέταρτη συνεχή χρονιά 2019 στην ευρύτερη περιοχή της Πέτρας, του Μολύβου και του ορεινού όγκου του Λεπετύμνου, σε καταπληκτικές διαδρομές της Λέσβου, αποτελώντας μία μοναδική ευκαιρία για όσους θέλουν να απολαύσουν το Αιγαιοπελαγίτικο νησί, τρέχοντας το. Όμορφες παραλίες και βουνά, πεύκα και δάση από καστανιές, ηφαιστειακά και αρχαιολογικά τοπία, καθώς και ένα εκτεταμένο δίκτυο από μονοπάτια πεζοπορίας.

Ένας διεθνής αγώνας που συνεχίζει ως θεσμός με πολύ μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή αθλητών από διάφορες χώρες.

Οι αγώνες LESVOS TRAIL 25χλμ και LESVOS RUNNING 13χλμ απευθύνονταν στους λάτρεις του αγώνα δρόμου βουνού, που αποζητούν μια όμορφη εμπειρία αντοχής σε ανυπέρβλητης ομορφιάς φυσικά τοπία, ενώ τα LESVOS WALK, MOLYVOS NIGHT RUNNING, και LESVOS KIDS δημιούργησαν διαφορετικές και αξέχαστες αναμνήσεις σε όλη την οικογένεια.

Το Lesvos Trail διοργανώθηκε και χρηματοδοτήθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2016, με δεκάδες συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου (ΕΤΑΛ), στο πλαίσιο του προγράμματος F.O.O.T. Olivetrails σε συνεργασία με τοπικούς φορείς της Λέσβου και μεταξύ αυτών και της ΠΒΑ. Το 2018 ο αγώνας διοργανώθηκε από την ΠΒΑ, σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, το ΝΠΔΔ του Δήμου Λέσβου και το Επιμελητήριο Λέσβου.

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση στο: http://lesvostrail.eu/

8. Συνδιοργάνωση του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΕΞΙΑΣ 2ST EUPHORIA LESVOS

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα συνδιοργανώσει σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου, το δεύτερο φεστιβάλ για την ευεξία ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΥΕΞΙΑΣ 2ST EUPHORIA LESVOS που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο 2019 στην ευρύτερη περιοχή Εφταλούς-Μολύβου –Πέτρας και θα περιλαμβάνει εναλλακτικές δράσεις με Περπάτημα, Ποδήλατο, Yoga, Nia, Qigong, Mindfulness, Reiki, Pilates-Aerobic, Tai Chi, Spa Therapies, Lectures, Παιδικές Δράσεις, Μουσική, Κινηματογράφο κλπ.

Για τις ανάγκες του φεστιβάλ θα διαμορφωθούν κατάλληλοι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι στις παραπάνω περιοχές και θα υπάρχει συνεργασία με ξενοδοχεία και ιδιώτες που ασχολούνται με το εναλλακτικό κομμάτι.

Μετά την πρώτη διοργάνωση ενός τέτοιου πρωτοποριακού φεστιβάλ σε μία περιοχή που δέχεται επισκέπτες γι αυτές τις δράσεις πιστεύουμε ότι μπήκε η βάση ώστε να βοηθήσει ακόμη πιο πολύ την προσέλκυση αυτών των « ειδικών ομάδων» τουρισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση στο : https://euphoria-lesvos.com

9. Διεθνής Ιστιοπλοϊκός Αγώνας “Aegean Regatta 2019”

Η “Regatta του Αιγαίου” θα γίνει φέτος για 19η χρονιά. Ο αγώνας θα γίνει τον Αύγουστο 2019, στη διαδρομή Μυτιλήνη – Πλωμάρι – Οινούσσες – Ψαρά. Κάθε χρόνο συμμετέχουν σκάφη και πληρώματα τόσο από την Ελλάδα, όσο και από χώρες του εξωτερικού. Καθώς στη φετινή διαδρομή συμπεριλαμβάνονται τέσσερις σταθμοί σε νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος και Χίος), η διοργάνωση αποτελεί σημαντική ευκαιρία τουριστικής προβολής για τα νησιά της Π.Β.Α., και παράλληλα τόνωσης της τουριστικής κίνησης, καθώς οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους επισκέπτονται τα λιμάνια-σταθμούς, διανυκτερεύουν και καταναλώνουν προϊόντα και υπηρεσίες.

10. Συνδιοργάνωση Διεθνούς Θερινού Σχολείου με θέμα «UNESCO Global Geoparks and Geotourism Development»

Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και το Τμήμα Γεωγραφίας του Παν/μίου Αιγαίου, θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Θερινό Σχολείο Γεωπάρκων για 11η συνεχή χρονιά. Το Θερινό Σχολείο Γεοπάρκων έχει εξαιρετικά μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχές από όλον τον κόσμο, όπως Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Κίνα, Ιαπωνία, κα. Απευθύνεται σε στελέχη Γεωπάρκων, φορείς αυτοδιοίκησης και επιστημονικούς φορείς που συνεργάζονται με γεωπάρκα, ερευνητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, και υποψήφιους διδάκτορες με αντικείμενο των σπουδών τους τη διατήρηση και διαχείριση της γεωλογικής μας κληρονομιάς, των γεωπάρκων και των γεωτόπων, το γεωτουρισμό και την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Επομένως, ως θεσμός πλέον συγκεντρώνει έντονο διεθνές ενδιαφέρον και προβάλλει τη Λέσβο ως αειφόρο τουριστικό προορισμό, ως κέντρο εκπαίδευσης και πρότυπο για τη δημιουργία και τη λειτουργία των γεωπάρκων σε όλο τον κόσμο. Μέσω της δράσης αυτής, πέραν της προώθησης της Λέσβου ως γεωπάρκο προστατευόμενο από την Unesco, δίνεται η ευκαιρία στους φιλοξενούμενους, να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τις ομορφιές του προορισμού.

11. Εκδήλωση στο κάστρο Μύρινας

Η ΠΒΑ προγραμματίζει για Τρίτη συνεχή χρονιά να συνδιοργανώσει εκδήλωση – συναυλία στο Κάστρο Μύρινας τον Αύγουστο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Εκπαίδευσης Πολιτισμού Αθλητισμού Δήμου Λήμνου και τη Δημοτική Κοινότητα Μύρινας. Στο πλαίσιο προώθησης δράσεων πολιτιστικού τουρισμού, κρίνεται ότι η εν λόγω ενέργεια πρόκειται να αναδείξει το κάστρο Μύρινας σε ζωντανό χώρο πολιτισμού και θα δοθεί κίνητρο σε ντόπιους και τουρίστες να το επισκεφθούν.

12.  8ος Διεθνής Ημιμαραθώνιος Χίου, 2019

Ο ετήσιος θεσμός που διοργανώνεται στον Κάμπο της Χίου περιλαμβάνει αγώνα ημμαραθώνιο (21,5 χλμ), αγώνα δρόμου 10,5 και 5 χιλιομέτρων,(τρέξιμο και δυναμικό βάδισμα), καθώς και αγώνα 1.500 μ. για παιδιά. Κάθε χρόνο ο αγώνας γίνεται στο τέλος της θερινής περιόδου και φέτος προγραμματίζεται για την 1η Σεπτεμβρίου. Η μοναδικότητα του αγώνα συνίσταται στο γεγονός ότι οι δρομείς έχουν την ευκαιρία να αγωνιστούν στον μοναδικό παραδοσιακό οικισμό του Κάμπου της Χίου, που είναι προστατευόμενος από το ΥΠ.ΠΟ, ως ιστορικός τόπος. Αυτό προσελκύει πολλούς συμμετέχοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στην περσινή διοργάνωση, οι συμμετοχές ήταν από 16 χώρες και το γεγονός πρόβαλε τη Χίο ως προορισμό αθλητικού τουρισμού, δίνοντας ταυτόχρονα το στίγμα της ιδιαίτερης πολιτισμικής φυσιογνωμίας του τόπου. 

13. Μουσικό Φεστιβάλ Χίου

Το Μουσικό Φεστιβάλ Χίου διοργανώθηκε στη Χίο το 2017 και το 2018, και πρόκειται να διοργανωθεί για τρίτη χρονιά, με στόχο να συνδυάσει τα πολιτιστικά τοπία του νησιού με συναυλίες, σύγχρονο μουσικό θέατρο και εκθέσεις, καθώς και δράσεις για παιδιά και εφήβους. Απλώνεται χρονικά σε δύο περιόδους – μία καλοκαιρινή (Ιούλιος/Αύγουστος) και μία χειμερινή (Νοέμβριος). Η επιτυχημένη διοργάνωση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αποτελεί πολιτιστική δράση υπερτοπικής σημασίας καταδεικνύει την σημασία στήριξης του Μουσικού Φεστιβάλ Χίου και για το 2019.

Η διοργάνωση  σημαντικών γεγονότων στα πολιτιστικά τοπία των Μαστιχοχωρίων ή του Κάμπου της Χίου αποτελεί προτεραιότητα όσον αφορά τόσο στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών αυτών, όσο και στην διατήρηση και  προστασία τους.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ενδεικτικά περιλαμβάνει: καλοκαιρινές και/ή χειμερινές συναυλίες από διεθνή ομάδα καταξιωμένων καλλιτεχνών, εκδηλώσεις μουσικού θεάτρου, δράσεις για παιδιά και εφήβους, εκθέσεις εικαστικών και φωτογραφίας.

14. Ομηρική Ακαδημία – Euroclassica

Το ετήσιο συνέδριο της Ομηρικής Ακαδημίας προγραμματίζεται όπως κάθε χρόνο, για τον Ιούλιο 2019. Πρόκειται για ένα συνέδριο – θεσμό που συμβάλλει στην εξακτίνωση των ομηρικών επών και της ελληνικής γραμματείας, ιστορίας και πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, χάρη στην διεθνή εμβέλειά του. Η Χίος φιλοξενεί κάθε χρόνο από 1997 επιστήμονες, φοιτητές και μελετητές των Ομηρικών επών από όλο τον κόσμο, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πατρίδα του Ομήρου.

15. 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονης Ελληνικής Μουσικής

Για τρίτη χρονιά η Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής, που διοργανώνεται από την “Μούσα Ελληνική” θα παρουσιάσει στο νησί της Χίου συναυλίες με έργα ελλήνων συνθετών συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου, με έμφαση σε έργα που επηρεάζονται από την ελληνική μουσική παράδοση. Το θέμα του φετινού Φεστιβάλ θα είναι «Η αρχαία Ελληνική μουσική, ως πηγή έμπνευσης των σύγχρονων Ελλήνων και ξένων συνθετών». Οι συναυλίες πλαισιώνονται από διαλέξεις με θέμα την αρχαία Ελλάδα στην ευρωπαϊκή σκέψη, συζητήσεις, εργαστήρια και masterclasses. Οι εκδηλώσεις απλώνονται χωρικά, καθώς χώροι διεξαγωγής είναι το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, το Ίδρυμα TSAKOS, το Γηροκομείο Χίου και το Γηροκομείο Καρδαμύλων. Οι συντελεστές του Φεστιβάλ είναι όλοι καταξιωμένοι μουσικοί και μαέστροι, με διεθνή εμπειρία. Πρόκειται για μία δράση εξωστρεφή, η έγκαιρη και κατάλληλη επικοινωνία της οποίας μπορεί να προσελκύσει ειδικό κοινό στην Χίο.

16. Γιορτή Μαστίχας

Κάθε χρόνο διοργανώνεται η γιορτή μαστίχας σε ένα από τα Μαστιχοχώρια, με συμμετοχή όλων των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, που συνεργάζονται για την προβολή του μοναδικού προϊόντος της Χίου και του τόπου. Η γιορτή διοργανώνεται τον Αύγουστο και προσελκύει πολλούς επισκέπτες από την Ελλάδα και τη γειτονική Τουρκία. Περιλαμβάνει εκδηλώσεις με τοπικούς παραδοσιακούς χορούς, δρώμενα, παρασκευή εδεσμάτων με μαστίχα. Καθώς το νησί είναι συνυφασμένο με τη μαστίχα σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτιστικό, κοινωνικό), είναι απαραίτητη η υποστήριξη και η κατάλληλα σχεδιασμένη επικοινωνιακή προβολή της διοργάνωσης από την Π.Β.Α.   

17. 8o ICSIMAT – ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα διοργανώσει για 8η χρονιά το διεθνές Συνέδριο Στρατηγικού Καινοτόμου Μάρκετινγκ και Τουρισμού  ICSIMAT 2019  σε συνεργασία με σημαντικά Πανεπιστήμια από την περιοχή του Αμβούργου, της Ολλανδίας, του Καναδά, της Αιγύπτου, και της Αμερικής εκτός των άλλων. Οι θεματικές ενότητές του είναι βασισμένες στο συνδυασμό του μάρκετινγκ και του τουρισμού και καινοτόμους τρόπους προσέγγισης. Στο πλαίσιο του συνεδρίου συμμετέχουν σημαντικές επιστημονικές προσωπικότητες από τον χώρο της επικοινωνίας που θα παρουσιάσουν τις ερευνητικές τους εργασίες. Το ICSIMAT υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ, το Υπουργείο Τουρισμού και το Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί σε Χίο, Οινούσσες και Λέσβο και τα οφέλη προβλέπονται να είναι σημαντικά και πολλαπλασιαστικά με δεδομένο ότι θα συμμετάσχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι επιστήμονες από Ελλάδα και εξωτερικό και το κοινό θα είναι Έλληνες και ξένοι πανεπιστημιακοί και φοιτητές , οι οποίοι θα γνωρίσουν και θα εξοικειωθούν με τα νησιά της Π.Β.Α.

18. 1st Chios Food Fest – Η Χίος σε καλεί να την γευτείς

Ο σύλλογος διατήρησης και προώθησης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Χίου “ΜΑΣΤΙΧΑ”, διοργανώνει φέτος για πρώτη φορά φεστιβάλ με στόχο την προβολή των τοπικών προϊόντων, των παραγωγών και της Χίου ως γαστρονομικού προορισμού.  Στο τετραήμερο φεστιβάλ θα  παρουσιαστούν τοπικές συνταγές με παραδοσιακά προϊόντα από επαγγελματίες και νοικοκυρές σε χωριά της βόρειας και νότιας Χίου, καθώς και στον Κάμπο, και θα πλαισιωθεί από παραδοσιακή μουσική, χορούς, πολιτιστικά δρώμενα και προβολές.

19. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ 2019 (2Η ΦΑΣΗ)

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου διοργανώνει την 2η φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος  υδατοσφαίρισης μίνι παίδων στις 5 & 6 Απριλίου του  2019. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης αυτής θα έρθουν στη Χίο αθλητές και προπονητές από διάφορα μέρη της Ελλάδας, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική τόνωση και προώθηση του νησιού.

20. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΕΦΗΒΩΝ 2019 (3Η ΦΑΣΗ)

Ο Ναυτικός Όμιλος Χίου διοργανώνει φέτος επίσης την 3η φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης εφήβων στις 28 & 29 Ιουνίου του 2019. Στη διοργάνωση εκτιμάται ότι θα συμμετέχουν γύρω στους 100 αθλητές και προπονητές, συμβάλλοντας έτσι στην τουριστική τόνωση και προώθηση του νησιού.

Β. Στον τομέα των δράσεων που αφορούν στην «Προβολή και Προώθηση Τοπικών Προϊόντων – η Γαστρονομία ως βασικό συστατικό του Τουριστικού Προϊόντος των Νησιών». Τα αγροδιατροφικά προϊόντα και προϊόντα μεταποίησης (ούζα, λικέρ, γλυκά του κουταλιού, γαλακτοκομικά προϊόντα, σαπούνια, κεριά κ.λ.π) είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τις τοπικές παραδόσεις και αποτελούν σημαντικό κομμάτι της τουριστικής εμπειρίας. Στο βαθμό που η γαστρονομία των νησιών συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η προβολή των τοπικών προϊόντων συνδέεται με την τουριστική προβολή, ενισχύοντας το brand του προορισμού. Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της μαστίχας για τη Χίο, με την ένταξη της μαστιχοκαλλιέργειας στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και την προβολή της στο νεοσύστατο Μουσείο Μαστίχας, το λάδι για τη Μυτιλήνη με τα αντίστοιχα Μουσεία – Ελαιοτριβεία,  το κρασί για τη Σάμο, τη Λήμνο και την Ικαρία, το ούζο, τα γαλακτοκομικά, κ.λ.π. που αποτελούν βασικά στοιχεία του γαστρονομικού χάρτη του Βορείου Αιγαίου, και αναπόσπαστα συστατικά της τουριστικής του εικόνας. Βάσει των παραπάνω, έχει νόημα η σύνδεση της προβολής των τοπικών προϊόντων  με την τουριστική προβολή και η επιδίωξη συνεργειών και ειδικότερα προτείνονται οι εξής δράσεις:

1. Συμμετοχή της ΠΒΑ σε εκδήλωση προβολής του Οινοτουρισμού με τίτλο «Γαστρονομικός Οινοτουρισμός στο Αιγαίο» με συμμετοχή οινοποιών του Β. Αιγαίου η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα. Στην ανωτέρω εκδήλωση, που υποστηρίζεται θερμά από τους οινοποιούς η ΠΒΑ συμμετάσχει ανελλιπώς κι επιτυχώς από το 2015. 

2. Συνδιοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Lesvos Food Fest»

Στο πλαίσιο των ενεργειών για την ανάδειξη του νησιού και την αύξηση της τουριστικής ροής προς αυτό, με τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος σε δράσεις που αναδεικνύουν την διαφοροποίηση της Λέσβου ως «γαστρονομικού προορισμού», η Περιφέρεια θα συμμετάσχει στη διοργάνωση  του 3ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Lesvos Food Fest» που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Φορέα Τουρισμού Μολύβου και με άλλους Γεωγραφικούς Φορείς, Παραγωγούς και Ποτοποιίες. Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου με δράσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού (Μόλυβο, Πέτρα, Ερεσσό, Καλλονή, Αγία Παρασκευή, Μυτιλήνη, Πολιχνίτο, Μανταμάδο). Στόχος του Lesvos Food Fest είναι αφενός να αναδείξει τη γαστρονομία του τόπου μας και αφετέρου να επικοινωνήσει την έννοια της συλλογικότητας.

Στο φεστιβάλ αυτό, το οποίο διέπετε από τη συνεργασία 12 τοπικών πολιτιστικών και γεωγραφικών φορέων, συμμετείχαν  δημοσιογραφικές αποστολές από διάφορες χώρες του εξωτερικού αλλά και καταξιωμένοι chef και δημοσιογράφοι από όλη την Ελλάδα που σχετίζονται με την γαστρονομία (Γαστρονόμος, Lifo, Madame Ginger, Olive, Book & Art, Αλέξανδρος Παπανδρέου, Ελένη Ψυχούλη, Ηλίας Μαμαλάκης, Ιωάννα Σταμούλου κλπ.).

Η λεσβιακή ύπαιθρος με τα αγνά προϊόντα της, η παραδοσιακή κουζίνα του τόπου μας και η οικοτεχνία που την πλαισιώνει, οι μοναδικές λεσβιακές συνταγές, οι συνήθειες συνάθροισης και κοινωνικοποίησης γύρω από το τραπέζι, οι πολιτιστικές παραδόσεις που συνοδεύουν τη διαδικασία του φαγητού —από την παραγωγή και την οικιακή επεξεργασία μέχρι την αρχιτεκτονικές των χώρων και τα τραγούδια του τραπεζιού— αποτελούν έναν ασύλληπτο λαογραφικό πλούτο και συνθέτουν μια τεράστια δυναμική, που μπορεί να εκτινάξει το νησί μας σε κορυφαίο γαστριμαργικό προορισμό διεθνώς και, κατ’ επέκταση, να συμβάλλει στην προσπάθεια αξιοποίησης   γαστρονομικού τουρισμού ως μία ακόμα μορφή εναλλακτικού τουρισμού που καθιστά τη χώρα μας, με έναν ακόμα τρόπο, δελεαστικό προορισμό για ανθρώπους με ενδιαφέροντα και γνώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση  στο www.lesvosfoodfest.com

Η ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΗ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue