Home ΚοινωνίαΒίντεο Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας νομού Βοιωτίας – Να προχωρήσει η ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ για τους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ

Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας νομού Βοιωτίας – Να προχωρήσει η ΕΡΤ το ντοκιμαντέρ για τους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β’ ΠΠ

by ikariaki.gr
40 views

Η επιστολή της Ομάδας Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας νομού Βοιωτίας που πρωτοκολλήθηκε στην ΕΡΤ

  Θέμα: Δρομολόγηση του ντοκιμαντέρ για τους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  

Αξιότιμοι κύριοι, Η Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας νομού Βοιωτίας έχει μοναδικό σκοπό την έρευνα, μελέτη και ανάλυση της σύγχρονης ιστορίας και ιδιαίτερα των λιγότερο γνωστών ιστορικών γεγονότων που παραμένουν ακόμα στην «αφώτιστη» πλευρά.

Εκτιμάμε ότι η σύγχρονη ιστορία έχει την ανάγκη να εμπλουτίζεται συνεχώς με τεκμηριωμένη έρευνα καθώς βρίθει από γεγονότα που είναι δυνατόν να συμβάλλουν σημαντικά στην πληρέστερη κατανόησή της και τα οποία θεωρούμε ότι για διάφορους λόγους διατηρούνται θολά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η ΕΡΤ δύναται και είναι σε θέση να συμβάλλει στην ανασύσταση του ενδιαφέροντος για τη σύγχρονη ιστορία καθώς και στην πληρέστερη διατύπωση της, μακριά από θολές και σκοτεινές προσπάθειες και ανακρίβειες διαφόρων κύκλων που επιχειρούν να επαναδιατυπώσουν την ιστορία κατά το δοκούν.  Μέλη της ομάδας έχουν, κατά καιρούς, στηρίξει την προσπάθεια της ΕΡΤ στα ιστορικά ντοκιμαντέρ.

Ομοίως στηρίξαμε εξαρχής την έρευνά σας ώστε να δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ για την προσφυγιά των Αιγαιοπελαγιτών συμπατριωτών μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ωστόσο, αυτή η άγνωστη, παρότι πρόσφατη σελίδα της ιστορίας μας που αφορά χιλιάδες Έλληνες πρόσφυγες που πέρασαν τα σύνορα εκδιωγμένοι λόγω του πολέμου και οι οποίοι αντιμετώπισαν σκληρές συνθήκες ώστε να επιβιώσουν παραμένει καρτερικά στα συρτάρια του ραδιομεγάρου εδώ και 28 μήνες.

Η παράθεση και μόνο των ελληνικών προσφυγικών ροών με την σύγχρονη πραγματικότητα των εκατομμυρίων προσφύγων που συνεχώς κινδυνεύουν σε παρόμοιες συνθήκες θεωρούμε ότι αποτελεί κεντρικό σημείο κατανόησης, μέσω της ιστορικής συνείδησης, της σημερινής κατάστασης που βιώνουν οι πρόσφυγες, αυτή τη φορά με αντίθετη κατεύθυνση, ιδιαίτερα μέσα σ’ ένα ζοφερό πεδίο αναδιάταξης της ακροδεξιάς ιδεολογίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Σ’ αυτό το πλαίσιο θεωρούμε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη της άμεσης διεκπεραίωσης κάθε εκκρεμότητας που αφορά το ντοκιμαντέρ με σκοπό τη μετάδοσή του.

Με αυτό τον τρόπο η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης μπορεί να αξιοποιηθεί θετικά διευρύνοντας αφενός το πεδίο διαλόγου και τα όρια αυτής της ιστορικής περιόδου, αποδυναμώνοντας αφετέρου τους ακραίους κύκλους που παραχαράσσουν ή παρερμηνεύουν συστηματικά σελίδες της ιστορίας που παραμένουν άγνωστες για να εξυπηρετήσουν τα σκοτεινά πολιτικά τους συμφέροντα.   

Αξιότιμοι κύριοι,

Μετά λύπης πληροφορούμεθα ότι μετά από 28 μήνες υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που εμποδίζουν τη δρομολόγηση της μετάδοσης του ντοκιμαντέρ παρά τις προσπάθειες του συντονιστή της έρευνας προς τις εκάστοτε διοικήσεις της ΕΡΤ.

banner

Θεωρούμε ότι η ΕΡΤ είναι σε θέση και πρέπει να συμβάλλει στη διατήρηση και διάδοση της ιστορικής έρευνας και μνήμης και δηλώνουμε ότι θα συμβάλλουμε σε κάθε προσπάθεια. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας ζητούμε να αναλάβετε όποια πρωτοβουλία κρίνεται απαραίτητη ώστε να διεκπεραιωθεί κάθε εκκρεμότητα για την μετάδοση του ντοκιμαντέρ που θεωρούμε ότι θα είναι μια σημαντική επιτυχία στην κατεύθυνση της ιστορικής έρευνας. 

Με τιμή, ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ν. ΒΟΙΩΤΙΑΣ 

Επικοινωνία: Ομάδα Μελέτης Σύγχρονης Ιστορίας ν. Βοιωτίας Λιβαδειά.
Μιχάλης Λυμπεράτος 

Αναδημοσίευση από : http://nasosbratsos.blogspot.com/

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue