Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Αγροτικής Ζωής Αγίας Άννας

Μία από τις σημαντικότερες ιστορικές – λαογραφικές – πολιτιστικές οάσεις αποτελεί αναμφισβήτητα το Λαογραφικό Μουσείο της Αγίας Άννας στη Βόρεια Εύβοια, που ίδρυσε ο αείμνηστος μεγάλος Αγιαννιώτης λαογράφος Δημήτρης Σέττας.
Το μουσείο εγκαινιάστηκε στις 25 Ιουλίου 1982 και μέχρι το 2002 στεγαζόταν σε ενοικιαζόμενο κτίριο. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητο χώρο, όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα και το οποίο είναι δωρεά της Αγγελικής Μαλάμου το γένος Ξενοφώντα Στραφιώτη στη μνήμη της κόρης της Κρυσταλλίας Διακομοπούλου.

Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει, μέσα από τα εκθέματα του, την ιστορία της ευρύτερη περιοχής του Νηλέα από την τουρκοκρατία ως τις μέρες μας.
Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται είδη οικιακής χρήσης και υφαντουργίας, αγροτικά εργαλεία, καθώς και εργαλεία που χρησιμοποιούνταν στην κτηνοτροφία, όπλα, παραδοσιακά πλεκτά και υφαντά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το αρχείο του Δημήτρη Σέττα και μία μικρή βιβλιοθήκη, στην οποία υπάρχουν πολλά από τα έργα του.
Εκείνο όμως που κεντρίζει το μάτι κάθε επισκέπτη είναι η μοναδική και πανέμορφη Αγιανιώτικη φορεσιά. Όλα τα εκθέματα του μουσείου προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή της Αγίας Άννας και των γύρω χωριών, αλλά και από άλλες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας και αποτελούν ζωντανή απόδειξη της άοκνης προσπάθειας για τη συγκέντρωση λαογραφικού υλικού, από τον ιδρυτή του.

 

 

Υ.Γ. Ικαριακής Ραδιοφωνίας : Παρουσιάζουμε αυτό το μικρό αφιέρωμα από ιστοσελίδα της Βόρειας Εύβοιας σαν αφιέρωμα τόσο στον λαογράφο Δημήτρη Σέτα, αλλά και στη συμπατριώτισσα μας, σύζυγο του Γιάννη Δ. Σέτα (γιου του λαογράφου Δημήτρη Σέτα), συγγραφέα, στιχουργό και ποιήτρια Ελένη Κουτούφαρη Σέτα, που έχει δώσει πολύ σημαντική βοήθεια, τόσο  στη δημιουργία αλλά κυρίως στην λειτουργία αυτού του μουσείου. Όσοι λοιπόν ανηφορίσετε προς τη Βόρεια Εύβοια, για οποιονδήποτε λόγο, κάντε μια στάση στην Αγία Άννα για να επισκεφθείτε αυτό το μουσείο, μόνο κερδισμένοι θα φύγετε από αυτή σας την στάση.

 

Αναδημοσίευση από : https://www.voriaevia.gr

About ikariaki.gr