12.7 C
Ikaria
Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Λιμάνι Ευδήλου

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ

 ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ –  ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΑΥΤΩΝ

Είναι σε όλους γνωστό ότι ένα μεγάλο μέρος του ετήσιου Κρατικού Προϋπολογισμού διατίθεται σε Δημόσια Έργα τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους .

Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς πόσο απαραίτητο είναι  ο Κρατικός Μηχανισμός να δουλέψει σωστά για την ορθή κατανομή των έργων αυτών σε όλη την επικράτεια και την εγγύηση της καλής εκτέλεσης αυτών.

Εμείς οι κάτοικοι των Νησιών μας που η επιβίωση μας εξαρτάται απόλυτα από την ασφαλή προσέγγιση των ακτοπλοϊκών πλοίων στα Λιμάνια μας χειμώνα –καλοκαίρι, έχουμε απόλυτη ανάγκη από την κατασκευή Λιμανιών  σωστά μελετημένων και κατασκευασμένων  από έμπειρους Λιμενολόγους ώστε η λειτουργία τους να είναι μακροχρόνια και  χωρίς προβλήματα.

Οι μελέτες κατασκευής των Λιμανιών επιβάλλεται να ανατίθενται σε έμπειρα Τεχνικά Γραφεία με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό ώστε να γίνεται μετά από λεπτομερή έλεγχο, η σωστή επιλογή της περιοχής εκτέλεσης ενός Λιμενικού Έργου λαμβανομένων υπόψη των επικρατούντων καιρικών συνθηκών , θαλασσίων ρευμάτων, συγκοινωνιακών συνθηκών και οδικών προσβάσεων καθώς και των γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων και οικονομικών αναγκών κάθε Νησιού.

Όσον αφορά τις Δημοπρασίες των Λιμενικών Έργων λόγω  του υψηλού κόστους και των ιδιαίτερων τεχνικών προδιαγραφών τους να λαμβάνουν μέρος  έμπειρες τεχνικές εταιρείες με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τεχνογνωσία και όχι εταιρείες αμφιβόλου εμπειρίας που τελικά τους αναθέτουν τα έργα επειδή  προσφέρουν τις μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Σχετικά βέβαια με την εκτέλεση των Λιμενικών Έργων θα πρέπει να επιθεωρούνται και να παραλαμβάνονται από Έμπειρους Τεχνικούς Επιστήμονες  με Δίπλωμα Λιμενολόγου και ο έλεγχος να γίνεται  σε όλα τα στάδια της κατασκευής και όχι μετά την ολοκλήρωση αυτών. Οι Τεχνικοί  να είναι και αυτοί υπεύθυνοι  για τυχόν προβλήματα παρουσιασθούν κατά την πρώτη τριετία και η αποκατάσταση των οποίων να είναι άμεση  από την Εταιρία κατασκευής σύμφωνα με τις εγγυήσεις που έχουν προσφέρει.

Είναι απαράδεκτο Λιμάνια που κτίστηκαν στο ανοικτό πέλαγος πριν (150) χρόνια με ελάχιστα τεχνικά μέσα και υλικά μειωμένης ποιότητας και αντοχής  να παραμένουν ακλόνητα στην θέση τους ενώ έχουν δεχθεί τους πλέον ισχυρούς καιρούς  και  Λιμάνια που κατασκευάστηκαν τα τελευταία χρόνια να διαλύονται με την πρώτη ισχυρή θαλασσοταραχή.

Ειδικά με το Λιμάνι του Ευδήλου στο οποίο τμήμα του Νέου τμήματος του Εξωτερικού Λιμενοβραχίονα υποχώρησε σε μια ισχυρή καταιγίδα πριν ένα χρόνο,

α)  Ποιες ενέργειες έχουν γίνει από τους αρμόδιους για την αποκατάσταση του;

β) Ποια είναι τα συμπεράσματα  της Τεχνικής Επιτροπής που επιθεώρησε τον Λιμενοβραχίονα  για τα αίτια της μεγάλης και ανεπίτρεπτης ζημιάς  ;

γ) Πότε θα αποκατασταθεί η ζημιά και ποιος επιτέλους θα μας εξηγήσει τους λόγους  που έργα πρώτης ανάγκης τα οποία αφορούν την ασφάλεια του πολίτη έχουν τόσο μεγάλη καθυστέρηση ενώ θα έπρεπε να προωθείται άμεσα η εκπόνηση μελέτης για την γρήγορη και σωστή αποκατάστασή τους.

Εδώ πρέπει να τονισθεί ότι το Λιμάνι του Ευδήλου που εξυπηρετεί το μεγαλύτερο κομμάτι της επιβατικής και εμπορικής κίνησης του Νησιού, λειτουργεί πλέον αποκλειστικά με ευθύνη των πλοιάρχων καθώς η παρουσιασθείσα ζημιά επιδεινώνει τις γνωστές σε όλους απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας του λιμανιού.

Σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του έργου του Λιμανιού είναι απαραίτητο να γίνει επιτέλους η εκβάθυνση της Λιμενολεκάνης στην περιοχή της νέας εσωτερικής μεγάλης προβλήτας ώστε τα πλοία να πρυμνοδετούν με ασφάλεια για τους επιβάτες και τα αυτοκίνητα, όπως έχει μελετηθεί από το Αρμόδιο Τεχνικό Γραφείο.

Εδώ πιστεύω ότι η μελέτη θα προβλέπει βεβαίως και την κατασκευή ενός σύγχρονου χώρου υποδοχής των επιβατών,  σύμφωνα με τις απαιτήσεις των σύγχρονων Λιμανιών.

Όλα αυτά βεβαίως μετά τον προβλεπόμενο έλεγχο της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και επισημοποίηση της Νέας Προβλήτας από το Αρμόδιο Τμήμα Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

 

Σταύρος Πανέρης 

Ναυπηγός

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

14,614ΥποστηρικτέςΚάντε Like
577ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,360ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ