Η Πανσαμιακή απεργία της 7ης Φλεβάρη και το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Σάμος 8 Φλεβάρη 2019

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου χαιρετίζει την μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε χθες 7 Φλεβάρη στην Πλατεία Σοφούλη της Σάμου.

 

Χαιρετίζει τους χιλιάδες εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιστήμονες, τους νέους και τις νέες, τους Σαμιώτες και Σαμιώτισσες που συμμετείχαν στην απεργία και την συγκέντρωση. Όλους όσοι άφησαν τις δουλειές τους, έκλεισαν τα μαγαζιά και τα γραφεία τους, νεκρώνοντας τα πάντα στη Σάμο.

Χαιρετίζει το κοινό πλαίσιο και την κοινή δράση της συντριπτικής πλειοψηφίας των σωματείων, συλλόγων και μαζικών φορέων του νησιού μας (πάνω από 35) που ζητούν: να κλείσει το hotspot, να μην δημιουργηθεί άλλο, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα, να μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ανθρώπινες δομές και από εκεί με ασφάλεια σε όποια χώρα επιθυμούν, ενάντια στη συμφωνία Ε.Ε.-κυβέρνησης-Τουρκίας που τους εγκλωβίζει καθώς και να σταματήσει η υποβάθμιση στην υγεία και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο νησί.

 

Η αγανάκτηση του Σαμιακού λαού για τις άθλιες συνθήκες που ζουν αυτοί οι άνθρωποι στο hotspot, αλλά και τις συνέπειες που έχει αυτό στην πόλη του Βαθιού, έγινε δύναμη διεκδίκησης και αλληλεγγύης για τα θύματα του πολέμου και της φτώχιας, που είναι εγκλωβισμένα εδώ. Ο απεγκλωβισμός και το κλείσιμο του κολαστηρίου του hotspot που διεκδίκησαν οι δεκάδες μαζικοί φορείς μαζί με τον Σαμιακό λαό στην χθεσινή (7/2) απεργία και συγκέντρωση είναι αίτημα που έχει εκφραστεί και στις ειρηνικές κινητοποιήσεις των προσφύγων και μεταναστών το προηγούμενο διάστημα στην πόλη του Βαθιού.

Η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση με το περιεχόμενο της και τα αιτήματα της χτύπησε και χτυπάει την αντιδραστική πολιτική της Ε.Ε. που η κυβέρνηση υλοποιεί με ιδιαίτερο ζήλο και ήταν σε αντίθεση με τις κραυγές των κάθε λογής εθνικιστών, ναζιστών και ρατσιστών, βάζοντάς τους στην άκρη και απομονώνοντάς τόσο αυτούς όσο και όλους όσοι ρίχνουν νερό στο μύλο τους με τη διαστρέβλωση και τη λασπολογία.

 

Το επόμενο διάστημα οργανωμένα, μαζικά και διεκδικητικά συνεχίζουμε τη δράση μας στην ίδια κατεύθυνση, με τα ίδια αιτήματα, για την ικανοποίηση των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων του νησιού μας και των προσφύγων – μεταναστών, παλεύοντας για μια καλύτερη ζωή, χωρίς πολέμους, φτώχεια και προσφυγιά.

 

Η Διοίκηση

 

 

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ

 

Η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ χαιρετίζει τις χιλιάδες λαού του νησιού μας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εργατικών σωματείων και των φορέων και συμμετείχαν στην πανσαμιακή απεργία την Πέμπτη 7 Φλεβάρη με αιτήματα: να κλείσει το hotspot, να μη δημιουργηθεί κανέναν νέο, να απεγκλωβιστούν πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί και τη χώρα καθώς και να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου και των δομών υγείας.

Η κυβέρνηση, η ΕΕ και οι άλλες δυνάμεις που συμφωνούν με την πολιτική εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά πρέπει να σταματήσουν να κωφεύουν στη διεκδίκηση των νησιωτών. Η μεγάλη λαϊκή συμμετοχή με τα αιτήματα αλληλεγγύης έδωσε αποστομωτική απάντηση σε όσους επιχείρησαν για λογαριασμό της κυβέρνησης να συκοφαντήσουν αυτή την κινητοποίηση. Η μαζική λαϊκή κινητοποίηση απέδειξε ότι μπορεί να απομονώνει τις ρατσιστικές ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες.

Η κυβέρνηση έχει ευθύνη που, με αποκλεισμό από αστυνομικές δυνάμεις του hotspot, εμπόδισε και τη μαζική συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση γιατί δεν ήθελε να φανεί ότι η πλειοψηφία του λαού του νησιού και οι πρόσφυγες μετανάστες έχουν το ίδιο αίτημα: του απεγκλωβισμού, ενάντια στην πολιτική της δικής της και της ΕΕ.

Σάμος 7/2/19

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΑΝΣΑΜΙΑΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Σάμος 7/2/2019

 

Εμείς οι Σαμιώτες και Σαμιώτισσες που συγκεντρωθήκαμε σήμερα στην Πλατεία Θ. Σοφούλη στη Σάμο κατά την διάρκεια της 24ωρης Πανσαμιακής Απεργίας,

Διαπιστώνουμε

Ότι η κυβέρνηση για το οξυμένο πρόβλημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού μας κοροϊδεύει συστηματικά, μας εμπαίζει και αδιαφορεί για την ανθρωπιστικό έγκλημα που με την ανοχή της συντελείται στο νησί. Έχει τεράστια ευθύνη, όπως και κάθε άλλος που στηρίζει τις επιλογές της και την πολιτική αυτή, για τη συμφωνία που έχει υπογράψει με την Τουρκία και την Ε.Ε. που οδηγεί στον εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί μας, για την εξαθλίωσή τους, για το ότι αργοπεθαίνουν σε ένα νησί και σε μια πόλη με πολλά προβλήματα εξ αιτίας  της έλλειψης υποδομών και των συνθηκών διαβίωσης, για τις σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία.

Το κλείσιμο του hotspot και ο απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα είναι η μόνη λύση που θα φέρει αποτέλεσμα στην εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί, στα προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι άνθρωποι αλλά και ο ντόπιος πληθυσμός.

Εκφράζουμε

με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη και τη συμπόνια μας σε αυτούς τους ανθρώπους  που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες και τις εστίες τους για τα κέρδη των ισχυρών, είναι θύματα της φτώχειας, των πολέμων και της προσφυγιάς. Δεν ανεχόμαστε άλλο να ζουν μέσα στις λάσπες, το κρύο και τη βροχή, μαζί με τρωκτικά, ευάλωτοι σε ασθένειες και κακουχίες.

Απαιτούμε εδώ και ΤΩΡΑ :

 • Να κλείσει το hotspot στη Σάμο και τα άλλα νησιά. Να μη δημιουργηθεί νέο hotspot στη Σάμο.
 • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες από το νησί με προτεραιότητα στους ασθενείς, στις ευάλωτες ομάδες καθώς και σε όσους ήδη έχει δοθεί άσυλο και παρά τη θέληση τους κρατούνται και παραμένουν «όμηροι» στο νησί. Να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα σε κέντρα με ανθρώπινες συνθήκες και από εκεί σε όποια χώρα επιθυμούν.
 • Να μεταφερθούν οι υπηρεσίες ασύλου από το νησί στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εκεί θα γίνονται οι αιτήσεις τους.
 • Στη Σάμο να διατηρηθεί μόνο ένας μικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου θα διαμένουν για μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας.
 • Να καταργηθεί η συμφωνία κυβέρνησης-Ε.Ε.-Τουρκίας που εγκλωβίζει αυτούς τους ανθρώπους στα νησιά μας

Επίσης, διαπιστώνουμε, ότι τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας καθημερινά διογκώνονται ενώ η κυβέρνηση δείχνει χαρακτηριστική αναλγησία, αδιαφορεί και κωφεύει. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη καλύπτονται στοιχειώδεις ανάγκες χιλιάδων κατοίκων του νησιού μας λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Το νοσοκομείο αντικειμενικά δεν μπορεί να ανταπεξέλθει καθώς επιβαρύνεται και με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες αφού η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για δομή υγείας μέσα στο hotspot. Οι εξουθενωμένοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες όλο το 24ωρο προσπαθώντας να εξετάσουν και να νοσηλεύσουν ντόπιους ασθενείς και πρόσφυγες-μετανάστες με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, τα οποία επιδεινώνονται με τις συνθήκες που ζουν μέσα στο hotspot.

Απαιτούμε και διεκδικούμε:

 • Να προσληφθούν τώρα παιδίατροι για να λειτουργήσει εύρυθμα η παιδιατρική και μαιευτική κλινική
 • Άμεση στελέχωση του νοσοκομείου, όλων των μονάδων υγείας στο νησί καθώς και του ΕΚΑΒ. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και των επικουρικών
 • Δημιουργία ιατρείου μέσα στο ΚΥΤ
 • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους

 

Το ψήφισμα Υπογράφουν

 

 1. Επιμελητήριο Σάμου
 2. Εργατικό Κέντρο Νομού Σάμου
 3. Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ
 4. Εμπορικός Σύλλογος Σάμου
 5. Εμπορικός Σύλλογος Καρλοβάσου
 6. Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου
 7. Σύλλογος Εστίασης και Ψυχαγωγίας Σάμου
 8. Ένωση Ξενοδόχων Σάμου
 9. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν.Σάμου
 10. Σύνδεσμος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Σάμου
 11. Οδοντιατρικός Σύλλογος Σάμου
 12. Ιατρικός Σύλλογος Σάμου
 13. Σύλλογος Πολυτέκνων Σάμου – Ικαρίας και Φούρνων
 14. ΚΤΕΛ Σάμου
 15. Ραδιοταξί Σάμου
 16. Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης
 17. Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Σάμου
 18. Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου
 19. Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σάμου
 20. Σωματείο Οικοδόμων Καρλοβάσου
 21. Σωματείο Οικοδόμων Σάμου
 22. Σωματείo Συνταξιούχων Σάμου
 23. Σωματείo Συνταξιούχων Καρλοβάσου
 24. Σωματείο ΕΤΕ-ΔΕΗ
 25. Σωματείο Εργαζομένων στον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
 26. Σωματείο Δασκάλων και Νηπιαγωγών
 27. Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου
 28. Σύλλογος Γυναικών Μυτιληνιών (μέλος της ΟΓΕ)
 29. Ομάδα Γυναικών Καρλοβάσου (μέλος της ΟΓΕ)
 30. Ομάδα Γυναικών Μαραθοκάμπου (μέλος της ΟΓΕ)
 31. Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων Παγώνδα «Η ΟΜΟΝΟΙΑ»
 32. Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Σάμου
 33. Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακών Ενοτήτων Σάμου και Ικαρίας
 34. Φοιτητικός Σύλλογος Μαθηματικού
 35. Φοιτητικός Σύλλογος Στατιστικής
 36. Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών Πληροφορικής

About ikariaki.gr