Ε.Κ. Σάμου : Απεργία στις 30 Μάη 2018

 

Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας

Οργάνωση-αγώνας-αντεπίθεση η απάντησή μας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΜΑΗ

ΣΑΜΟΣ: 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο

ΙΚΑΡΙΑ: 12 το μεσημέρι στον Άγιο Κήρυκο

 

Εργαζόμενε, άνεργε, συνταξιούχε,

αυτοαπασχολούμενε, ελευθεροεπαγγελματία επιστήμονα, γυναίκα, νέα και νέε,

Απευθυνόμαστε σένα και τους συλλόγους σου για να παλέψουμε κόντρα στα συμφέροντα των μονοπωλίων και την πολιτική που οδηγεί στον αφανισμό τους φτωχούς επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.

 

Όλοι στον αγώνα. Αρκετά ματώσαμε για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών. Απαιτούμε ζωή και δουλειά με δικαιώματα.

Πάρε μέρος μαζικά στην Απεργία και στις Συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία

 

Πάλεψε και Διεκδίκησε:

 • ΟΧΙ στην κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, επαναφορά του στα νησιά που αυξήθηκε.
 • Άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από το νησί και από τη χώρα.
 • Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές.
 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων.
 • Επαναφορά και υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από τα 751 ευρώ.
 • Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Καμιά διακοπή ρεύματος.
 • Κάτω οι φόροι – να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, των χαρατσιών, της φοροληστείας.
 • Να γίνουν προσλήψεις στα δημόσια Νοσοκομεία, στα σχολεία, μόνιμων πλήρους απασχόλησης εκπαιδευτικών και υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων.
 • Πάλη ενάντια σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο. Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο και από τη χώρα. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε.
 • Καμιά αλλαγή συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

 

Τη “δίκαιη ανάπτυξη” που από κοινού κυβέρνηση, κόμματα του μνημονίου, οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες προπαγανδίζουν, τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας!

 

Μας θέλουν σκυφτούς, να αποδεχτούμε  τους στόχους του κεφαλαίου, εγκαταλείποντας όποιο δικαίωμα μας έχει απομείνει, υπέρ της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Κανένας εργαζόμενος και αυτοαπασχολούμενος δεν πρέπει να πιστέψει τα περί “μεταμνημονιακής” εποχής της κυβέρνησης. Αυτή και τα κόμματα της αντιλαϊκής πολιτικής προστατεύουν τα κέρδη των μονοπωλίων με νομιμοποίηση της εργασιακής ζούγκλας στους χώρους δουλειάς, με μισθούς πείνας, δουλειά τις Κυριακές, χωρίς ανάπαυση και ανάσα.

 

Η «ανάπτυξή» τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Η επιστροφή στην «ομαλότητα» δεν σημαίνει ανάκτηση των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών – αντιασφαλιστικών νόμων, επιστροφή μισθών και συντάξεων. Δε θα σταματήσει η καθυστέρηση των δεδουλευμένων, οι απλήρωτες υπερωρίες, η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, τα εργατικά ατυχήματα, η εντατικοποίηση, η ανεργία και τα κακοπληρωμένα ολιγόμηνα προγράμματα εργασίας, η μαύρη-ανασφάλιστη εργασία, η συνεχιζόμενη φορολογική λαίλαπα και το χαράτσωμα όλων μας, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί.

 

Όλα όσα χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης θα τα πάρουμε πίσω μόνο με τον ταξικό αγώνα, με ισχυρά σωματεία, με κοινή δράση και συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Με σκληρούς αγώνες και θυσίες όλα κατακτήθηκαν. Μόνο ο οργανωμένος και αποφασισμένος λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει σε κράτος και εργοδοσία το δίκιο του.

 

Ανάπτυξη για λίγους – φτώχεια, ανεργία, λιτότητα  για τους πολλούς!

Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορούν να την κρύψουν όσες φιέστες και να στήσουν ανά την Ελλάδα. Συνεχίζουν τα αντεργατικά μέτρα και φέρνουν ακόμα περισσότερα.

 

Στον πόλεμο και στην «ειρήνη» τους, θύματα είναι ο φτωχός λαός

Όταν τα αντιλαϊκά μέτρα δεν φτάνουν για να αυγατίσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια, τότε ψάχνουν νέες αγορές εκτός των τειχών των χωρών τους και όταν αυτές τις αγορές τις διεκδικούν πολλοί, τότε βγαίνουν τα όπλα!

 

Σε αυτές τις συνθήκες και με αυτούς τους ανταγωνισμούς, η κυβέρνηση δε διστάζει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο πολέμου, για ν’ αναβαθμίσει τις επιδιώξεις του κεφαλαίου στο μοίρασμα του ενεργειακού πλούτου σε Αιγαίο, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για τα συμφέροντα των μονοπωλίων μας εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά στο κουβάρι των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, φέρνουν όλο και πιο κοντά τον πόλεμο. Για τα δικά της μονοπωλιακά συμφέροντα αυξάνεται η Τουρκική επιθετικότητα με τις παραβιάσεις, με την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, τις προκλητικές δηλώσεις. Έχει ευθύνη η κυβέρνηση για τον διπλό εγκλωβισμό των θυμάτων του πολέμου, προσφύγων και μεταναστών, στα νησιά και τη χώρα, εξαιτίας των συμφωνιών που έχει κάνει με Ε.Ε. και Τουρκία.

 

Καταγγέλλουμε τις εν ψυχρώ δολοφονίες Παλαιστινίων από το Ισραήλ. Τη μεταφορά της Αμερικάνικης πρεσβείας. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός κόσμος.

 

Οι λαοί δεν πρέπει να χύσουν το αίμα τους για ξένα συμφέροντα.

Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Τουρκίας και των γειτονικών χωρών. Μας ενώνει η τάξη μας, η ανάγκη και ο αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Να μην έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στις αστικές κυβερνήσεις και στα κόμματά του κεφαλαίου. Αυτοί μας οδηγούν στον πόλεμο για τα κέρδη των μονοπωλίων.

 

Απομονώνουμε τη Χρυσή Αυγή και όλων των ειδών και αποχρώσεων εθνικιστές. Πατριωτισμός είναι το δίκιο του εργαζόμενου λαού και όχι το φυλετικό και θρησκευτικό μίσος. Αυτοί υπερασπίζονται το κεφάλαιο. Εμείς την πατρίδα μας, τα συμφέροντα της τάξης μας και του λαού μας.

 

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες!

Γυρίζουμε την πλάτη στις πλειοψηφίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΒΕΕ-ΕΣΕΕ και Επιμελητηρίων. Είναι ψεύτικη και παραπλανητική η δήθεν «συμμαχία» τους. Έχουν «σημαία» τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων. Απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους. Προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν και να απεργήσουν για “την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας”, να διαδηλώσουν δηλαδή με τα αιτήματα και το πλαίσιο του ΟΟΣΑ, του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ, των μνημονίων, της Κυβέρνησης και των κομμάτων των μονοπωλίων. Και αυτό το ονομάζουν «εθνικό σχέδιο»!

 

Για εμάς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης! Να αγωνιστούμε και να παλέψουμε με επίκεντρο τις ανάγκες μας.

 

Οι άνθρωποι του μόχθου δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν περιμένοντας καλύτερες τάχα μέρες από τη “μεταμνημονιακή εποχή” που αναφέρει στις «αναπτυξιακές» φιέστες η κυβέρνηση.

 

Η σημερινή αρνητική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στους χώρους δουλειάς και στη ζωή μας, δεν αλλάζει σκύβοντας το κεφάλι και καταπίνοντας τα νέα κυβερνητικά παραμύθια.

 

Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τη ζωή μας!

Είναι ανάγκη ακόμα περισσότεροι, ακόμα πιο αποφασιστικά να προετοιμάσουμε την απάντησή μας, να χαράξουμε το δρόμο της αντεπίθεσης, να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας!

Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι –Πάλεψε για τη δική σου δίκαιη ανάπτυξη

 

 

Σάμος 21/5/2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

          Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου καταδικάζει απερίφραστα τη σφαγή των Παλαιστινίων από το κράτος δολοφόνο το Ισραήλ. Καταδικάζουμε την απόφαση των ΗΠΑ για μεταφορά της πρεσβείας τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για πράξη παράνομη που σηματοδοτεί την ντεφάκτο αναγνώρισή της ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Δεκάδες νεκροί και πάνω από 2000 χιλιάδες τραυματίες είναι ο μέχρι τώρα τραγικός απολογισμός από την επίθεση του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων, ανάμεσα τους γυναίκες, ανάπηροι, μικρά παιδιά.

Θεωρούμε εγκληματικές τις ευθύνες της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της που υιοθετούν την πολιτική “ίσων αποστάσεων”, ενώ αναπτύσσουν ταυτόχρονα οικονομική, πολιτική, στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ.

Ιδιαίτερα υποκριτική και επικίνδυνη είναι η στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που από τη μια υποτίθεται ότι “υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα του Παλαιστινιακού λαού εγκαλώντας τη “διεθνή κοινότητα” και από την άλλη ζητούν από το Ισραήλ “να αποφύγει τη …δυσανάλογη βία”. Αυτό μεταφράζεται ως πολιτική ίσων αποστάσεων εξισώνοντας το θύμα με το θύτη.

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Σάμου εκφράζει τη συμπαράσταση του στον Παλαιστινιακό λαό που διεκδικεί το αυτονόητο δικαίωμα του να έχει τη δική του πατρίδα, το δικό του κράτος, ανεξάρτητο, κυρίαρχο δίπλα στο Ισραήλ, στα όρια του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Απαιτούμε από την Ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την απόφαση της Ελληνικής Βουλής ( Δεκέμβριος 2015) για αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε επαγρύπνηση και αγώνα για να ανατρέψουμε τις πολιτικές που οδηγούν τους λαούς στη σφαγή.

 

ΤΟ Δ.Σ.

 

Σάμος 21/5/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

          Η Διοίκηση του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου συνεδρίασε (20/5) και αποφάσισε τη συμμετοχή στην απεργία στις 30 Μάη και καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του Εργατικού Κέντρου σε Σάμο και Ικαρία. Απαιτούμε:

          * Να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά μας *Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών άμεσα από το νησί * Αυξήσεις στους μισθούς, τις συντάξεις, τις κοινωνικές παροχές * Κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων και των 3 μνημονίων *Επαναφορά, υποχρεωτικότητα των ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 ευρώ * Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας * Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας * Κατάργηση όλων των χαρατσιών και της φοροληστείας

Θεωρούμε ότι τα περί “δίκαιης ανάπτυξης” που ευαγγελίζονται από κοινού κυβέρνηση μαζί με τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, Επιμελητήριων, των βιομηχάνων και των τραπεζιτών είναι παραμύθια. Η “ανάπτυξή” τους θα στηθεί στα συντρίμμια της ζωής και των δικαιωμάτων μας. Όλα αυτά που χάθηκαν στα χρόνια της κρίσης, θα μπορέσουμε να τα ανακτήσουμε μόνο με τον ταξικό αγώνα, δυναμώνοντας το συνδικάτο μας, με κοινή δράση και συμμαχία με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που δεν διστάζει να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο πολέμου. Είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Όπως καθημερινά μας κλέβουν τον κόπο μας, έτσι θέλουν να μας πάρουν και τη ζωή μας για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Για όλα αυτά αποφασίσαμε να έρθουμε σε επαφή με τους συναδέλφους, να συνομιλήσουμε μαζί τους, παίρνοντας μια σειρά πρωτοβουλιών.

          * Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

* Σύσκεψη νέων εργαζόμενων την Παρασκευή 25 Μαΐου στο Βαθύ και στο Καρλόβασι στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στο παράρτημα αντίστοιχα

* Σύσκεψη εργαζομένων στους Μυτιληνιούς τη Κυριακή 27 Μαΐου και ώρα 7μ.μ..

Συνάδελφοι για εμάς τους εργαζόμενους ένας δρόμος υπάρχει: Ο δρόμος της οργάνωσης και της συλλογικής διεκδίκησης. Δεν έχουμε τίποτα να κερδίσουμε περιμένοντας τις “καλύτερες μέρες” και τις “φιέστες” της κυβέρνησης, της ΓΣΕΕ της Ομοσπονδίας Ιδ. Υπαλλήλων και λοιπών προθύμων που όλο τον καιρό όταν ψηφίζονταν ο νόμος για το δικαίωμα στην απεργία, οι ιδιωτικοποιήσεις, η φοροληστεία εκείνοι υπηρετώντας τις ανάγκες των αφεντικών ήθελαν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου.

Δεν θα τους περάσει. Επιλέγουμε τον αγώνα, την οργάνωση στο ταξικό μας σωματείο.

ΌΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΜΑΗ

10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ

Και 12 το μεσημέρι στον Άγιο Κήρυκο

 

About ikariaki.gr