Ε.Α.Κ.Π. : Παρεμβάσεις για τα οδοιπορικά και τη μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρλοβασίου

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Προς: Κο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Τόσκα Νικόλαο

                                          Κοιν/ση: Κο Υπουργό Εσωτερικών Σκουρλέτη Παναγιώτη

                                                          Κο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Καπάκη Ιωάννη

                                                          Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Τερζούδη Σωτήριο

                                                          Κο Υπαρχηγό Υποστήριξης Πυροσβεστικού Σώματος

                                                                Αναγνωστάκη Δημοσθένη  

                                                          Κο Διευθυντή Διεύθυνσης Οικονομικών του Α.Π.Σ.

                                                                Αγγελόπουλο Επαμεινώνδα 

                                                                Πολιτικά Κόμματα – Α.Δ.Ε.Δ.Υ. – Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

                                                                Πρωτοβάθμιες – Ενώσεις – Εργαζόμενους στο Π.Σ.

                                                                Μ.Μ.Ε.                                                                   

Θέμα: « Χορήγηση εκπαιδευτικών αποζημιώσεων σε συναδέλφους μας – Προκαταβολή

                οδοιπορικών εξόδων »

Κύριε Υπουργέ

Με έγγραφά μας στις 2-10-2015 και στις 13-6-2017, σας είχαμε ενημερώσει για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν αρκετοί συνάδελφοι από διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι καλούνται να συμμετάσχουν σε εκπαιδεύσεις που διοργανώνονται από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος, κυρίως στην Αθήνα.

Τα οικονομικά προβλήματα των συναδέλφων μας, απορρέουν από το γεγονός ότι αδυνατούν να διαθέσουν τα χρηματικά ποσά που ανέρχονται σε εκατοντάδες ευρώ και απαιτούνται για τη μετακίνηση, την πολυήμερη διαμονή (συμπεριλαμβάνεται η διατροφή) και τη διανυκτέρευση τους κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων.

Αντί λοιπόν να υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα,  αντιθέτως όσοι συνάδελφοι, ζήτησαν από τις Διοικήσεις τους την προκαταβολή μέρους των οδοιπορικών εξόδων, για τη μετακίνηση και διανυκτέρευσή τους στην Αθήνα, έλαβαν αρνητική απάντηση.

Με την παρέμβασή μας ζητήσαμε σε τέτοιες περιπτώσεις να προκαταβάλλονται τα δικαιούμενα οδοιπορικά έξοδα, ώστε να μπορούν οι πυροσβέστες να καλύψουν τα έξοδά τους και να μην επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο, με ευθύνη της υπηρεσίας.

Δυστυχώς όμως ανταπόκριση στο αίτημά μας από την πλευρά της κυβέρνησής σας, δεν υπήρξε.   Εξαιτίας των διαχρονικών μειώσεων των κονδυλίων του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, που επηρεάζουν και την έγκαιρη καταβολή των οδοιπορικών εξόδων και των εκπαιδευτικών αποζημιώσεων, τα συγκεκριμένα οικονομικά προβλήματα για αρκετούς συναδέλφους μας παραμένουν.

Ακόμα και σήμερα όμως αρκετοί συνάδελφοί μας από διάφορες περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα αυτοί που πριν ένα χρόνο περίπου ( Ιούνιος του 2017 με βάση την υπ. αριθμ. 38248 Φ. 401.26/9-6-2017  Απόφαση Αρχηγείου Π.Σ. ), συμμετείχαν σε 11ήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη πυρασφάλεια αεροδρομίων στην Αθήνα ( Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος ), δεν έχουν λάβει τις προβλεπόμενες εκπαιδευτικές αποζημιώσεις όπως αυτές ορίζονται από την Κ.Υ.Α. 2/83158/0022/31-12-1999 ( Φ.Ε.Κ. Β΄ 2279 ) και σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Ν. 4472/2017.

 

Κύριε Υπουργέ

Όπως όλοι οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας, έτσι και οι πυροσβέστες, επωμίζονται τις συνέπειες των πολιτικών που μειώνουν συνεχώς τα εισοδήματά τους.

Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται και με νέα οικονομικά βάρη, εξαιτίας της υπηρεσίας τους. Έχει υποχρέωση η υπηρεσία και να προκαταβάλλει τα έξοδα των συνάδελφων που συμμετέχουν σε εκπαιδευτικές ή άλλες ανάλογες υπηρεσιακές διαδικασίες και να τους αποζημιώνει εγκαίρως μετά την ολοκλήρωσή τους, προκειμένου να μην αντιμετωπίζουν επιπλέον οικονομικά ζητήματα.

Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με τον αγώνα μας, όλες τις μισθολογικές αποδοχές και τις επιπλέον αποζημιώσεις που δικαιούμαστε, αλλά και την αναβάθμιση της υπηρεσίας μας σε όλα τα επίπεδα με την απαιτούμενη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Για την επίλυση όμως, των προβλημάτων που αναφέρουμε στο έγγραφό μας, ζητάμε:

 • Άμεσα να χορηγηθούν οι εκπαιδευτικές αποζημιώσεις που οφείλονται στους συναδέλφους μας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
 • Σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές ή άλλες ανάλογες υπηρεσιακές διαδικασίες, να προκαταβάλλονται τα δικαιούμενα οδοιπορικά έξοδα, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι συνάδελφοί μας κανένα επιπλέον οικονομικό πρόβλημα στο μέλλον.
 • Να ενημερώνονται έγκαιρα οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι για τη συμμετοχή τους σε εκπαιδευτικές και άλλες υπηρεσιακές δραστηριότητες, που πραγματοποιούνται μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Το μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Βλάχος Δημήτρης

 

 

 

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος

Προς: Κο Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Τόσκα Νικόλαο

Κοιν/ση:1ον Κο Υπουργό Εσωτερικών Σκουρλέτη Παναγιώτη

                                                     2ον Κο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Καπάκη Ιωάννη

                                                     3ον Κο Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος  Τερζούδη  Σωτήριο

                                                     4ον Κο Διοικητή Π.Υ. Βορείου Αιγαίου Αντ/ρχο Κουτσούκο Διονύσιο

                                                     5ον Κα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου

                                                     6ον Κο Δήμαρχο Σάμου Αγγελόπουλο Μιχάλη

                                                     7ον Παρατάξεις Περιφερειακού και Δημοτικού Συμβουλίου.  

                  8ον Πολιτικά Κόμματα – Εργατικό Κέντρο Σάμου – Επιμελητήριο Σάμου  

                                                     9ον  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., Πρωτ/θμιες Ενώσεις, Μέλη Ε.Υ.Π.Σ. Π. Βορείου Αιγαίου

                                              10ον Μ.Μ.Ε.

 

Θέμα: « Άμεση μετεγκατάσταση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρλοβασίου και αναβάθμισή

               του σε Πυρ/κο Σταθμό Γ΄ τάξης »  

Κύριε Υπουργέ

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ζητά να δοθεί επιτέλους μία οριστική λύση στο θέμα της μετεγκατάστασης του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καρλοβασίου. Για το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ενήμερη η φυσική και πολιτική ηγεσία από το 2009.

Το συγκεκριμένο κτίριο δεν πληρεί τις προδιαγραφές για την σωστή λειτουργία Πυροσβεστικού Κλιμακίου και την ασφαλή διαμονή των υπαλλήλων για τους εξής λόγους:

 • Δεν διαθέτει τους απαραίτητους χώρους για την διαμονή και την εκπαίδευση των υπαλλήλων.
 • Στις κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εμφανής οι φθορές από τις καιρικές συνθήκες, με έντονη υγρασία σε τοίχους, φθαρμένα κουφώματα κ.λ.π.
 • Τα έπιπλα και οι οικοσκευές είναι από χορηγίες ιδιωτών δηλαδή μεταχειρισμένες και σε κακή κατάσταση.
 • Ως χώρος στάθμευσης των οχημάτων χρησιμοποιείται παρακείμενο δημόσιο πάρκινγκ με αποτέλεσμα τα οχήματα να είναι εκτεθειμένα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, αλλά και να μην υπάρχει δυνατότητα εποπτείας τους από τον τηλεφωνητή ακόμα και να εγκλωβίζονται από άλλα σταθμευμένα αυτοκίνητα.
 • Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι για να μεταβούν τα πληρώματα των πυροσβεστικών εξόδων στα οχήματα πρέπει να διασχίσουν δημόσιο δρόμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους, όταν εκδηλώνεται συμβάν και απαιτείτε η άμεση αναχώρηση των οχημάτων. Στο παρελθόν μάλιστα υπήρξε περίπτωση συναδέλφου που τραυματίστηκε από διερχόμενο όχημα στην προσπάθεια του να φτάσει έγκαιρα στο όχημα στο οποίο ήταν ορισμένος.

Κύριε Υπουργέ, μετά από μακρόχρονες προσπάθειες για την αναβάθμιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, η μοναδική αλλαγή που πραγματοποιήθηκε ήταν η προσθήκη ενός ακόμα δωματίου στο ήδη υπάρχον κτίριο, το οποίο όμως δεν λύνει το πρόβλημα που υπάρχει, ούτε βελτιώνει τις συνθήκες στρατωνισμού και διαβίωσης των υπαλλήλων, την προστασία του μηχανοκίνητου εξοπλισμού αλλά και την εικόνα της Υπηρεσίας μας.

Γνωρίζουμε ότι υπήρξε και από την  προηγούμενη Διοίκηση της Π.Υ. Σάμου αίτημα μεταστέγασης του Κλιμακίου Καρλοβασίου προς την Δημοτική αρχή του Δήμου Σάμου το οποίο έγινε δεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο και ενώ έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και βρέθηκαν κτίρια, δεν προχώρησε η διαδικασία μίσθωσης.

 

 

 

Αναβάθμιση του Π.Κ. Καρλοβασίου σε Πυρ/κο Σταθμό Γ΄ τάξης

Πάγιο αίτημα της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών είναι και η μελλοντική αναβάθμιση όλων των πυροσβεστικών κλιμακίων σε σταθμούς  ανάλογης τάξης των αναγκών της κάθε περιοχής και κατά περίπτωση.

Δηλώνει επίσης αντίθετη στην προοπτική κατάργησης πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων και υποκατάσταση τους από δημοτικές εθελοντικές υπηρεσίες που προβλέπεται η ίδρυση τους από τν Νόμο 4029/2011, για τους λόγους που κατανοεί ο καθένας μας τι κινδύνους εγκυμονούν για την πυρασφάλεια της χώρας μας αυτού του είδους οι επικίνδυνοι σχεδιασμοί.

Είναι γνωστοί άλλωστε οι αγώνες που έχει κάνει για να μην υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί από το 2009 μέχρι και σήμερα.  Είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η απαραίτητη και πολύ χρήσιμη επικουρικότητα των εθελοντών στις πυροσβεστικές δυνάμεις, από την μόνιμη υποκατάσταση τους για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Η αναβάθμιση του Π.Κ. Καρλοβασίου είναι επιτακτική ανάγκη. Αποτελεί άμεση αναγκαιότητα, η ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων με προσλήψεις σε μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό ( και ειδικά μάλιστα μετά την σημαντική αφαίμαξη που υπήρξε για την κάλυψη των αναγκών του ιδιωτικοποιημένου αεροδρομίου της Fraport ) και η αναβάθμιση των δομών πυρασφάλειας γενικότερα σε όλο το Νησί.

Είναι γνωστό ότι το νησί της Σάμου έχει πληγή πολλάκις στο παρελθόν, από μεγάλες και καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά επεξεργασμένα στοιχεία της περιόδου 1983 – 2008 ήταν τρίτος σε κατάταξη Νομός μετά την Ηλεία και την Χίο σε αναλογία καμένων εκτάσεων. Κατά την περίοδο αυτή είχε καεί το 33,8% από την συνολική της έκταση, των  477,62  τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ όλος ο νομός Σάμου ανήκει σύμφωνα με το Π.Δ. 575/1980 στις πιο επικίνδυνες περιοχές από άποψη δασικών πυρκαγιών.

Η Σάμος διαθέτει ένα μεγάλο ορεινό όγκο με δασικές εκτάσεις και συγκεκριμένα:

 • Το όρος Καρβούνης ή Άμπελος 1.434 μ υψόμετρο.
 • Το όρος Κέρκης ή Κερκετεύς 1.153 μ. υψόμετρο.
 • Το μικρό και μεγάλο Σεϊτάνι.
 • Το δάσος Καστανιάς.

Όλα τα παραπάνω δασικά οικοσυστήματα είναι ενταγμένα στο δίκτυο natura2000.

Διαθέτει επίσης και μία σημαντική έκταση αξιοποιήσιμων εδαφών για αγροτικές καλλιέργειες με πάνω από 20.000 εκμεταλλεύσιμων στρεμμάτων στους κάμπους  της Χώρας, του Μεσόκαμπου, του Κοκκαρίου και των Βουρλιωτών  και 5.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνουν οι κοιλάδες του Καρβούνη και της Βλαμαρής.

Το Καρλόβασι με την τελευταία απογραφή αριθμεί περί τους 6.708 κατοίκους και είναι πολεοδομικά κατατετμημένο σε πέντε πυκνοκατοικημένες συνοικίες. Λόγω όμως ότι υπάρχει έντονη παραγωγική, κοινωνική και τουριστική δραστηριότητα, που ανατροφοδοτείτε συνεχώς καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, από την ύπαρξη τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του λιμανιού κ.λ.π., ο αριθμός των διερχομένων ή διαμενόντων στην ευρύτερη περιοχή, αυξάνεται σημαντικά και παράλληλα αυξάνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα σε όλους τους τομείς. Επιπρόσθετα ένας αξιοσημείωτος παράγοντας για την αναγκαιότητα αύξησης του επιπέδου πυρασφάλειας γενικότερα στο νησί, αποτελεί και η ύπαρξη πολλών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Κύριε Υπουργέ, με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι, η κατάσταση του επαρχιακού οδικού δικτύου δυσχεραίνει την άμεση ενίσχυση των υπηρεσιών που βρίσκονται πάνω στο νησί, και  το λιμάνι της Σάμου απέχει 159 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, για την έγκαιρη αποστολή ενισχύσεων,  θεωρούμε επιβεβλημένη:

 • Την αναβάθμιση του Π.Κ. Καρλοβασίου σε Πυροσβεστικό Σταθμό Γ’ τάξης.
 • Την άμεση μεταστέγαση του σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Για την Ε.Α.Κ.Π.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Υ.Π.Σ. Βορείου Αιγαίου

Παράλαιμος Λευτέρης – Τσαχάς Γιώργος

Check Also

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα απασχόλησης 10.000 ανέργων 55-67 ετών

Στην άμεση υλοποίηση νέων στοχευμένων προγραμμάτων προχωράει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, …