Βeach party με κιθάρες και σαμιώτικο κρασί

LESVOS FOOD FESTIVAL:

Βeach party με κιθάρες και σαμιώτικο κρασί

Γαστρονομικές εμπνεύσεις από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου

Είναι νέος, ταλαντούχος, σεμνός και εξαιρετικά καταρτισμένος. Αγαπά τη δημιουργική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα. Στις βαλίτσες του μετέφερε, ως πολύτιμη αποσκευή, τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου για να αναδείξει με τις εμπνευσμένες συνταγές του τα ποιοτικά υλικά του πρωτογενή τομέα, στα πρότυπα της υγιεινής διατροφής και σε συσχέτιση με την πολυπολιτισμική ταυτότητα των νησιών του Β. Αιγαίου.

Ο chef Αλέξανδρος Παπανδρέου, ιδιαίτερα αγαπητός στο τηλεοπτικό κοινό, με εξαιρετικές σπουδές και μεγάλη εμπειρία στο χώρο της γαστρονομίας, άφησε για λίγο τα σεμινάρια μαγειρικής που υλοποιεί με στόχο την επιμόρφωση νέων ατόμων τα οποία ενδιαφέρονται για την απόκτηση πραγματικών γνώσεων και τίμησε με την παρουσία του το 1ο Lesvos Food Fest, που διοργανώθηκε με εξαιρετική επιτυχία στο Μόλυβο από 14 έως 16 Ιουλίου 2017. Σε αυτό το φεστιβάλ και στο σταυροδρόμι των γαστρονομικών πολιτισμών που έχουν αφήσει τα ίχνη τους στις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις συνταγές των νησιών του Β. Αιγαίου, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα υπέροχα σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Anthemis, Doux και Ψηλές Κορφές έδωσαν τις φρουτώδεις τους ευωδιές στo live cooking του Αλέξανδρου Παπανδρέου, που συνδύασε μοναδικά την απλότητα των τοπικών γεύσεων με τη δημιουργική σύνθεση, σε ένα αποτέλεσμα που ενθουσίασε!

Μια από τις πιο ωραίες συνταγές ήταν ένα εκπληκτικό σε γεύση και εμφάνιση «ριζότο με γαρίδες, τοματίνια, φέτα και Ψηλές Κορφές»*

Στα πλαίσια των σύνθετων ενεργειών που περιέλαβαν έξυπνα οι διοργανωτές για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων από κάθε γειτονιά του Βορείου Αιγαίου, σε ένα πάντρεμα παραδοσιακών και σύγχρονων πρότυπων, διοργανώθηκε επίσης ένα εξαιρετικά ελκυστικό στο νεαρόκοσμο beach party στην παραλία με κιθάρες, long drinks και cocktails. Και εκεί, πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου, που προτιμήθηκαν ιδιαιτέρως. Δεν έμεινε κανείς να μη δοκιμάσει Samos Vin Doux Cocktails όπως Samos Spritzer, Samos Mojito, Samos Sour ή Samos Melon Smoothie και οι bartenders της διοργάνωσης δεν προλάβαιναν να γεμίζουν και να ξαναγεμίζουν τα ποτήρια…

συνταγή του Αλέξανδρου Παπανδρέου όπως την παρουσίασε live στο Food Fest Λέσβου:

Ριζότο με γαρίδες, τοματίνια, φέτα και «Ψηλές Κορφές»

Χρόνος προετοιμασίας: 25 λεπτά

Χρόνος βρασίματος: 20 λεπτά

(Για 2 άτομα)

 

Υλικά

150 γραμμάρια αρμπόριο

½ κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κουταλιές ελαιόλαδο

100 ml λευκό κρασί Ψηλές Κορφές Μοσχάτο ΕΟΣ Σάμου

100 ml bisque γαρίδας

150 γραμμάρια σάλτσα τομάτας

500 ml ζωμός λαχανικών

15 τοματίνια κομμένα στην μέση

150 γραμμάρια φέτα τριμμένη

16 γαρίδες

3 κουταλιές σχοινόπρασο ψιλοκομμένο

Για την bisque:

250 γραμμάρια κεφάλια γαρίδας

20 ml ελαιόλαδο

1 καρότο κομμένο σε ροδέλες

½ κρεμμύδι χοντροκομμένο

30 ml ούζο

½ κλωναράκι σέλινο χοντροκομμένο

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Για την bisque τοποθετείτε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.

Σοτάρετε τα κεφάλια από τις γαρίδες μαζί με το κρεμμύδι και το καρότο για 3-4 λεπτά.

Σβήνετε με το ούζο και μόλις εξατμιστεί προσθέτετε νερό να σκεπάσει αρκετά τα υλικά και το αφήνετε να πάρει μία βράση.

Μόλις βράσει πολτοποιείτε το μείγμα με ένα pimer και το αφήνετε να βράσει για 25-30 λεπτά.

Σουρώνετε το μείγμα με ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι και τοποθετείτε την bisque σε ένα μπολ.

Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.

Σοτάρετε τις γαρίδες για 1-2 λεπτά, πασπαλίζοντας με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τις αποσύρετε από την φωτιά.

Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

 

About ikariaki.gr