Βρετανικά F-35 θα μετασταθμεύσουν στην Κύπρο: Ρωσικές βάσεις σε Συρία και… Αιγαίο στο στόχαστρο

Η Βρετανία θα αναπτύξει μαχητικά stealth 5ης γενιάς F-35 στην βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο την ερχόμενη άνοιξη, αναφέρουν πηγές του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, «προκειμένου να μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Βρετανίας στην περιοχή».

Ουσιαστικά θα πρόκειται για την τρίτη χώρα που αναπτύσσει μαχητικά F-35 στην περιοχή, μετά τις ΗΠΑ (σε βάσεις χωρών του Κόλπου και στο Ισραήλ), με την τέταρτη να είναι η Τουρκία.

Η στόχευση είναι καθαρά η Ρωσία και η Συρία, όσο και αν μιλάνε για ISIS: Ο ρωσικός Στόλος, οι ρωσικές βάσεις στην Συρία και φυσικά τα ρωσικά αγκυροβόλια στο Αιγαίο (για όσους το αγνοούν, το ρωσικό Ναυτικό έχει τρία αγκυροβόλια στο βόρειο, κεντρικό και νότιο Αιγαίο).

Για το ISIS είναι μια χαρά και τα Tornado GR3 και ακόμα καλύτερα τα Eurofighter.

Το Sky News, αναφέρει πώς η στρατιωτική ηγεσία της χώρας ήδη καταρτίζει ένα πλάνο για την μεταφορά των μαχητικών F-35 στην βάση της RAF στο Ακρωτήρι στην Κύπρο.

Βρετανικές πηγές αναφέρουν πώς η ανάπτυξη του βρετανικού μαχητικού 5ης γενιάς θα συμβεί την άνοιξη και αυτή η ανάπτυξη την Ανατολική Μεσόγειο (οι Βρετανοί περιλαμβάνουν και το Αιγαίο στην Α.Μεσόγειο), την Μέση Ανατολή κλπ.

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, τότε τα βρετανικά F-35 θα αναλάβουν αμέσως δράση εναντίον του ISIS σε Ιράκ και Συρία.

Μιλώντας στην βάση τους στο Norfolk, o Υπουργός Άμυνας,  Gavin Williamson είπε:

«Τα απίστευτα F-35 είναι έτοιμα για επιχειρήσεις. Δεν θέλω να εισέλθω σε λεπτομέρειες που θα αναπτυχθούν αλλά αυτό το μαχητικό θα χρησιμοποιηθεί για να διατηρήσει την Βρετανία ασφαλή.

Τις τελευταίες 19 ημέρες, έχουμε δει 10 πλήγματα κατά του ISIS. Δεν θα συμβιβαστούμε, δεν θα πάρουμε ως δεδομένο ότι το ISIS θα ηττηθεί.

Οι ΗΠΑ μας ξεκαθάρισαν τις προσεγγίσεις τους όσο αφορά την Συρία και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους και με άλλους συμμάχους.

Το έθνος μας κινείται σε μια νέα εποχή εκτός ΕΕ και τα τεράστια επιτεύγματα μας στον αέρα, η δέσμευση μας  για ένα ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι είναι ξεκάθαρη σε συμμάχους και εχθρούς».

Η Βρετανία έχει ήδη 9 F-35 και έχει δεσμευθεί για άλλα 138 τα επόμενα 30 χρόνια.

Το καλοκαίρι έφτασαν και παραδόθηκαν στην Βρετανία τα πρώτα τέσσερα F-35.

Τα τέσσερα πρώτα μαχητικά F-35 της Βρετανίας πέταξαν από την αμερικανική βάση Beaufort της Νότιας Καρολίνας, διασχίζοντας τον Ατλαντικό για να εγκατασταθούν μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η προσγείωση στην βάση Marham στο Νόρφολκ, που θα είναι η έδρα των F-35, πραγματοποιήθηκε δύο μήνες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Ο Αρχηγός της Βρετανικής ΠΑ, Πτέραρχος Sir Stephen Hillier, δήλωσε:

«Αυτή ήταν μια ιστορική μέρα, αυτό είναι το μέλλον της αεροπορικής μας δύναμης για τις επόμενες δεκαετίες.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πτήση πάνω από τον ατλαντικό:

 

Η άφιξη στο Νόρφολκ

 

 

Αναδημοσίευση από : https://www.pronews.gr

About ikariaki.gr