Από την επίσκεψη του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Ικαρία

Συνάντηση  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με τη Δημοτική Αρχή και με Σωματεία-Φορείς της Ικαρίας

Συνάντηση με το δήμαρχο και τους αντιδημάρχους αλλά και με εκπροσώπους σωματείων και φορέων του νησιού είχε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιούλη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ικαρία,

  Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα Σωματεία Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ΟΤΑ, Εργαζομένων στη ΔΕΗ και Συνταξιούχων και από τους συλλόγους δασκάλων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ΕΒΕ, Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ καθηγητών και του νοσοκομείου Ικαρίας.

Αφού άκουσε τα προβλήματα και τα αιτήματα των σωματείων και των φορέων, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε:

«Όλα όσα συζητήσαμε με το δήμαρχο, τους αντιδημάρχους, τους εκπροσώπους της τοπικής διοίκησης, αλλά και όσα άκουσα στη σημερινή σύσκεψη, είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν μπορεί στα πλαίσια αυτού του συστήματος να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη. Και βέβαια είναι η καλύτερη απάντηση σε όλα αυτά που λέει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, αλλά που τα έλεγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή μεγάλα λόγια περί δίκαιης ανάπτυξης, περί τέλους των μνημονίων, περί μιας ευημερίας που θα έρθει γιατί βγαίνουμε τέλος πάντων από αυτό το τούνελ των 9 περίπου χρόνων της σκληρής οικονομικής κρίσης και τώρα που θα βαδίσουμε στο δρόμο ανάπτυξης, θα λυθούν ως δια μαγείας ή τέλος πάντων σταδιακά βήμα το βήμα τα προβλήματα εργαζομένων.

Και βέβαια με τα περί “δίκαιης” ανάπτυξης της κυβέρνησης, αλλά και όλων των υπόλοιπων κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ που θέλει τώρα να ξαναγυρίσει πάλι στην εξουσία για να κάνει αυτά που έκανε πριν, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και των άλλων δυνάμεων, γίνεται μια συστηματική προσπάθεια να παραβλεφθεί το γεγονός ότι δεν λένε πολύ συγκεκριμένα, ιδιαίτερα όταν τους τα θέτουμε ανοιχτά τα ζητήματα στη βουλή, για το τι θα κάνουν για παράδειγμα για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, για τους εργαζόμενους στο χώρο του επισιτισμού, για την εργατική τάξη που υποφέρει και εδώ στην Ικαρία και σε όλη την Ελλάδα με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Την ίδια στιγμή που αυτός ο κλάδος ως “ατμομηχανή της οικονομίας”, όπως τον είπατε κλπ, ως βαριά βιομηχανία της Ελλάδας έχει τεράστια κερδοφορία. Και μάλιστα είναι από τους κλάδους που και τα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν μεγάλη κερδοφορία οι όμιλοι που έχουν τον έλεγχο της τουριστικής διακίνησης, αλλά και του επισιτισμού και άλλων συναφών κλάδων.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι ζουν σε εργασιακό μεσαίωνα με μισθούς πείνας, χωρίς να έχουν σταθερή δουλειά όλο το χρόνο και μια σειρά τέτοια ζητήματα.

Αντίστοιχα είναι η απάντηση που δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στον τομέα της καθαριότητας, στους ΟΤΑ, που δουλεύουν ή με 6μηνα ή 8μηνα χωρίς σταθερή δουλειά, με υποβιβασμό των εργασιακών σχέσεων, με εργατικά ατυχήματα.    Οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στις κατασκευές που πολλοί βρίσκονται στην ανεργία και όταν βρίσκουν κανένα μεροκάματο, έχουν προβλήματα, όπως αυτά που ειπώθηκαν με τα εργατικά ατυχήματα. Αντίστοιχα άλλοι τομείς, όπως οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να μένουν χωρίς δασκάλους, χωρίς καθηγητές με τεράστιες ελλείψεις και ιδιαίτερα σε ακριτικά νησιά, όπως είναι η Ικαρία .

Γιατί θέλουμε να φτιάξουμε, υποτίθεται, νέους ανθρώπους, που θα πάρουν την σκυτάλη οι επόμενες γενιές και πρέπει να είναι και επιστήμονες και γνώστες της ιστορίας, αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας σε μια περιοχή όπου απειλείται από το ΝΑΤΟ, τους πολέμους, από τα προσφυγικά ρεύματα που δημιουργούν οι πόλεμοι και όχι οι πρόσφυγες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα και θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και σε άλλες θάλασσες της Μεσογείου .

Δεν είναι σοβαρό πρόβλημα το γεγονός οι προχωράει ήδη από το 2019 -που υποτίθεται ότι θα έχουμε περάσει και στην ανάπτυξη- σε μειώσεις συντάξεων;

Και να αρνείται η κυβέρνηση που μιλάει και εν ονόματι της αριστεράς και της προόδου -εντάξει με τον Καμμένο της δεξιάς είναι βέβαια- και δεν ψηφίζει την τροπολογία που έφερε το ΚΚΕ ή την πρόταση του νόμου παλιότερα, έτσι ώστε να εμποδιστεί η περικοπή και άλλο των συντάξεων; Και δεν είναι μόνο αυτά.

Οι κτηνοτρόφοι τα ίδια μέτρα δεν αντιμετωπίζουν με την ΚΑΠ ή τα μέτρα που πήρε η ΕΕ και τα έκανε και νομοθετικό πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση, που θέλουν να πληρώνουν τόσο ώστε να γίνεται το κόστος τεράστιο, ώστε να μην μπορούν να παράγουν; Ενώ η πατρίδα μας είναι μια χώρα που έχει πλούτο. Και μπορεί να θρέψει διατροφικά, ποιοτικά και ποσοτικά όλο τον πληθυσμό της χώρας και μπορεί να κάνει και εξαγωγές ισότιμες με άλλες χώρες του κόσμου. Όλα αυτά είναι προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε ενιαία.

 Ή οι πλειστηριασμοί. Το γεγονός για παράδειγμα καταθέσαμε τροπολογία στη βουλή, μετά από πρόταση δημάρχων, αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων που ξεκίνησαν οι 5 κομμουνιστές δήμαρχοι και μάλιστα χτες η ΚΕΔΕ αποφάσισε επίσης να στηρίξει αυτό το αίτημα, δηλαδή να έχουν οι δήμοι τη δυνατότητα να διαγράφουν χρέη ανθρώπων με εισοδηματικά κριτήρια που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν και με βάση το νόμο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση ακόμα και για 500 ευρώ χρέος στο δήμο, είτε για νερό, φως, σκουπίδια, τέλη στάθμευσης, θα τους κάνει κατάσχεση πρώτης κατοικίας, θα τους βγάζει σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Να δούμε θα ψηφίσουν την τροπολογία οι κυβερνώντες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ;

Εδώ είναι συγκεκριμένα τα ζητήματα και καλούμε τον λαό να αποφασίσει. Δεν μπορεί να ανέχεται άλλο αυτή την κατάσταση και πρέπει να κάνει τις επιλογές του. Και φυσικά μπορεί να γίνονται επιλογές στις εκλογές, βουλευτικές, δημοτικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, με την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, αλλά είναι και η καθημερινή επιλογή στις αρχαιρεσίες σωματείων, στο πώς οργανωνόμαστε, πώς διεκδικούμε. Έχει μεγαλύτερη σημασία κατά την άποψη του ΚΚΕ το να οργανωθεί ο λαός, να οργανώσει την κοινωνική του συμμαχία. Δηλαδή ο οικοδόμος, με τον ξενοδοχοϋπάλληλο, τον συνταξιούχο, με τον γιατρό, το νοσηλευτή, με τον καθηγητή, με το δάσκαλο, με το δημοτικό υπάλληλο, τον επιστήμονα, το νέο, τη νέα, τη γυναίκα, τους συλλόγους, τα εργατικά κέντρα, και να οργανώσει τη λαϊκή πάλη.

Και βέβαια το ΚΚΕ εδώ θα είναι, μας ξέρετε πάρα πολλά χρόνια και στη βουλή με ερωτήσεις, με αναφορές, με πίεση θα τα κάνουμε και αυτά και κυρίως μέσα στους αγώνες. Θα είμαστε μπροστά, θα πρωτοστατούμε και αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε ότι δεν θα αφήσουμε ούτε στιγμή τη σημαία του αγώνα. Το να είμαστε κοντά σας, να προωθούμε τα ζητήματα, να τα αναδεικνύουμε, αν καταφέρουμε να κερδίζουμε κάτι σε αυτές τις συνθήκες, κυρίως όμως στη πάλη μας να ανοίγουμε αυτό το δρόμο για ριζικές αλλαγές και να τελειώσουν οι κοροϊδίες και οι αυταπάτες. Υπάρχει πλέον πλούσια πείρα και πρέπει ο ελληνικός λαός, κατά την άποψή μας να την αξιοποιήσει. Δεν μπορεί πότε να είναι ένας Παπανδρέου, πότε να είναι ένας Καραμανλής, μετά ένας Τσίπρας μετά ξέρω γω ο Μητσοτάκης ή όποιον άλλο σκέφτεται ο καθένας. Δεν υπάρχουν σωτήρες. Πρέπει να δούμε το πρόγραμμα και το σχέδιο που έχει η κάθε πολιτική δύναμη και με βάση αυτά να επιλέγουμε και πολιτικά. Και βεβαίως αν υπηρετεί το συμφέρον του εργάτη, του αγρότη, του αυτοαπασχολούμενου, του επαγγελματία που υποφέρει, που φορολογείται που κλείνει το μαγαζί του και τον κυνηγάνε από χίλιες δυο μεριές, να ενωθούν όλοι αυτοί μαζί και αν υπηρετεί μια πολιτική πρόταση αυτούς ή αν υπηρετεί το μεγάλο κεφάλαιο, τους βιομηχάνους, τους εφοπλιστές, γιατί γι αυτούς δουλεύουν μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις. Και πρέπει σε αυτό να βάλουμε επιτέλους ένα φρένο, ένα τέρμα. Πρέπει να αποφασίσει σε αυτό ο καθένας ατομικά και συλλογικά όλη η κοινωνία.

Και όλα αυτά τα ζητήματα εμείς τα συνδυάζουμε και με την πάλη για την ειρήνη για την φιλία των λαών. Για να μην οδηγηθούμε σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γιατί όλο και μας μπλέκουν οι κυβερνήσεις σε ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Σήμερα είδατε τέλειωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, επικίνδυνη Σύνοδος με αρνητικές αποφάσεις για τους λαούς και από αυτή την άποψη θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για να τα αντιμετωπίσουμε να κινητοποιηθούμε, έτσι ώστε αν μπορέσουμε να αποτρέψουμε, αλλά κυρίως να οδηγήσουμε την πάλη μας μέχρι τέλους ώστε να υπάρχει πραγματικά ειρήνη, φιλία, ειρήνη και ευημερία και στον ελληνικό και στους γειτονικούς λαούς».

Σωματεία και φορείς του νησιού: «Εχουμε φτάσει στα όριά μας»

«Καθημερινά προκύπτουν νέα βάρη σε βάρος των κατοίκων της Ικαρίας», ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού Στέλιος Σταμούλος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», κατά την διάρκεια της συνάντησης που έγινε με τον Δημήτρη Κουτσούμπα στο δημοτικό κτίριο στον Εύδηλο, με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων και άλλων δημοτικών συμβούλων.

 Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών, αφού παρά τα συνεχή αιτήματα του δήμου, μέχρι και σήμερα στη μέση της τουριστικής περιόδου, όπου οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται, π.χ. στην καθαριότητα, δεν έχει εγκριθεί καμία πρόσληψη όχι μόνιμου, αλλά ούτε συμβασιούχου, με αποτέλεσμα «να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε», όπως σημείωσε.

Έκανε σαφές ότι η δημοτική αρχή δεν πρόκειται να επιτρέψει πλειστηριασμό σε βάρος λαϊκής περιουσίας από χρέη προς το δήμο και ότι είναι αποφασισμένη να βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των εργαζομένων, των ανθρώπων του μόχθου του νησιού, να συμβάλλει στην οργάνωση της πάλης τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δήμος – δήμιος δεν θα γίνουμε».

Αποκαλυπτικά για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει η αντιλαϊκή πολιτική στο νησί ήταν τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι των φορέων στη σύσκεψη που ακολούθησε:

  • Η Νατάσα Σωτηρίου, από το σωματείο των δασκάλων, αναφέρθηκε στα κενά των σχολείων, στη μάχη που δίνουν οι δάσκαλοι για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του νησιού, με τα ενοίκια και το κόστος μεταφοράς να τους τρώνε τους πενιχρούς μισθούς. Ακόμα, ανέδειξε το πρόβλημα της μετακίνησης των μαθητών, αφού μετά τον «Καποδίστρια» έκλεισαν σχολεία σε μικρά χωριά, με αποτέλεσμα, λόγω των μεγάλων αποστάσεων, η μεταφορά να είναι πολύ δύσκολη, και ειδικά όταν έχει κακοκαιρία να εμποδίζεται η απρόσκοπτη εκπαίδευσή τους.
  • Ο Λευτέρης Φλιτζάνης, από τον Σύλλογο Συνταξιούχων, επεσήμανε το πετσόκομμα των συντάξεων και τα προβλήματα στις δημόσιες δομές Υγείας, που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
  • Ο Φανούρης Καρούτσος, από το Συνδικάτο Οικοδόμων, στάθηκε στη μεγάλη ανεργία, αφού η λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος του νησιού δεν επιτρέπει θεμελίωση σπιτιού, αλλά ούτε συντήρησή του.
  • Η Πόπη Μπουζάκη, από τους εργαζόμενους του νοσοκομείου, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις στο νοσοκομείο, αποκαλύπτοντας ότι σε δύο μήνες δεν θα υπάρχει ούτε γυναικολόγος στο νησί, αφού φεύγει ο ένας και μοναδικός.
  • Η Βαγγελία Λάκκα, από το σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, ανέφερε ενδεικτικά ότι στην υπηρεσία της καθαριότητας υπάρχει μόνο ένας μόνιμος εργαζόμενος και την ίδια ώρα «τρέχει» και η αντιδραστική «αξιολόγηση» που επέβαλε η κυβέρνηση.
  • Η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, από το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, αναφέρθηκε στις εργασιακές σχέσεις – ζούγκλα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, και στην τραγική κατάσταση που αντιμετωπίζουν τους χειμερινούς μήνες. «Θα είμαστε τα πρώτα θύματα αν περάσουν οι πλειστηριασμοί από τους δήμους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
  • Ο Μιχάλης Τσάκαλος, από τους ΕΒΕ, σημείωσε ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτοαπασχολούμενων του νησιού «είναι σταθερά ανασφάλιστο», κατάσταση που θα γίνει χειρότερη με την αύξηση του ΦΠΑ.
  • Η Πόπη Λάκκα, από την Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας, ανέφερε για τις γυναίκες ότι «έχουμε φτάσει στα όριά μας με τις τραγικές ελλείψεις στην Υγεία και στην Παιδεία» τις οποίες αντιμετωπίζει το νησί.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟΝ ΕΥΔΗΛΟ ΙΚΑΡΙΑΣ                                  

12.7.18

«Κανονικότητα» είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Να τελειώνουμε με όλες τις πολιτικές που μας γονατίζουν, με το παραμύθι της κυβέρνησης περί «κανονικότητας» και «καθαρής εξόδου από τα μνημόνια», αλλά και στα περί «ανάπτυξης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω» της ΝΔ, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης 12 Ιούλη στον Εύδηλο της Ικαρίας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στο νησί. Υπογραμμίζοντας ότι «κανονικότητα» είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι οι εργαζόμενοι να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Στην ομιλία του είπε μεταξύ άλλων:

«Φίλες και Φίλοι, Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Από τη μια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να πουλήσει στο λαό το παραμύθι της “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”, που θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής, την καθημερινότητα των πολιτών και από την άλλη η ΝΔ κοροϊδεύει ότι αυτή μπορεί να πετύχει διπλάσια ανάπτυξη, να βάλει λιγότερους φόρους και εισφορές, να φέρει πολλές επενδύσεις και νέες δουλειές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος θα διαχειριστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, τη φάση της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δήθεν “δίκαιη” ανάπτυξη και η ΝΔ με την “ανάπτυξη που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω” κοροϊδεύουν το λαό ότι μπορεί να παίρνει ανάσες μέσα στην ασφυξία της εκμετάλλευσης, ότι μπορεί να υπάρξει ένας καλύτερος καπιταλισμός όπου και τα κέρδη των ομίλων θα αυγαταίνουν και οι εργαζόμενοι θα ευημερούν.

Ας μας πουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, σήμερα, στον 21ο αιώνα, σε ποια χώρα του κόσμου εφαρμόζεται το μοντέλο της δίκαιης ανάπτυξης για όλους και όλες; Σε ποια χώρα του κόσμου η καπιταλιστική ανάπτυξη είναι κοινωνικά δίκαιη, δεν αφήνει κανέναν πίσω, είναι για όλους; Δεν υπάρχει πουθενά. Και ξέρετε γιατί;

Γιατί το καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι μόνο ταξικό, εκμεταλλευτικό, άδικο, αλλά και βαθιά σάπιο, γερασμένο, γι’ αυτό και γίνεται όλο και πιο αντιδραστικό και άδικο.

Ας αφήσουν, λοιπόν, αυτά που ξέρουν οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που στήνουν το γνωστό δικομματικό καβγά, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, για να κρύψουν τις ευθύνες των κυβερνήσεών τους.

Κι εδώ στην Ικαρία, οι κάτοικοι ξέρουν πολύ καλά πως όλα τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, από το πιο μικρό μέχρι το πιο μεγάλο, έχει ονοματεπώνυμο και είναι η αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Βέβαια, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει έναν λόγο παραπάνω να περηφανεύεται, γιατί, όπως λέει και ο κ. Τσίπρας, εκεί που απέτυχαν οι τρεις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η δική του κυβέρνηση πέτυχε. Και έχει δίκιο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ πέτυχε να βγάλει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ως ο πιο καλός ο μαθητής!

Και τώρα έχει το θράσος να κοροϊδεύει ότι η Ελλάδα βγαίνει οριστικά και αμετάκλητα από τα μνημόνια. Πώς γίνεται βέβαια να βγαίνουμε από τα μνημόνια και να παραμένουν σε ισχύ οι νόμοι των μνημονίων, ο λαός να φορτώνεται με ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2022 και το 2060, να έχουν ήδη ψηφίσει τις νέες μειώσεις στις συντάξεις και στο αφορολόγητο, αυτό μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέρει.

Βέβαια, ο κ. Τσίπρας βλέπει μόνο αυτά που θέλει να δει, συνεχώς βαυκαλίζεται ότι η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην, ότι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιτευχθεί.

Δεν αμφισβητούμε την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και κάποιους ασταθείς και μικρούς ρυθμούς -προς το παρόν- ανάκαμψης, που εμφανίζονται φέτος.

Μετά από 9 χρόνια οικονομικής κρίσης, με απανωτά αντιλαϊκά μέτρα, ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, είναι λογικό κι επόμενο να έχουμε ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών.

Με τέτοια άγρια φοροληστεία, συνεχείς μειώσεις συντάξεων, κοινωνικών δαπανών είναι λογικό να πιάνονται οι στόχοι της ΕΕ, του ΔΝΤ.

Η χώρα αναπτύσσεται μόνο για τους λίγους, την πλουτοκρατία, με το λαό να περιμένει να πέσει κανένα ψίχουλο από τα τραπέζια της κερδοφορίας της.

Οπωσδήποτε αυτά τα χρόνια η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει, αφού σήμερα μία θέση δουλειάς με συγκροτημένα δικαιώματα έχει μοιραστεί ανάμεσα σε 2 και 3 εργαζόμενους που δουλεύουν με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα.

Σήμερα, όσοι νέοι δουλεύουν, δεν ξέρουν τι θα πει συλλογική σύμβαση εργασίας, δεν ξέρουν τι θα πει ένσημο, κοινωνική ασφάλιση.

Ξέρουν, όμως, πως δε θα βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν, πως πρέπει να κάνουν δυο και τρεις δουλειές του ποδαριού για να βγάλουν ένα αξιοπρεπές μεροκάματο, ξέρουν πως δε θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη ποτέ.

Και ενώ η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει κατά παραγγελία του ΣΕΒ, των εφοπλιστών, του ΣΕΤΕ και των λοιπών ενώσεων του κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί ξανά, όπως έκανε πριν εκλεγεί στην καρέκλα της εξουσίας, ψεύτικες προσδοκίες, αρχίζει ξανά να μοιράζει φρούδες ελπίδες.

Τι εννοεί η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα επαναφέρει τη χώρα στην κανονικότητα, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής, την καθημερινότητα των πολιτών;

  Μήπως εννοεί ότι θα αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά και αποφασιστικά, για παράδειγμα οι σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά στις υγειονομικές υποδομές και υπηρεσίες του νησιού, οι οποίες βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας;

Μήπως πρόκειται να λειτουργήσουν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία;

Να καλυφτούν τα σοβαρά κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό;

 Να καλυφτούν και οι εννέα θέσεις ειδικευμένων γιατρών που προβλέπονται για το Κέντρο Υγείας του Εύδηλου;

 Ή να έχουν μόνιμο γιατρό τα αγροτικά ιατρεία στο Μαγγανίτη, στο Καρκινάγρι, στις Ράχες;

 Μήπως το ΕΚΑΒ στο νησί πρόκειται να δουλέψει σε 24ωρη βάση για να καλύψει όλα τα περιστατικά;

Τα ερωτήματα δεν έχουν τελειωμό. Μόνο που απαντήσεις δεν παίρνουμε από τους κυρίους της κυβέρνησης.

Τι εννοεί, αλήθεια, η κυβέρνηση όταν λέει ότι τώρα, μετά το δήθεν τέλος των μνημονίων, θα βελτιωθεί η καθημερινότητα του λαού;

 Μήπως θα λυθεί το σοβαρό πρόβλημα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών;

  Μήπως πρόκειται να εξασφαλιστεί με σύγχρονα και ασφαλή πλοία, η καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με τον Πειραιά, και από τα δύο λιμάνια του νησιού σε πάγια βάση, να μην διακοπεί η σύνδεση του νησιού με την Βόρεια Ελλάδα;

 Ή μήπως πρόκειται να υποχρεωθούν οι εφοπλιστές να ναυλώνουν πλοία για την Ικαρία και τα άλλα νησιά;

Τι πρόκειται να αλλάξει στην καθημερινότητα των Ικαριωτών;

 Μήπως πρόκειται επιτέλους να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές που έχει ανάγκη το νησί;

Οι επαρχιακοί δρόμοι, τα λιμάνια του;

  Όχι μόνο οι ντόπιοι, αλλά και οι επισκέπτες γνωρίζουν πως η Επαρχία της Ικαρίας, αποτελεί ίσως την πλέον αδικημένη περιοχή της χώρας μας στον τομέα της υλοποίησης έργων υποδομών.

Μήπως επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι θα στηριχτεί η κτηνοτροφία, η μελισσοκομία στο νησί;

Μήπως πρόκειται να παρθούν μέτρα ώστε να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία και εδώ στην Ικαρία με βασικούς στόχους την κάλυψη των αναγκών του νησιού με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα, τη διασφάλιση εισοδήματος για αξιοπρεπή διαβίωση των κτηνοτρόφων, την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και του περιβάλλοντος, την προστασία της δημόσιας υγείας;

Ή μήπως στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να αναπτυχθούν οι κτηνοτροφικές καλλιέργειες, πράγμα που σημαίνει ριζική αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων όλων των αγροτικών προϊόντων;

 Και ο τελευταίος κτηνοτρόφος στο νησί γνωρίζει πως για να μπορέσει να επιβιώσει χρειάζεται αλλαγή του τρόπου επιδότησης για τα αιγοπρόβατα, ο οποίος να συνδέεται με την παραγωγή και να αναπροσαρμόζεται τιμαριθμικά.

Χρειάζεται θεσμοθέτηση οικονομικών κινήτρων για την ανάπτυξη των κτηνοτροφικών καλλιεργειών που εξασφαλίζουν εγχώριες υγιεινές και σχετικά φθηνότερες ζωοτροφές.

Να καταργηθεί ο ΦΠΑ για την αγορά γεωργικών μηχανημάτων.

Να νομιμοποιηθούν οι σταβλικές εγκαταστάσεις με την προϋπόθεση ότι δε θα χρησιμοποιηθούν σαν αφορμή για τον αποχαρακτηρισμό δασών.

Χρειάζεται ο εκσυγχρονισμός τους με την ένταξή τους στα σχέδια βελτίωσης.

Σαφής οριοθέτηση των βοσκοτόπων και αναβάθμιση των χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές και θεσμοθέτηση τιμών παρέμβασης που να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους κτηνοτρόφους.

Άμεση κατασκευή και λειτουργία σφαγείου και την στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών του νησιού.

Εξοπλισμός που να εξασφαλίζει την έγκαιρη αντιμετώπιση των διάφορων ασθενειών των ζώων.

Ασφάλιση ολόκληρου του ζωικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό οργανισμό.

Και ένα σωρό άλλα ζητήματα απαραίτητα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας, που έχει ιδιαίτερη σημασία για την αγροτική παραγωγή, ειδικότερα για την παραγωγή συνολικά του νησιού επειδή παράγει υψηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα που συμβάλλουν σημαντικά στη διατροφική ανεξαρτησία και διατροφική επάρκεια του λαού μας, χρησιμοποιεί σημαντικό μέρος της φυτικής παραγωγής και των υποπροϊόντων της σαν ζωοτροφές, αξιοποιεί άγονες χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί απασχολεί σημαντικό αριθμό ανθρώπινου δυναμικού είτε αποκλειστικά είτε συμπληρωματικά.

Φίλες και Φίλοι Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Με το σύνθημα “επιστροφή στην κανονικότητα”, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εννοεί επιστροφή στην καπιταλιστική κανονικότητα, όπου τα δικαιώματα και οι ανάγκες του λαού και της νεολαίας θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

“Επιστροφή στην κανονικότητα” για την κυβέρνηση σημαίνει τα νέα παιδιά να δουλεύουν με 300 ευρώ χωρίς ασφάλιση, οι συνταξιούχοι να επιβιώνουν με συντάξεις πείνας, οι φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι να πασχίζουν να βγάλουν τη χρονιά, οι αυτοαπασχολούμενοι να ζουν με τη θηλιά των χρεών.

Και αυτή την επιστροφή στην καπιταλιστική κανονικότητα την περιγράφουν ήδη οι αντιλαϊκές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Τι ζητάνε για πάρτη τους;

Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Επιδότηση των εισφορών για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας.

Παροχή φορολογικών κινήτρων για τους εργοδότες.

Αύξηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων.

Διευθέτηση του χρόνου εργασίας και του ωραρίου.

Μεταρρυθμίσεις που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων κ.ά.

Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για το περιβόητο «ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον», στο οποίο ορκίζονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ.

Αυτές είναι οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, που βρίσκονται πίσω από όλα τα αντιλαϊκά μέτρα, που έχει ήδη ψηφίσει και συνεχίζει να προωθεί ασταμάτητα η κυβέρνηση:

Επίθεση διαρκείας στις συντάξεις για τη «βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων».

Χτύπημα της κυριακάτικης αργίας και νόμοι για την ενίσχυση της «διευθέτησης» του εργάσιμου χρόνου για την «αύξηση της ευελιξίας των επιχειρήσεων».

«Αναπτυξιακοί» και άλλοι νόμοι για την «παροχή φορολογικών κινήτρων» και για άλλα δωράκια στην εργοδοσία, την ίδια ώρα που απογειώνεται η φοροληστεία σε βάρος του λαού…

Να τελειώνει λοιπόν το παραμύθι.

Το μεγαλύτερο μνημόνιο διαρκείας είναι οι ίδιες οι απαιτήσεις του κεφαλαίου, τις οποίες υλοποιεί κατά γράμμα η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ στην ίδια ρότα βρίσκονται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που θέλουν πάλι να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του νέου χαλίφη.

Όμως θέλουμε να τελειώνουμε με όλες τις πολιτικές που μας γονατίζουν. Είτε αυτές υλοποιούνται από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είτε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

  Δεν ανεχόμαστε πλέον τα πλοία να δένουν στον Εύδηλο και στον Άγιο Κήρυκο μόνο όταν συμφέρει τους εφοπλιστές.

  Δεν ανεχόμαστε η δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία να είναι μόνιμα στο απόσπασμα.

Δεν ανεχόμαστε ο κάθε μονοπωλιακός όμιλος, όπως τώρα ο όμιλος Μυτιληναίου, να κατασκευάζει ένα γιγαντιαίο αιολικό πάρκο όπου 110 ανεμογεννήτριες θα καταλάβουν και θα εκτείνονται σχεδόν σε όλη την κορυφογραμμή, χωρίς φυσικά κανείς από τους κυβερνώντες, παλιούς και νέους, να νοιάζεται αν θα καταστραφεί η φυσιογνωμία του νησιού.

 Καμιά τέτοια καπιταλιστική επένδυση δεν έχει στόχο να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού και γενικότερα τις ανάγκες των κατοίκων, αλλά μόνο να εξασφαλίσει κέρδη για τον επιχειρηματία που θα κάνει την επένδυση.

Χώρια που τώρα με τον “Κλεισθένη 1”, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι δημοτικές αρχές, όπως εδώ η αγωνιστική δημοτική αρχή της Ικαρίας, θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πιο ασφυκτικό αντιλαϊκό πλαίσιο.

Μιλάμε για ένα νέο πακέτο αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Τοπική Διοίκηση, στη βάση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά δήμους και Περιφέρειες στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, στην ανταποδοτικότητα και επιχειρηματικότητα, στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων, ώστε να ανοίγονται νέα κερδοφόρα πεδία για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν χρειάζεται να προσπαθήσουμε πολύ, φίλες και φίλοι, για να περιγράψουμε, το πώς θα είναι η καπιταλιστική Ελλάδα μετά το τυπικό τέλος των μνημονίων τον Αύγουστο, γιατί θα είναι ίδια κι απαράλλαχτη με την προηγούμενη.

Μια χώρα που ματώνει και θα πληγώνει το λαό της, την εργατική τάξη, την αγροτιά, τους επαγγελματίες, τους ψαράδες, το επιστημονικό δυναμικό της, τη νεολαία, για να διασφαλίσει τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, να υλοποιεί τη στρατηγική της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Αυτό είναι το όραμα και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων όπως το Κίνημα Αλλαγής ή ΠΑΣΟΚ, που διεκδικεί ρόλο μπαλαντέρ στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Κι ας στήνουν τους γνωστούς καβγάδες, κι ας βάζουν μεταξύ τους ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές για να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Τελευταία μάλιστα ανταλλάσσουν αλληλοκατηγορίες για το ποιος αβαντάρει τον εθνικισμό, την ακροδεξιά.

Η ΝΔ, στηρίζοντας εθνικιστικά συλλαλητήρια, ψαρεύει στα θολά νερά της ακροδεξιάς, μπας και πάρει πίσω τις ψήφους που έχασε.

Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Μαζί με αυτές τις δυνάμεις καλλιέργησαν το κλίμα της αντιδραστικής οπισθοδρόμησης στα διάφορα συλλαλητήρια των φασιστικών συνθημάτων «εξω τα κόμματα, έξω τα συνδικάτα», μαζί φωτογραφίζονταν με τους ναζιστές της ΧΑ στο Καστελόριζο.

Ποιον κοροϊδεύουν, λοιπόν;

Και βέβαια κανένας καβγάς δεν μπορεί να κρύψει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ στηρίζουν την περιβόητη γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας, δηλαδή το στόχο της ελληνικής αστικής τάξης για μεγαλύτερη γεωστρατηγική εμπλοκή για να πάρει μέρος στη μοιρασιά της λείας και των αγορών στην ευρύτερη περιοχή, ματώνοντας το λαό.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμετέχει -και μάλιστα ως σημαιοφόρος– στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ!

Μετατρέπει την Ελλάδα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο με την επέκταση κι αναβάθμιση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη τη χώρα.

Αναπτύσσει «στρατηγικές συνεργασίες» με κράτη – δολοφόνους, όπως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που δολοφονεί καθημερινά τον Παλαιστινιακό λαό.

Κοροϊδεύει λέγοντας ότι οι δολοφόνοι των λαών, ΝΑΤΟ – ΕΕ, εγγυώνται την ειρήνη και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Μάλιστα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εφησυχάζει τον λαό μας, ο οποίος πρέπει να δει ότι η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ, κρατά ομήρους 2 Έλληνες στρατιωτικούς, χωρίς καμία δικαιολογία, αμφισβητεί δικαιώματα κατοχυρωμένα από διεθνείς συνθήκες.

Η Τουρκία διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στην περιοχή σε αντιπαράθεση με την ελληνική αστική τάξη, η οποία επίσης διεκδικεί μερίδιο από το πλιάτσικο που ήδη συντελείται στις πλάτες των λαών με θύματα τους λαούς.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ ως σημαιοφόρος στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ–ΝΑΤΟ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με προοπτική την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η πρόσφατη μάλιστα συμφωνία με την ΠΓΔΜ αυτό ακριβώς το στόχο προωθεί. Για να μπάσουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις.

Γι’ αυτό και δεν αποτελεί λύση για τους λαούς, όχι μόνο της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, αλλά συνολικά των Βαλκανίων.

Και η λεγόμενη “ευρωτλαντική ολοκλήρωση” στα Βαλκάνια, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ειρήνη, αλλά ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Προχωρά στη συμφωνία των Πρεσπών, κατ’ εντολή των Αμερικάνων, των Γερμανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αφήνοντας τα σπέρματα της διαίρεσης των λαών, αναβίωσης επικίνδυνων εθνικισμών εκατέρωθεν των συνόρων, ενσωμάτωσης σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Μετά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ με την κυβέρνησή του έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ σε εγγυητές της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή μας.

Καταλαβαίνουμε, βέβαια, πως δεν είναι λίγο πράγμα για τη ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, που έχουν δώσει χρόνια τώρα “γη και ύδωρ” στους ιμπεριαλιστές, που έχουν προσπαθήσει χρόνια τώρα να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι τα γεράκια του ΝΑΤΟ μπορούν να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, να βλέπουν το ΣΥΡΙΖΑ να αριστεύει στο μάθημα “ξέπλυμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού» και να παίρνει αυτός τη σημαία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τα δικά τους χέρια.

Όλα αυτά τα κόμματα -και τα σημερινά κυβερνώντα και τα χτεσινά- δεν λένε κουβέντα για το γεγονός ότι, ενώ η χώρα ανήκει σε δυο μεγάλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν έχει εξασφαλισμένα τα σύνορά της, ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στα κράτη μέλη του, ότι θεωρεί το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.

Τώρα πρέπει ο καθένας και η καθεμιά, να σκεφτεί τι κέρδισε και τι κερδίζει ο λαός μας από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, από τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο με βάσεις, στρατηγεία, αεροδρόμια, με βάσεις που μπορούν να φιλοξενήσουν ακόμα και πυρηνικά.

 Τι κέρδισε ο λαός από τη μετατροπή της χώρας σε βάση του ΝΑΤΟ για τις επιδρομές, τις επιθέσεις, τους πολέμους και τους σφαγιασμούς των λαών!

Πέρα από την επικίνδυνη εμπλοκή-συμμετοχή της Ελλάδας στο μακέλεμα άλλων λαών με τους οποίους δεν έχει να χωρίσει τίποτα.

Κι αν ορισμένοι επιμένουν να λένε “ότι αν δεν ήταν το ΝΑΤΟ, θα είχαμε χειρότερα”, μάλλον θέλουν να κρύψουν τα χειρότερα που έχει κάνει το ΝΑΤΟ και αυτά που χτες αποφάσισαν στη Σύνοδο Κορυφής και με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης που συνιστούν μεταξύ άλλων και στενότερη πολεμική συνεργασία με την ΕΕ.

Προφανώς πρόκειται για συνέχεια στην πολεμική προετοιμασία με τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως ήδη έχουν αποφασίσει σε προηγούμενες Συνόδους του ΝΑΤΟ.

Αυτά είναι τα χειρότερα, και είναι τα επικίνδυνα σχέδια στα οποία μας έχουν μπλέξει οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι συμμαχίες τους με τους ιμπεριαλιστές και ειδικά η σημερινή που δείχνει μάλιστα ιδιαίτερη προθυμία.

Να λοιπόν γιατί τώρα πρέπει να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση της χώρας από ΝΑΤΟ – ΕΕ, για να κλείσουν οι βάσεις και τα ξένα στρατηγεία, για να επιστρέψουν ΤΩΡΑ όλοι οι στρατιωτικοί από τις αποστολές εκτός συνόρων.

Φίλες και Φίλοι Συντρόφισσες και Σύντροφοι

Σήμερα, το 2018, το να ζούμε όλοι σε μια κανονική χώρα, σημαίνει να απολαμβάνουμε όλοι τον πλούτο που εμείς παράγουμε.

Να χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, όλες οι δυνατότητες που η εργατική τάξη, ο λαός μας, με τη δουλειά τους δημιουργούν.

Για να δουλεύουμε με καλύτερες συνθήκες, με λιγότερο γενικό εργάσιμο χρόνο, αλλά και με εργασιακό εισόδημα και κοινωνικές υπηρεσίες που θα εξασφαλίζουν πολύ καλύτερο επίπεδο ζωής.

Κι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα.

 Γιατί αυτή η χώρα δεν είναι “ψωροκώσταινα”, έχει μεγάλες, επιβεβαιωμένες παραγωγικές δυνατότητες.

 Η χώρα μας είναι πλούσια σε ενεργειακές πηγές, σε λιγνίτη, υδρογονάνθρακες, αιολικό και υδάτινο δυναμικό.

 Είναι πλούσια σε ορυκτούς πόρους, αποθέματα χρυσού, βωξίτη, νικελίου, χαλκού.

Διαθέτει σύγχρονη βιομηχανική και αγροτική παραγωγή.

 Πάνω απ’ όλα, διαθέτει πολυάριθμο, ειδικευμένο εργατικό τεχνικό δυναμικό, μεγάλο αριθμό επιστημόνων.

Στο πλαίσιο βέβαια του σημερινού συστήματος, του καπιταλισμού, είναι αδύνατο να αξιοποιούνται ολοκληρωμένα οι παραγωγικές δυνατότητες προς όφελος των εργαζομένων και όλου του ελληνικού λαού.

Αυτή η παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα και να απογειωθεί, αν απαλλαγεί απ’ τις αλυσίδες της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, από τις αλυσίδες ενός συστήματος που το τι παράγεται καθορίζεται από το αν φέρνει κέρδος σε κάποιους καπιταλιστές.

Προϋπόθεση για φιλολαϊκή ανάπτυξη είναι η κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη, το λαό.

Η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Η συγκρότηση παραγωγικών συνεταιρισμών στην αγροτική παραγωγή.

Η αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής στο πλαίσιο ενός πανεθνικού επιστημονικού κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας».

About ikariaki.gr