Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις Το ζήτημα της Κύπρου 42 χρόνια μετά την εισβολή

Το ζήτημα της Κύπρου 42 χρόνια μετά την εισβολή

by ikariaki.gr
29 views

katexomena-630x353

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ (ΚΕΘΑ)
Ζαλόγγου 7, Αθήνα 10678
http://www.ketha.gr/nea.html

[email protected]

 

 

Τα χρόνια μετά την τραγωδία του 1974, λόγω τις αδιαλλαξίας της Τουρκίας και τις έντονες πιέσεις των Αγγλοαμερικανών, η θέση της «δικοινοτικής- διζωνικής ομοσπονδιακής δημοκρατίας» για τη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας επικράτησε, ως ο ύστατος συμβιβασμός της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

Μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και την εξαιτίας τους αλλαγή των συσχετισμών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η ανάγκη εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων παραμέρισε σταδιακά τα καταδικαστικά για την Τουρκική επέμβαση και κατοχή Κυπριακού εδάφους, ψηφίσματα του.  Επίσης η θέση για «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία», διολισθαίνοντας, έφθασε στην απόπειρα σύστασης ενός κράτους – μόρφωμα με δύο «συνιστώντα – κράτη», με βάση το «σχέδιο Ανάν». Ένα σχέδιο – έργο του αμερικανονατοϊκού παράγοντα, αλλά και της Ε.Ε., η ένταξη της Κύπρου στην οποία χρησιμοποιήθηκε εκβιαστικά για την αποδοχή του. Ευτυχώς, το 2004 οι Ελληνοκύπριοι θαρραλέα καταψήφισαν το σχέδιο και απέτρεψαν μια διχοτομική λύση. Τέλος η πρόβλεψη για δύο «συνιστώντα κράτη» διατηρήθηκε και στη συμφωνία Αναστασιάδη – Έρογλου (2014) την οποία συνομολόγησαν, προκειμένου να ακολουθήσουν οι μεταξύ τους συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν από τότε μέχρι πρόσφατα.

Στο φόντο των ανταγωνισμών μεταξύ ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με την Ρωσία, αλλά και την ενεργή εμπλοκή άλλων περιφερειακών δυνάμεων στη Μ. Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο -ένα ανταγωνισμό που έχει οδηγήσει σε πολέμους- ασκούνται πιέσεις για λύση «εδώ και τώρα» στο Κυπριακό. Στόχος τους είναι μια λύση, που θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν το νησί σαν εφαλτήριο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια τους, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων εξόρυξης – εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Στο πλαίσιο αυτό ξεδιπλώνεται ήδη αντίστοιχη επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος, υπολογίζοντας και στην κόπωση του λαού λόγω της οικονομικής κρίσης σε Κύπρο και Ελλάδα. Έτσι μέχρι την πρόσφατη διακοπή των συνομιλιών στην Ελβετία, η ενημέρωση του ελληνικού λαού για την πρόοδο τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστό το τι έχει ήδη συμφωνηθεί. Μετά την διακοπή, μέσα ενημέρωσης, ξένοι και εγχώριοι «ειδικοί» άρχισαν να παρουσιάζουν διάφορες «εναλλακτικές» ιδέες για το θέμα των στρατευμάτων, ενώ συγχρόνως παραβλέπουν άλλες πτυχές του ζητήματος, όπως την συγκρότηση του κράτους. Επίσης εκτοξεύουν απειλές, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος για αποδοχή υποχωρήσεων.  Ο λαός όμως της Κύπρου θυμάται, ότι οι ίδιες άθλιες μεθοδεύσεις χρησιμοποιήθηκαν και πριν το δημοψήφισμα για το «σχέδιο Ανάν».

 

banner

Η ΚΕΘΑ, και όχι μόνο, αντιτάχθηκε στο «σχέδιο Ανάν», το οποίο είχε την ποικιλότροπη εμφανή αλλά και συγκαλυμμένη υποστήριξη του συνόλου των ΜΜΕ, καθώς και όλων των κομμάτων του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην ΚΚΕ –προς τιμήν του-. Σήμερα η Κίνηση, για ακόμη μια φορά, υποστηρίζει καθαρά αυτό που θεωρεί πατριωτική και εκ των πραγμάτων σωστή θέση.

Το Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, είναι ένα διεθνές ζήτημα, που αφορά εισβολή και κατοχή Κυπριακού εδάφους και ως τέτοιο πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται!  Αυτό σημαίνει πρώτα απ’ όλα απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. Οι ιδέες που κατατίθενται για εγκατάσταση ευρωνατοϊκών στρατευμάτων για λόγους υποτίθεται ασφαλείας, στη πράξη σημαίνει μετατροπή του νησιού σε στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Είναι μια λύση προφανώς μέσα στις επιδιώξεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με την Ρωσία, για την επικυριαρχία στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου. Μια τέτοια λύση ουσιαστικά σημαίνει παράδοση της Κύπρου σ΄ αυτούς που εμπνευσθήκαν, σχεδίασαν, δρομολόγησαν και υπέθαλψαν την εισβολή και κατοχή και ανέχτηκαν τα αποτελέσματα τους μέχρι σήμερα.

Η ύπαρξη στο νέο κράτος, που θα προκύψει, δύο συστατικών, που το καθένα θα έχει τη δική του βουλή, κυβέρνηση, αστυνομία και θα είναι υποκείμενο του διεθνούς δικαίου υπογράφοντας συνθήκες κλπ,  σημαίνει συνομοσπονδία και όχι ομοσπονδία. Σημαίνει συνέχιση του «διαίρει και βασίλευε» στο νησί, όπως επιδιώκεται και εξυπηρετεί τους μεγάλους και δυνατούς! Μια αποδεκτή λύση δεν μπορεί παρά να εξασφαλίζει μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις, χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις.

Ένα ενιαίο κράτος που θα οφείλει να εξασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους του (Τουρκοκύπριους, Ελληνοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους) την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση και διαμονή, με κοινά  εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα και με σεβασμό στα δικαιώματα γλώσσας, θρησκείας, πολιτιστικών παραδόσεων.

Ένα ακόμη αποτέλεσμα της παράνομης τουρκικής κατοχής είναι και η αλλαγή της πληθυσμιακής σύνθεσης του νησιού. Επιβάλλεται η αποχώρηση των εποίκων και η επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους, παίρνοντας υπόψη κοινωνικά, ανθρωπιστικά κριτήρια.

 

Η ΚΕΘΑ, τώρα που στελέχη και οπαδοί του φασιστικού, ναζιστικού μορφώματος της ΧΑ εμφανίζονται με το προσωπείο του «υπερπατριώτη», υπενθυμίζει σταθερά, ότι τα δεινά του Κυπριακού λαού είναι, μεταξύ άλλων, αποτέλεσμα της δράσης εθνικιστικών δυνάμεων και από τις δύο πλευρές και κυρίως αποτέλεσμα του πραξικοπήματος, που οργανώθηκε στην Κύπρο από την ξενοκίνητη στρατιωτική χούντα των Αθηνών. Οι χρυσαυγίτες ανενδοίαστα  εκθειάζουν αυτούς, που η ιστορία έχει χρεώσει με την προδοσία της Κύπρου! Αυτούς που άνοιξαν την Κερκόπορτα στην εισβολή! Η ΧΑ, ως φασιστική και ναζιστική οργάνωση, είναι και εγκληματική, ενώ βρίσκεται πάντα στην υπηρεσία του συστήματος των μεγάλων συμφερόντων, όπως έκαναν και οι δικτάτορες στην περίπτωση της Κύπρου! Είναι πατριωτικό χρέος όλων μας να τους απομονώσουμε, ώστε να εμποδιστούν να μολύνουν το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης στις πραγματικά κρίσιμες μέρες τόσο για την Κύπρο, όσο και την ευρύτερη περιοχή και το Αιγαίο, μια διχοτομική λύση σαν αυτή που προετοιμάζεται, δεν πρόκειται να λύσει οριστικά το Κυπριακό πρόβλημα, αντίθετα θα διατηρεί την αστάθεια στο νησί, επηρεάζοντας αρνητικά την υπόθεση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή! Θα αποτελεί μια μόνιμη θρυαλλίδα πολεμικής εμπλοκής του Κυπριακού λαού και των λαών της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

Παραμένουμε σε ετοιμότητα, για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχόμενου τόσο για την Κύπρο όσο και γενικότερα και διατρανώνουμε:

  • Όχι στα σχέδια συγκαλυμμένης ή εμφανούς διχοτόμησης της Κύπρου
  • Όχι στα ξένα στρατεύματα, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
  • Όχι στις ξένες βάσεις

 

 

2  Δεκεμβρίου 2016

 

Η γραμματεία της ΚΕΘΑ

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue