Home Τ. ΑυτοδιοίκησηΠεριφέρεια Β.Αιγαίου Ο Οικολογικός άνεμος για την πυρκαγιά της Χίου

Ο Οικολογικός άνεμος για την πυρκαγιά της Χίου

by ikariaki.gr
7 views

pcbxsazuwr5795a8c7d245e

Oikologikos-anemos_voreio

Δυστυχώς βρισκόμαστε και πάλι στο ίδιο έργο θεατές, ενώπιον μιας μεγάλης και καταστροφικής πυρκαγιάς η οποία έδωσε τη χαριστική βολή στο περιβάλλον, στην οικονομία και στην κοινωνία του νησιού της Χίου. Το νησί μας χάνει με γεωμετρική πρόοδο τα φυσικά του χαρακτηριστικά, τα δάση, τα μαστιχόδεντρα , τα εσπεριδοειδή , τις λαλάδες, και απειλείται από την ερημοποίηση και την ερήμωση των χωριών και των οικισμών του.

Η τοπική κοινωνία αρκετά τραυματισμένη από την προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά δεν κατάφερε με μόνο όπλο την ευαισθητοποίηση να σώσει ότι απόμεινε. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών των εθελοντών, και των κατοίκων , φάνηκαν ανίσχυρες μπροστά στην ταχύτατα του πύρινου μετώπου. Τα αίτια πολλά, πάντα υπάρχουν αιτίες για φωτιές. Ωστόσο το ενδιαφέρον μας δεν επικεντρώνεται στην αιτία που πυροδοτεί μια φωτιά, αλλά στην προετοιμασία του νησιού για την αντιμετώπιση της.

Πειστικές απαντήσεις δεν δόθηκαν στα ερωτήματα που αφορούν , στα δάση και τον καθαρισμό τους , στην υποχρεωτική αποψίλωση των εγκαταλειμμένων αγροτεμαχίων , και των πρανών των δρόμων, στην επικαιροποίηση – επαναχάραξη των αντιπυρικών ζωνών και στην προσβασιμότητα των αγροτικών δρόμων.

Αναπάντητα φαίνονται επίσης να μένουν τα ερωτήματα για την επάρκεια και σωστή διάθεση των διαθέσιμων κονδυλίων και για τον επιτελικό σχεδιασμό της αντιπυρικής πολιτικής, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέους εξοπλισμούς των πυροσβεστικών μονάδων, χρήση νέων τεχνολογιών και έλεγχο της συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ.

Θολό είναι επίσης και το τοπίο εφαρμογής  της νομοθεσίας που επιβάλει τον καθαρισμό των αγρών, ενώ μένει να απαντηθεί το ποιες καμένες δασικές περιοχές κηρύσσονται αναδασωτέες, χωρίς καμία εξαίρεση, και τι προβλέπεται για τις περιοχές των μαστιχόδεντρων και των άλλων καλλιεργειών.

Πρέπει επιτέλους να απαιτηθεί όχι μόνο η καταγραφή των ζημιών  αλλά και η πλήρης και κατ εξαίρεση αποζημίωση των πληγέντων, αφού συνιστούν μια ιδιαίτερη κατηγορία καλλιεργητών.

Προτείνουμε , η Διεύθυνση Δασών να εξετάσει σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο εμπλουτισμού των δασών με άλλα ενδημικά είδη λιγότερο εύφλεκτα ενώ η ανασχοίνωση των μαστιχοχωριών πρέπει να ενταθεί με ενίσχυση του φυτικού κεφαλαίου. Παράλληλα η πολιτεία οφείλει να σπεύσει και δώσει άμεσα  κίνητρα (οικονομικές ενισχύσεις και φοροαπαλλαγές)προς τους μαστιχοπαραγωγούς και τους νέους αγρότες, ώστε να μην ερημώσουν τα μαστιχοχώρια και κινδυνέψει με αφανισμό η παραγωγή της μαστίχας.

Η μαστίχα είναι ένα προϊόν μοναδικό παγκόσμια, το οποίο ξεπερνά μια απλή αγροτική καλλιέργεια καθώς έχει χαρακτηριστικά τα οποία το συνδέουν ακατάπαυστα με το τοπίο του νησιού της Χίου τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια, δίνοντας του στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς που παραλάβαμε από τους παππούδες μας και πρέπει να παραδώσουμε στα εγγόνια μας.

banner

Η μαστίχα και  η καλλιέργειά της  επομένως χρήζουν  προστασίας  και ανάδειξης. Το επίτευγμα της συμβολικής ανάδειξης και προστασίας του άυλου πλούτου από τηνUNESCO, ίσως πρέπει κατόπιν διαβούλευσης να ενισχυθεί περαιτέρω και στην προστασία του χώρου (τοπίο και μεσαιωνικοί οικισμοί) από τα προγράμματα για τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς του οργανισμού.

Οικολογικός άνεμος στο βόρειο Αιγαίο

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue