Home ΚοινωνίαΠολιτικήΑπόψεις ΝΑΤΟ – ΕΕ : Σχεδιάζουν και αναλύουν όλα τα σενάρια για Αιγαίο – Κύπρο

ΝΑΤΟ – ΕΕ : Σχεδιάζουν και αναλύουν όλα τα σενάρια για Αιγαίο – Κύπρο

by ikariaki.gr
3 views

20131217_131217a-eu-nato

 

Κυπριακό και Αιγαίο εντάσσονται ως κρίκοι στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με όλες τις «εναλλακτικές» να εξετάζονται στα αρμόδια επιτελεία για τις μελλοντικές εξελίξεις στους εν λόγω κρίσιμους γεωστρατηγικά τομείς της Ανατολικής Μεσογείου. Αν και αποτελούν δύο διαφορετικά, κρίσιμα βεβαίως ζητήματα, με – σχετική – αυτοτέλεια το καθένα, είναι πεδία που οξύνουν τους ελληνοτουρκικούς ανταγωνισμούς, που διαπλέκονται με τους γενικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή. Οι ΗΠΑ διαμηνύουν σε όλους τους τόνους να λυθεί εδώ και τώρα το Κυπριακό, γιατί αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τομέα Ενέργειας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία προβάλλει διεκδικήσεις στο Αιγαίο (αμφισβητεί π.χ. τη Συνθήκη της Λωζάνης και τα σύνορα), συνδέοντάς τες εμμέσως πλην σαφώς με διχοτομική λύση στο Κυπριακό, θεωρώντας το βόρειο τμήμα ζωτικό της χώρο. Το δε Αιγαίο έγινε και στην πράξη ΝΑΤΟική θάλασσα, με τη σφραγίδα της κυβέρνησης. Αυτές οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους για τους λαούς, και τον ελληνικό, σε συνδυασμό βεβαίως με τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Αν. Μεσόγειο. Άλλωστε, η κυβέρνηση, διεκδικώντας αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή, χώνεται μέχρι τα μπούνια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Στο πλαίσιο αυτό, μιλώντας την Τρίτη σε δημοσιογράφους, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της λυκοσυμμαχίας, στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση της στρατιωτικής – επιχειρησιακής συνεργασίας με την ΕΕ. Ερωτηθείς, δε, για το πώς μπορεί να προχωρήσει πραγματικά η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ χωρίς μια «ειρηνευτική συμφωνία» στην Κύπρο, απάντησε:

«Υποστηρίζω σθεναρά τις προσπάθειες (…) για εξεύρεση λύσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν είναι σίγουρο να πούμε αν θα πετύχει ή όχι. Ωστόσο, νομίζω ότι αυτό που έχουμε αποδείξει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι ακόμη και με άλυτο το ζήτημα της σύγκρουσης στην Κύπρο, έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ.

Το είδαμε στο Αιγαίο Πέλαγος, όπου ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεργάζονται (σ.σ. παρατάσσοντας πλοία τους, κατόπιν πρόσκλησης της ελληνικής κυβέρνησης, η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 και η ευρωενωσιακή Frontex με πρόσχημα το Προσφυγικό, πάνω στη ρότα ρωσικών πολεμικών πλοίων προς Συρία).

Το έχουμε δε τώρα στην Κεντρική Μεσόγειο με τις επιχειρήσεις Sea Guardianκαι Sophia (σ.σ. θαλάσσιες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αντίστοιχα, για τον έλεγχο της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου – όπου παρέχει μέσα και προσωπικό και η ελληνική κυβέρνηση – αυξάνοντας συνολικά την επιτήρηση και τον έλεγχο της περιοχής από τον ευρωατλαντικό άξονα).

(…) Οπότε, ναι, θα ήθελα να δούμε μια λύση στην Κύπρο, αλλά όχι, αυτό δεν είναι μια προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στη συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ».

Άλλωστε, και στα κείμενα που υιοθέτησε η Σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, παρουσία και της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Άμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, σχετικά με παραπέρα μέτρα για επιπλέον ενίσχυση της συνεργασίας ΝΑΤΟ – ΕΕ, αναγνωρίζεται ο ρόλος της πείρας του Αιγαίου στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, με γνωματεύσεις τύπου: «Χτίζοντας πάνω στις συνέργειες μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ΝΑΤΟ και ΕΕ θα εξετάσουν δυνατότητες στο πρώτο εξάμηνο του 2017 για παραπέρα θαλάσσια συνεργασία μεταξύ τους».

Βεβαίως, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μεγεθυνθεί τις αμέσως επόμενες μέρες η επικίνδυνη για το λαό ΝΑΤΟική παρουσία στο Αιγαίο.

banner

Καθώς η Άγκυρα διαμηνύει στις Βρυξέλλες πως ύστατο όριο για χορήγηση βίζας από την ΕΕ σε Τούρκους πολίτες είναι η 1/1/17, αλλιώς σταματά η συμφωνία των δυο μερών για το Προσφυγικό, δημοσιογραφικές πηγές (βλ. εφημερίδα «Real News») αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας, Π. Καμμένος, κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό, ταξίδεψε στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και ζήτησε από τον Στόλτενμπεργκ, σε περίπτωση κατάρρευσης της συμφωνίας με την Τουρκία, ΝΑΤΟ και Frontex να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους στο Αιγαίο, απλώνοντας τη δράση τους και στα νότια του, εκεί όπου σήμερα δεν επιχειρούν, καθώς η Άγκυρα βάζει προσκόμματα χαρακτηρίζοντας τα Δωδεκάνησα αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη.

Υποτίθεται ότι το υπουργείο Άμυνας δεν επιβεβαιώνει το τέτοιο περιεχόμενο της συνάντησης, ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση ζητά παράταση παραμονής της ΝΑΤΟικής αρμάδας και πέραν της 1/1. Και επιπλέον, η αύξηση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στο Αιγαίο δρομολογείται ήδη, έστω και με άλλα προσχήματα:

Κατά πληροφορίες, αυτές τις μέρες ξεκινά ναυτική άσκηση στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και άλλων πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και συμμετοχή δύο μόνιμων ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, της SNMG2 – που έτσι κι αλλιώς επιχειρεί στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες, με πρόσχημα το Προσφυγικό – αλλά και της SNMCMG2,άλλη μια ΝΑΤΟική δύναμη που καταφτάνει στο Αιγαίο.

Επιβεβαιώνοντας ότι Προσφυγικό και οι περιλάλητες συνεκπαιδεύσεις αξιοποιούνται ως εργαλεία προς υλοποίηση ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, πλοία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ επιτηρούν τον πλου ρωσικών πλοίων προς Συρία.

Κι αυτό ενώ, όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα, το τελευταίο διάστημα η ρωσική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αναβαθμισμένη, ανεφοδιάζεται συνεχώς από αρματαγωγά ερχόμενα από Μαύρη Θάλασσα που διασχίζουν κάθετα το Αιγαίο, συντηρώντας μια ισχύ πυρός ώστε «να τελειώσουν την υπόθεση στο Χαλέπι πριν αναλάβει ο Τράμπ», όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο υπουργείο… Άλλωστε, πέρα από τα στρατιωτικά στελέχη, και ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες σημείωναν τις προηγούμενες μέρες πως στην παραμονή των ΝΑΤΟικών στο Αιγαίο, όπως την επιθυμούν, «βοηθά και η παρουσία μη συμμαχικών δυνάμεων στην περιοχή».

 

 

 

Αναδημοσίευση από : http://www.rizospastis.gr

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue