Home ΚοινωνίαΕλλάδα Σιωπή Φραγκολεβαντίνοι…

Σιωπή Φραγκολεβαντίνοι…

by ikariaki.gr
13 views

 

hellasΈχω φτάσει στα όρια μου με αυτά που ακούω, που ζω και που βλέπω καθημερινά τα τελευταία χρόνια, στον τόπο μας, στην δύσμοιρη χώρα μου, την Ελλάδα. Αλήθεια όλα αυτά που βγαίνουν στην επιφάνεια και διαδίδονται με μεγάλη ευκολία από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, σαν τον …επερχόμενο Αρμαγεδώνα που θα ισοπεδώσει αυτή την χώρα, “φιλτράρονται” έστω για λίγο αν έχουν ψήγματα αλήθειας μέσα τους, ή έτσι απλά δίνουμε “αμάσητη τροφή στο …πόπολο” και πες – πες που θα πάει θα τους πείσουμε όλους με τα ….μη επιχειρήματα μας?

 

Και όσο αφορά τα μέσα ενημέρωσης εκτός Ελλάδας να το καταλάβω, έχουν το κάθε ένα τους λόγους τους που δημιουργούν και διαδίδουν διάφορα πράγματα εναντίον της χώρας μας. Αυτό όμως που μου κάνει δυσάρεστη εντύπωση είναι πόσο εύκολα δικά μας μέσα ενημέρωσης αναπαράγουν αυτές τις “ειδήσεις”, που να καταλάβω μέχρι ενός σημείου ότι εξυπηρετούν την αντιπολιτευτική τους πολιτική στην παρούσα κυβέρνηση, (παλαιότερα ήταν και τα σημερινά “κυβερνητικά” μέσα, που όντας αντιπολίτευση τότε ακολουθούσαν τον ίδιο ολισθηρό και δίχως τέλος τρόπο ενημέρωσης), αλλά που θα φτάσει πλέον αυτή η κατάσταση??

 

Εγώ σήμερα θα επικεντρωθώ σε δύο θέματα, τη Συνθήκη Σέγκεν και το Μεταναστευτικό πρόβλημα των τελευταίων χρόνων και όχι μόνο της παρελθούσης χρονιάς, με στοιχεία που έψαξα και σας τα παραθέτω. Γιατί για άλλη μια φορά θα το τονίσω, δεν είμαι ο πλέον ειδικός, αλλά με βάση τα στοιχεία που θα σας θέσω στο άρθρο μου, κρίνετε εσείς τελικά, τι είναι το σωστό, τι ισχύει και τι πρέπει να γίνει. Και μακριά από εμένα η όποια πολιτική σκοπιμότητα και συγκάλυψη του οποιουδήποτε, την αλήθεια με βάση τα μέχρι σήμερα ντοκουμέντα παραθέτω, μια και ελπίζω στο μέλλον αυτής της χώρας, με υπεύθυνη ενημέρωση.

 

Αλήθεια τι είναι η Συνθήκη Σένγκεν μας το λέει πολύ αναλυτικά η επίσημη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=URISERV%3Al33020.

banner

Απ’ αυτή τη σελίδα θα πάρω ορισμένα κομμάτια και θα τα σχολιάσω. Λέει λοιπόν ότιΟ χώρος Σένγκεν αποτελεί έδαφος όπου εξασφαλίζεται η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι χώρες που έχουν υπογράψει τη συμφωνία κατήργησαν τα εσωτερικά σύνορα , αντικαθιστώντας τα με ενιαία εξωτερικά σύνορα. Εντός του χώρου αυτού εφαρμόζονται κοινοί κανόνες και διαδικασίες όσον αφορά τις θεωρήσεις για διαμονές σύντομης διάρκειας, τις αιτήσεις ασύλου και τους ελέγχους στα σύνορα. Ταυτόχρονα, για τη διασφάλιση της ασφάλειας εντός του χώρου Σένγκεν, ενισχύθηκαν η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ των αστυνομικών υπηρεσιών και των δικαστικών αρχών” .

 

  • Συνεχίζοντας θα αναφέρω απλά ότι στη Συνθήκη Σένγκεν δεν μπήκαν απ’ την αρχή όλες οι σημερινές Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κατά χρονικά διαστήματα έμπαιναν οι χώρες και με ειδικές συνθήκες ορισμένες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία), αλλά και χώρες που δεν είναι ακόμα πλήρη μέλη του χώρου Σέγκεν (Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία), άσχετα αν είναι μέλη της Ε.Ε. Επίσης ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία εντάχθηκαν στις 21 Δεκεμβρίου 2007 και η Ελβετία, συνδεδεμένη χώρα, στις 12 Δεκεμβρίου 2008. Πράγμα που σημαίνει ότι όλες αυτές οι τελευταίες χώρες όταν εντάχθηκαν στη Συνθήκη Σένγκεν συμφώνησαν και στους όρους της που είναι :

  • άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα·

  • κοινή σειρά κανόνων που εφαρμόζονται σε άτομα που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα των κρατών μελών της ΕΕ·

  • εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τους όρους εισόδου και θεώρησης διαβατηρίου για σύντομες διαμονές·

  • ενισχυμένη αστυνομική συνεργασία (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων διασυνοριακής παρακολούθησης και συνεχούς καταδίωξης)·

  • ενισχυμένη δικαστική συνεργασία μέσω ενός ταχύτερου συστήματος έκδοσης και καλύτερης μεταβίβασης της εκτέλεσης των κατασταλτικών δικαστικών αποφάσεων·

  • θέσπιση και ανάπτυξη του συστήματος πληροφόρησης Σένγκεν (SIS).

 

Θα μου πείτε γιατί σας τα παραθέτω όλα αυτά. Λοιπόν όταν εντάχθηκε η Ελλάδα στη Συνθήκη Σένγκεν (6 Νοεμβρίου 1992), η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε ότι η χώρα μας ήταν μέλος αυτής της Συνθήκης και ότι στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της υπήρχαν χώρες εκτός Συνθήκης Σένγκεν, άρα δεν υπήρχε και δεν υπάρχει και σήμερα ενιαίος χώρος κρατών στη Βαλκανική που θα ήταν συνδεδεμένος με την ένωση κρατών της Συνθήκης Σένγκεν της Κεντρικής Ευρώπης, πράγμα που θα διευκόλυνε την εφαρμογή της πανευρωπαϊκά. Άρα η χώρα μας για γεωπολιτικοστρατιωτικούς λόγους εντάχθηκε στη Συνθήκη Σένγκεν (και καλά έκανε), αλλά δεν είχε προκύψει τότε το οξύτατο πρόβλημα του Μεταναστευτικού εξ ανατολών.

 

Τότε ήδη με την κατάρρευση των σοσιαλιστικών καθεστώτων της Ανατολικής Ευρώπης το 1989, είχε δημιουργηθεί το πρώτο κύμα οικονομικής μετανάστευσης με προορισμό την Ελλάδα (με μετανάστες κυρίως από την Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία) διαμέσου των βόρειων συνόρων και στην συνέχεια προστέθηκαν μετανάστες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Κατά τη δεκαετία 2000 – 2010, η Ελλάδα έγινε πόλος έλξης εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών όχι μόνο από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες αλλά από ολόκληρο τον κόσμο με αποτέλεσμα περίπου το 7% του πληθυσμού της χώρας να αποτελείται από μετανάστες από χώρες εκτός Ε.Ε (Ευρωπαϊκής Ένωσης). Η συσσώρευση μεγάλου πλήθους μεταναστών, κυριολεκτικά πρωτόγνωρη για τον γηγενή ελληνικό πληθυσμό, άφευκτα δημιούργησε ένα μείζον πολιτικό ζήτημα με τελείως διαφορετικές αναλυτικές προσεγγίσεις και προτάσεις επίλυσης από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Επίσης, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί ως κύρια είσοδος μετανάστευσης στην Ευρώπη για την περίοδο το διάστημα 2005  2010 (συγκεκριμένα χαρακτηρίστηκε ως «η πύλη της Ευρώπης για την παράνομη μετανάστευση».

Σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, επιχειρείται περιορισμός της μετανάστευσης μέσω συμφωνιών με τις γειτονικές χώρες που δεν ανήκουν στην Ε.Ε αλλά στην Ελλάδα η παράνομη μετανάστευση παραμένει μείζον ζήτημα. Η ελληνική κρίση χρέους 2010-2012 δεν έχει μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί το κύριο δρόμο εισόδου στην Ευρώπη. Το 2010, σύμφωνα με την FRONTEX, 9 στους 10 μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ευρώπη, εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Πολλοί μετανάστες που εισέρχονται στην Ελλάδα, ξαναφεύγουν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις στην Λιβύη και την Τυνησία το 2011 (Αραβική Άνοιξη), επανέφεραν την μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω της Ιταλίας (κυρίως μέσω της νήσου Λαμπεντούζα), καθιστώντας αυτή τη χώρα μια από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη. Το 2011 αυξήθηκε περαιτέρω η μετανάστευση. Σύμφωνα με τη FRONTEX, τους πρώτους 9 μήνες του 2011 πέρασαν τα ελληνικά σύνορα 112.844 μετανάστες έναντι 76.697 την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Και για να τελειώνουμε με τα νούμερα των προσφύγων – μεταναστών που μπήκαν στην Ευρώπη από τις αρχές του 2014 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 (σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από την Γενεύη) είναι 432.761, από τους οποίους περίπου 310.000 πέρασαν από την Ελλάδα, 121.139 από την Ιταλία, 2.166 από την Ισπανία και 100 από την Μάλτα. Στο ίδιο διάστημα 2.748 άνθρωποι πνίγηκαν προσπαθώντας να περάσουν απ’ όλα τα παραπάνω σημεία την Μεσόγειο.

 

Μετά από αυτή την εκτενή παράθεση στοιχείων, θα μου επιτρέψετε να κάνω τα δικά μου σχόλια και να καταγγείλω την διεθνή υποκρισία ενάντια στην χώρα μας, χωρίς να αγνοώ τις δικές μας ευθύνες όλα αυτά τα χρόνια, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση που μπορεί να σχολιαστεί άλλη φορά.

 

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, μετά από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Ιράν, το Πακιστάν, τη Λιβύη, την Αίγυπτο δεν ήξερε η Ευρώπη, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ότι θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα προσφύγων και μεταναστών που θα προσπαθούσε να φύγει από την κόλαση της φωτιάς, για άλλες πιο σίγουρες και εύρωστες οικονομικά χώρες? Αφού οι εύρωστες οικονομικά αραβικές χώρες του κόλπου έκλεισαν τις πόρτες τους, εξ αιτίας των ενδομουσουλμανικών διαφορών τους (έχουμε κι αυτές) ποιά διέξοδο έδιναν στους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους?

Μα την κατεύθυνση που λέει Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Οι δρόμοι να περάσουν ήταν συγκεκριμένοι, με ευκολότερο βέβαια τον δρόμο του Αιγαίου Πελάγους και την προώθηση τους μετά από τους ελέγχους στον προορισμό τους. Εδώ όμως υπάρχει ένα μπέρδεμα που μάλλον οι “Φραγκολεβαντίνοι” της Ευρώπης ή δεν το ήξεραν ή και όταν το έμαθαν, νόμιζαν ότι είναι πολύ εύκολη η λύση του. Τα τουρκικά παράλια, στα οποία έφθαναν με άπειρες ταλαιπωρίες όλες αυτές οι χιλιάδες, είναι μεγάλη ακτογραμμή και ο έλεγχος τους, ιδιαίτερα τώρα τον χειμώνα πολύ δύσκολος, πρώτα από τις δικές μας δυνάμεις (Λιμενικό, Αστυνομία, Στρατός), όσο και από τις δυνάμεις της FRONTEX που προστέθηκαν. Επειδή υπάρχει αυτή η σύγχρονη μάστιγα των λαθρεμπόρων ζωής που έχει τεράστια ανάπτυξη στα τουρκικά παράλια, μια αδίστακτη μαφία, που αφού πάρει ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσό ανά κεφαλή, για να τους περάσουν απέναντι, 9 στις 10 φορές όταν γίνονταν αντιληπτοί, βούλιαζαν τα σαπιοκάραβα τους, παίρνοντας μαζί στον υγρό τάφο χιλιάδες ψυχές, ιδιαίτερα παιδάκια και βρέφη.

Εδώ μαζί με τις δυνάμεις που ανέφερα παραπάνω, έρχονται και οι νησιώτες να μπαίνουν στον αγώνα να σώσουν όσες ανθρώπινες υπάρξεις μπορούσαν, αλλά άδικος αγώνας, στο τέλος μάζευαν άψυχα σώματα. Τα νησιά μας έχουν γεμίσει με τάφους με την ένδειξη “άγνωστος”. Ο έλεγχος λοιπόν πολύ δύσκολος, άλλωστε πρόσφατα με έγγραφο τους το παραδέχθηκε και η δύναμη της FRONTEX στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές δυνάμεις κάνουν ότι το καλύτερο μπορούν.

 

Η λύση είναι συγκεκριμένη ο έλεγχος να γίνεται στα απέναντι τουρκικά παράλια, από τις επίσημες δυνάμεις του εξ ανατολών σουλτάνου, που συμφώνησε μεν με τους Ευρωπαίους να πάρει περίπου 3 δις. γι αυτές τις ενέργειες, αλλά ο παμπόνηρος ήθελε πρώτα να πάρει τα λεφτά στο χέρι και μετά να κάνει ότι ήταν να κάνει. Ευτυχώς τον κατάλαβαν οι Ευρωπαίοι και η απάντηση τους ήταν ότι τα λεφτά θα δοθούν απ’ ευθείας στα κέντρα υποδοχής και όχι στην τουρκική κυβέρνηση.

 

Έρχονται λοιπόν τώρα οι Φραγκολεβαντίνοι και απειλούν την Ελλάδα ότι θα την αποβάλλουν από την Συνθήκη Σένγκεν, γιατί δεν τηρεί σωστά τους όρους ελέγχου εισόδου και επαναπροώθησης στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι μετανάστες, που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα τα κράτη στα βόρεια σύνορα μας κλείνουν με συρματοπλέγματα τα σύνορα τους, αφήνοντας ελάχιστους να περνούν, αλλά βορειότερα τα “νέα μέλη” της Συνθήκης Σένγκεν,( Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Λεττονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Σλοβενία και η Σλοβακία) κλείνουν τα σύνορα τους, με δικαιολογία την προστασία των χωρών τους από την ανεξέλεγκτη είσοδο προσφύγων.

Ταυτόχρονα βγάζουν το λιγότερο κωμικές κορώνες, ενάντια στην Ελλάδα, μια χώρα μέλος που υπόγραψε για την είσοδο τους στην Ε.Ε., ζητώντας απίστευτα πράγματα και οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί δέχονται όλες αυτές τις κινήσεις και βγάζοντας την εύκολη λύση της καταγγελίας και απειλής εξόδου της χώρας μας από την Συνθήκη Σέγκεν, με απώτερο στόχο την αποπομπή της από την Ε.Ε.

Τότε ή δεν ξέρουν την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, για την περίπτωση εξόδου χώρας – μέλους, ή αν πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν ας το τολμήσουν. Είναι σαν να φεύγει ο “πρώτος πόντος από το πλεκτό πουλόβερ που λέγεται Ευρώπη”, με αποτέλεσμα την διάλυση της στα εξ’ ων συνετέθη. Τα προβλήματα της Ευρώπης είναι τεράστια αυτή την περίοδο και η λύση δεν είναι η διάλυση αλλά η σύγκλιση. Δεν ωφελεί λοιπόν να καταδικάζεις μια χώρα σε οικονομικό μαρασμό κι από πάνω να της φορτώνεις κι ένα δικό σου (πανευρωπαϊκό) πρόβλημα, γιατί με την Ελλάδα τόσο εντός Συνθήκης Σένγκεν, όσο και εκτός, το πρόβλημα δεν θα λυθεί και οι πρόσφυγες πάντα θα βρίσκουν τρόπο, με τις όποιες απώλειες να περνούν στην Ευρώπη, είτε από την Ελλάδα είτε εκτός.

 

Σωπάστε λοιπόν Φραγκολεβαντίνοι και συμμαζέψτε τα άτακτα παιδιά της τελευταίας επέκτασης της Ε.Ε. μάθετε τους επί τέλους το νόημα της Ευρωπαϊκής Ιδέας, βοηθήστε τους να αποβάλουν τις κακές συνήθειες της προηγούμενης θητείας τους σε άλλες ενώσεις και δώστε τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες που πλήττονται από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αναπτυξιακά κίνητρα, γιατί διαφορετικά θα μετράτε χιλιάδες διαλυμένα ευρωπαϊκά συντρίμμια.

 

Σωτήρης Πολίτης

 

 

 

Πηγές συλλογής στοιχείων : http://eur-lex.europa.eu

 

https://el.wikipedia.org

Διαβάστε ακόμα

Ο ραδιοσταθμός της Ικαρίας με ζωντανό πρόγραμμαενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Editorial

απαραιτητα

©2023 ikariaki. All Right Reserved. Designed and Developed by Fekas Brothers & Digital Avenue